Естественият камък е един от най-универсалните материали за създаване на градински пейзаж. Като част от природата, той се съчетава идеално с растения и вода, добавя текстура и контраст, осигурява трайно покритие и практически не изисква поддръжка.

Декоративният камък в ландшафтния дизайн е толкова важен елемент, колкото цветните групи, тревните и зелените площи. Използва се за създаване на обемни композиции - алпийски хълмове, алпинеуми, декоративни пълнежи и чакълени пътеки.

В ландшафтния дизайн най-популярни са гранит, мрамор, гнайс, шунгит и други скали. В зависимост от фракцията (размера) на естествения материал, дизайнерите го използват за зониране на пространството, поставяне на акценти и създаване на „мостове" от една композиция към друга.

Модна тенденция през последните години е декоративното пълнене с натрошен камък и камъчета, което се използва за украса на цветни лехи и мулчиране на почвата под дърветата, като по този начин улеснява поддръжката на градината.

Ландшафтните дизайнери съветват как да използвате натрошен камък, камъчета, павета, малки камъни и големи монолити, за да украсите градина, използвайки примера на завършени проекти.

Избор на камък за градината

При избора на декоративен камък е необходимо да се има предвид, че той трябва да е в хармония със стила на градината, подходящ по цвят, размер и красиво да засенчва растенията. На Изток например камъкът се смята за олицетворение на величието и съвършенството на природата.

Какво съветват ландшафтните дизайнери?

  • Белият мрамор е подходящ за редовен стил, незаменим за церемониални зони. Освен това ще озари сенчестите кътчета на градината.
  • Каменната кора (гнайс) изглежда органично в градини в естествен стил.
  • Пясъкът и теракотените камъни ще добавят топли средиземноморски нотки.
  • За модерен пейзаж в минималистичен стил е подходящ камък в сиви и антрацитни нюанси.
  • Дребните от трошени камъни и камъчета вървят по-добре с билки и цветя, големите калдъръмени камъни - с храсти и дървета.
  • Колкото по-ярки са цветята, толкова по-сдържано трябва да бъде запълването, засенчвайки ги, докато самият голям монолит може да бъде акцент, а растенията - негов фон.
  • В правилно съставена композиция камъните изглеждат така, сякаш винаги са били на това място.

Трошен камък и камъчета

Най-малката част от камъка е представена от трошен камък и камъчета. Трошен камък се получава чрез раздробяване на скали, а камъчетата чрез натрошаване и валцуване в специални варели, в резултат на което те стават гладки.

Основната цел на декоративния трошен камък в градината е да запълни градинските пътеки, околостволните кръгове на дървета и храсти, джобовете в настилката и част от тревното пространство.

Втората най-важна функция на трошения камък в градината е мулчирането на почвата. Докато органичният мулч ще трябва да се сменя всяка година, камъкът ще издържи много дълго време. За да се предотврати потъването на материала в земята, под него се полага геотекстил. В тази форма почвата в градината винаги ще бъде влажна и рохкава и плевелите няма да могат да пробият на повърхността.
Друго предназначение на трошения камък е да имитира скални сипеи в алпийски хълмове и алпинеуми. В този случай се избира същата скала като големите блокове, така че композицията да изглежда органична.

За засипване се използват и декоративни камъчета. Ако имате растения, към които искате да привлечете внимание, заобиколете ги с красиви големи камъчета. Те ще служат като рамка, на фона на която се появява ефектът на живата скулптура.

Тъй като в природата камъчетата се образуват под въздействието на водата, те почти винаги се използват и при изграждането на изкуствени водоеми - те се полагат на дъното, имитиращи пясъчен бряг и оформяйки бреговата линия.

Малките натрошени камъни и камъчета са отлична основа и за контейнерна градина. Поставяйки саксиите върху пълнежа, можете безопасно да ги поливате или да ги направите част от стационарна система за поливане. Излишната вода ще изтече през дупките в дъното в чакъла и след това в почвата и няма да повреди тротоарните плочи или дъските за настилка.

Декоративен калдъръм

Паветата са заоблени камъни с размери 50 на 100 мм, понякога малко по-големи.

В градинския дизайн те се използват за създаване на ландшафтни композиции от иглолистни дървета и храсти с големи листа, за украса на езера, алпинеуми и оформяне на цветни лехи. Най-големите екземпляри (100-300 мм) изглеждат интересни като самостоятелна декорация, например на морава.

Но най-често калдъръмени камъни се използват за запълване на габиони. Правоъгълни мрежести конструкции, пълни с камъни, изглеждат впечатляващо като подпорни стени, огради и бордюри. За украса на градината се използват габиони във формата на топка или други форми.

Малки камъни и блокове

Камъните или блоковете са малки, клекнали камъни.

По форма те могат да бъдат както гладки, заоблени, така и да приличат на естествен скален фрагмент.
Най-често те се използват за създаване на алпийски хълмове под формата на скалист склон, дере, планински поток, плато. За да изглеждат естествено, се комбинират блокове с различни размери, а за имитация на скални сипеи се допълват с едър и дребен трошен камък.

Единични камъни, разположени до ниски дървета и храсти, подчертават естествеността на композицията. Но за да работи това, камъкът е избран така, че да изглежда като част от околния пейзаж и да не се откроява от него с твърде крещящо оцветяване или неподходяща текстура.

В малки площи, вместо алпийски хълм, често се създават миниатюрни композиции, състоящи се от един камък и 1-2 растения. Те действат като фокусни точки и изглеждат страхотно на морава, каменна насипка и павета.

Монолитите - замръзнала музика

Специална категория декоративни камъни са монолитите. Поради големия си размер и интересна форма, те наподобяват скулптура, поради което винаги се използват като централен елемент.

Самостоятелно стоящите монолити и композиции от група камъни се допълват от растения, които, от една страна, подчертават красотата им, а от друга страна, сами по себе си не се губят на техния фон.

Вечнозелени и иглолистни храсти и декоративни треви изглеждат интересно в съчетание с големи камъни.
Например текстурата на пясъчника и неговия топъл нюанс хармонично се съчетават с яркозелените борови игли.
Изключителни монолити с оригинална форма и цвят могат да се използват без нищо или с минимално количество растителна рамка. Те обикновено се поставят върху настилка или върху моравата, за да придадат обем на монотонната повърхност и да я направят визуално по-интересна.