Вкусни ястия с пикантна киселинност
Дойде времето, когато на трапезата се появиха първите зеленчуци, които замениха пластмасовите домати и краставици: киселец, зелени салати, зелен лук, първите малки репички...
Веднага щом снегът се стопи, се появява киселец.
Какво можете да направите от него, освен супа?
Ще се опитаме да ви изненадаме!
Преди време ви дадохме идеи какво да приготвите от младия спанак, който се появи в градината ви (или на пазара).
Ще започнем с баналното, но има още много вкуснотии, които можете да приготвите с киселец.
Зеленчукова чорба с пиле и яйце
Продукти: 500 г пилешко месо, 2,5 литра вода, сол на вкус, 5-7 картофа, глава лук, морков, 3 суп. лъж. растително масло, 4 яйца, смлян черен пипер на вкус, 1 дафинов лист, 2 връзки киселец, няколко стръка магданоз, сметана - на вкус.
Приготвяне: Сложете пилето в тенджера, сипете студена вода и поставете на слаб огън. Гответе около час, като периодично отстранявате образувалата се пяна. Овкусете бульона със сол.
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат в тенджерата. Лукът се нарязва наситно, морковите се настъргват и заедно се запържват в гореща мазнина до златиста коричка. Добавете ги в тенджерата.
Сварете твърдо 3 яйца, обелете и нарежете на малки кубчета. Прибавете ги към супата, добавете черен пипер и дафинов лист и варете до омекване на картофите.
Киселецът се нарязва на ситно и се добавя в тенджера. Гответе още 3-5 минути. В отделна купа разбийте останалото яйце и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, изсипете в супата.
След като се свари, извадете дафиновия лист от супата. Готовата супа украсете с магданоз и сервирайте с кисело мляко или сметана.
Студена супа с айрян
Продукти: 6 картофа, 3 яйца, 1 връзка киселец, 1 връзка зелен лук, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, 3 краставици, 8-10 репички, сол на вкус, 1 литър нискомаслен кефир (може да използвате и айрян, но тогава внимавайте със солта).
Приготвяне: Сварете картофите и яйцата, охладете и обелете. Свежите зелени подправки се нарязват на ситно. Картофите, яйцата, краставиците и репичките се нарязват на малки кубчета. Репичките могат да се настържат на едро ренде.
Смесете киселеца и лука, поръсете леко със сол и намачкайте. Това ще направи супата ви по-ароматна. Смесете всички продукти и подправете със сол. Изсипете кефира (неовкусения айрян), разбъркайте и охладете за половин час.
Крем супа с див чесън
Продукти: голяма връзка киселец, връзка листа див чесън, 200 г топено сирене, 1-2 картофа (зависи от размера), глава лук, 2 суп. лъж. сметана 9% масленост, щипка индийско орехче, сол, прясно смлян черен или червен пипер, бульон или вода.
Приготвяне: Налейте вода в тенджера и поставете на котлона. Обелете и нарежете картофите и лука (По-малките парчета ще намалят времето за готвене). Сипете ги в тенджерата с водата.. Оставете да къкри, след като заври, намалете котлона. В края на готвенето (след 10-15 минути) добавете сол.
Измийте добре киселеца и дивия чесън, отстранете грубите дръжки. Докато картофите и лука се варят, ги задушете в малък тиган на слаб огън, като добавите капка вода, ако е необходимо.
Когато картофите са готови, прехвърлете всичко – картофи, лук, див чесън и киселеца в купата на блендера с малко количество бульон. Не изхвърляйте излишния бульон, той ще ви трябва за да получите желаната гъстота на супата. Разбийте до получаването на еднородна смес.
Върнете разбитата смес в тенджерата и поставете на слаб огън. Добавете топеното сирене и разбъркайте добре, докато се разтвори. Гответе 1-2 минути на много слаб огън.
Сипете сметаната, отново разбъркайте и изключете котлона.
Тези, които обичат пикантно, могат да добавят счукан чесън в края на готвенето.
Салата с царевица и краставици
Продукти: 4 яйца, 2 краставици, 1/4 връзка копър, 1/2 връзка киселец, 300 г консервирана царевица, сол на вкус, сметана или майонеза - на вкус.
Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, охладете и обелете. Нарежете яйцата и краставиците на малки кубчета. Накълцайте копъра и киселеца. Смесете ги, заедно с яйцата, с царевицата, след като отцедите течността. Посолете салатата и подправете със сметана или майонеза.
Хем салата, хем здравословна закуска
Може да се хапва за закуска. Препоръчва се на онези, които искат да отслабнат!
Продукти за 2 порции: 200 г извара, 100 г киселец, 100-150 г ябълки, мед или захар по желание.
Приготвяне: Измийте киселеца, подсушете го и го нарежете на ситно. Нарежете ябълката на малки кубчета. Добавете киселеца и ябълката към изварата, залейте с мед и разбъркайте!
Картофени кюфтета
Ако имате останало картофено пюре от обяд, не позволявайте да се изхвърля, все пак сте се трудили, за да го направите. Ако нямате готово картофено пюре, ще трябва да сварите картофите и да ги намачкате добре с маслото.
Продукти: картофи или картофено пюре, глава лук, голяма връзка киселец, галета, олио за пържене.
Приготвяне: Пригответе картофено пюре по предпочитания от вас метод.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото до омекване. Добавете ситно нарязания киселец, разбъркайте и изключете котлона. Получената смес я прибавете към картофеното пюре и разбъркайте всичко старателно.
Оформете кюфтетата. При необходимост може да добавите 1-2 суп. лъж. брашно и малко яйце. Оваляйте в галета и пържете в тиган до златистокафяво.
Сервирайте топли!
Чийзкейкове
Продукти: връзка киселец, 300 г извара, 1 яйчен жълтък, щипка сол, 3 суп. лъж. захар, 150 г брашно, няколко супени лъжици растително масло.
Приготвяне: Киселецът се нарязва на ситно. Към него добавете изварата и пасирайте в блендер до гладкост. Добавете жълтъка, солта и захарта и разбъркайте. Добавете брашното и отново разбъркайте добре.
Загрейте олио в тиган на слаб огън. Оформете чийзкейковете от изварената смес и изпържете до златистокафяво от всяка страна.
Омлет
Продукти: 1/2 литър вода, сол на вкус, връзка киселец, глава лук, 1 суп. лъж. растително масло, 2 яйца, 3 суп. лъж. прясно мляко, 1/4 връзка магданоз, 1/4 връзка копър, 50 г масло.
Приготвяне: Поставете тенджера с вода на слаб огън, добавете сол и оставете да заври. Сипете киселеца във врящата вода за няколко минути, след което го отцедете в гевгир. Когато водата се отцеди, нарежете листата на ситно.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещено растително масло до златистокафяво. Добавете киселеца и също запържете леко.
Разбийте яйцата с млякото, добавете сол, лук, киселец и нарязани зелени подправки и разбъркайте. В друг тиган разтопете маслото. Сипете там сместа и пържете на умерен огън, докато омлетът стегне.
Сос
Продукти: 150 мл пълномаслена сметана, 1/2 връзка киселец, 50 г масло, сол и смлян черен пипер - на вкус, 2 суп. лъж. пилешки или зеленчуков бульон - по желание.
Приготвяне: Сипете сметаната в тенджера с дебело дъно и я оставете да заври при непрекъснато бъркане. Киселецът се нарязва на ситно и се запържва леко в друг тиган с разтопеното масло.
Налейте сметаната, добавете подправките и варете до сгъстяване на слаб огън. Ако сосът ви се струва твърде гъст, добавете бульон и разбъркайте добре. Сосът от киселец върви добре с риба и пиле.
Нетрадиционно – лимонада
Продукти: парче пресен джинджифил, 300 мл вода, 3-4 суп. лъж. захар, връзка киселец, 1 литър газирана вода, 2 лимона.
Приготвяне: Обелете джинджифила и го нарежете на тънки лентички. Налейте вода в тенджера, добавете захарта и джинджифила и оставете да заври на среден огън. Намалете котлона и оставете да къкри около 30 минути, като разбърквате от време на време.
Прецедете получения сироп, така че да няма парченца джинджифил в него и охладете.
Смелете киселеца в блендер и в полученото пюре налейте джинджифиловия сироп, 500 мл газирана вода и сока от един лимон. Разбъркайте и охладете за 15 минути.
Прецедете охладената напитка и налейте останалата газирана вода. Сервирайте лимонадата с лед и резени лимон.
ЗА ЗАКУСКА ИЛИ ЛЕКА ВЕЧЕРЯ
Затворен пай
Продукти: 150 г кисело мляко, 100 г брашно, 2 яйца, 80 г твърдо сирене или кашкавал, 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 150 г киселец, захар - на вкус.
Приготвяне: Смесете киселото мляко и яйцата, добавете пресятото брашно и бакпулвера, разбъркайте старателно до гладкост. Добавете настъргано твърдо сирене и разбъркайте отново.
Киселецът се нарязва на ситно, като се отстранят жилавите дръжки. Поръсете със захар и разбъркайте.
Половината тесто се изсипва в намаслена форма и отгоре се нарежда готовият киселец. Сипете отгоре останалото тесто.
Печете в предварително загрята на 190 оС фурна за 40 минути, като следите за готовност.
Банички със зелен лук и яйца
Продукти: 600 г брашно, 3 суп. лъж. захар, сол на вкус, 8 г суха мая, 250 мл топло прясно мляко, 80 г кисело мляко, 5 суп. лъж. растително масло, 4 яйца, 3 връзки киселец, връзка зелен лук.
Приготвяне: Пресейте брашното, направете кладенче в средата и добавете захарта, щипка сол и маята. Налейте прясното и киселото мляко, разбъркайте, покрийте с кърпа и оставете за 15-20 минути. След това сипете олиото и омесете добре тестото с ръце. Покрийте отново с кърпа и оставете на топло за няколко часа.
Сварете твърдо три яйца, охладете, обелете и ги нарежете на малки кубчета. Киселецът и зеленият лук се нарязват на ситно и се слагат за минута в предварително загрят тиган. Прехвърлете ги в чиния и ги овкусете със сол. След няколко минути отцедете получения сок и ги прибавете към нарязаното яйце.
Разделете тестото на малки части и оформете плоски питки. Поставете от плънката в центъра на всяка и затворете баничките. Наредете ги в покрита с хартия за печене тава и ги намажете с разбито яйце.
Печете на 200°C за 15–20 минути, докато се зачервят леко.
Бутерки с извара и сирене
Продукти: 1 връзка киселец, 250 г извара, 100 г твърдо сирене, 2 скилидки чесън, сол и смлян черен пипер на вкус, 2 яйца, 500 г бутер тесто.
Подготовка: Киселецът се нарязва на ситно. Смесете го с изварата, настъргания кашкавал, наситнения чесън, подправките и едно яйце. Разточете бутер тестото и разделете на равни квадрати. Поставете плънката върху всяка и намажете краищата с вода. Оформете многолистни сладки, като покриете пълнената част с другата половина от тестото.
Наредете бутерките в покрита с хартия за печене тава и намажете с разбито яйце. Поставете в предварително загрята на 180°C фурна за 20–25 минути, докато леко се зачервят.
ДЕСЕРТИ
Сладка баница
Продукти: 100 г масло, 200 г захар, 350 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 200 г заквасена сметана, 3 връзки киселец, 1/2 ч. лъж. канела, 2 суп. лъж. картофено нишесте, 1 яйце.
Приготвяне: Смесете омекналото масло и половината захар. Добавете 2/3 смесените брашно и бакпулвер и разбъркайте. Прибавете заквасената сметана в получените трохи и разбъркайте отново. Добавя се останалото брашно и се замесва тесто. Увийте го в стреч фолио и го приберете в хладилника за половин час.
Нарежете киселеца на дълги ленти. Към него добавете останалата захар, канелата и половината нишесте и разбъркайте добре.
Разделете тестото на две части и разточете две кръгли кори. Поставете един слой във форма с подвижно дъно и го уплътнете по дъното и стените. Поръсете тестото с останалото нишесте, разпределете плънката и покрийте с втори пласт тесто.
Притиснете добре краищата на слоевете. Намажете отгоре с разбито яйце и с помощта на вилица пробийте няколко дупки по повърхността. Печете пая на 180°C за около 40 минути.
Сладко
Продукти: 2 връзки киселец, 100 г захар, 3 суп. лъж. вода.
Приготвяне: Поставете ситно нарязания киселец и захарта в тенджера. Добавете вода и поставете на среден огън. Гответе при непрекъснато бъркане около 20 минути, докато сладкото се сгъсти.
Коментари