Вашите овощна и зеленчукова градина служат за убежище на голям брой насекоми. И не всички са полезни. Много от тях нагризват културите и значително намаляват добива. За борба с вредителите са създадени специални препарати - инсектициди.

Въпреки това, не всички стопани са съгласни да използват „химия" при отглеждане на зеленчуци и плодове. Има ли продукти, които помагат да се отървете от опасните насекоми, без да причинявате вреда на хората и животните? Да, има такива. Днес ще говорим за най-популярните безопасни инсектициди.

Сапунен разтвор

Най-достъпното и абсолютно безвредно средство за борба с насекоми-вредители е обикновеният сапунен разтвор. Вискозната маса запушва дихателните пътища на насекомите и те спират да дишат и да се хранят с растителен сок, в резултат на което умират.

Разтворът от сапун е ефективен срещу повечето смучещи насекоми: трипси, листни въшки, белокрилки, люспести насекоми, листни щипалки и др. Това просто средство също помага да се справите с кърлежите.
За да приготвите сапунен разтвор за борба с вредителите, вземете всеки сапун (за пране или течен) и го разтворете във вода:

Ще ви трябват приблизително 200-300 г сапун за пране, които да разтворите в кофа с 10 литра вода.
С получения продукт напръскайте обилно растенията, където забележите вредители. Най-добре е растенията да се третират със сапун, както при други средства, сутрин или вечер, когато няма ярко слънце.

Отвари и настойки от билки

Друго безопасно средство, което често се използва за борба с насекоми-вредители, са настойките и отвари от различни билки. Сред тези растения са добре познатите вратига, пелин, невен (тагетес), лайка, къдроглава лайка (пиретрум), жълтурчета и др.

От тях се правят настойки и отвари, които се използват за пръскане на градински и зеленчукови култури. Повечето от растенията имат силен аромат, който много вредители не харесват, така че растенията просто се засаждат като репеленти близо до дървета и по периметъра на зеленчуковите лехи.

  • За да направите отвара от пелин, вземете 1 кг изсушен пелин, накиснете го в 4 литра вода и оставете в продължение на едно денонощие. След това се вари 10 минути, прецежда се и се разрежда с вода, като обемът на отварата се довежда до 10 литра. За да се задържи по-дълго върху листата, добавете 50 г настърган сапун за пране като прилепител.
  • За приготвяне на запарка от лайка се смилат 1 кг пресни листа и съцветия и се заливат с 10 л гореща вода. Оставете 12 часа, след което прецедете и разредете с вода: за всяка част от запарка от лайка - три части вода. За по-добро прилепване отново можете да прибавите сапун за пране.
  • За борба с вредителите може да се използва и извлек от билката змийско мляко. За да го приготвите в кофа с 10 литра вода накиснете 3-4 кг нарязана растителна маса и оставете за 2-2,5 дни. Прецедете и с получения разтвор пръскайте растенията. Тъй като змийското мляко е отровно, трябва да работите, като използвате предпазни средства: ръкавици и маска.

Горчица

Безопасно и ефективно средство за борба с много вредители по растенията е обикновената горчица на прах, която може да се намери във всеки дом. Това ще помогне да се отървете от колорадския бръмбар, всички видове вредители по зелето, мухи по лука и морковите, бръмбари по цвеклото и кръстоцветни бълхи, охлюви и др.

  • За борба с колорадския бръмбар пригответе разтвор от 200 г горчица на прах, разреден в 10 литра гореща вода и оставете за 2-3 часа. След това прецедете запарката през няколко слоя марля и добавете 5 суп. лъж. 9%-ен оцет и 50 г настърган сапун за пране. Пръскайте редовно с този разтвор картофените насаждения.
  • За да предпазите зелето от вредители, след вкореняване на разсада, поливайте насажденията и разстоянието между редовете със запарка на горчица на всеки 10 дни. За да го приготвите, сипете 1 чаша горчица на прах и 1 чаша стрит тютюн на прах в 10 литра вода и разбъркайте добре. Покрийте сместа с капак и оставете в продължение на три дни. Прецедете разтвора и веднага започнете обработката.
  • Поръсването на междуредията със смес от дървесна пепел и горчица на прах (3:1) ще помогне за предотвратяване на морковени и лукови мухи. Първата такава обработка се препоръчва да се извърши преди засаждането на лука (поръсете сместа директно в редовете), втората - когато перата на лука са нараснали с 5 см. В бъдеще е препоръчително да се извърши третирания на всеки 12-14 дни.
  • За да се предпазите от охлюви, поръсете с горчица на прах междуредията в лехите с растения, които коремоногите особено обичат (ягоди, зеле, зелени култури и др.).
  • Горчицата изгаря нежните кореми на вредителите, така че те предпочитат да избягват да пълзят около такива места. Но не забравяйте, че горчицата бързо губи своята ефективност върху влажната почва, така че трябва да повтаряте третиранията на всеки няколко дни.

Люти чушки

Безопасен инсектицид може да се направи и от люти чушки. Така ще се отървете от зелевите червеи, молци, листни въшки, трипси, белокрилки и охлюви.
За да направите препарата, сипете 3 супени лъжици смлян лют пипер в чаша вряла вода и оставете да кисне за един час. Прецедете, добавете към сместа 1 суп. лъж. течен сапун и същото количество растително масло и разбъркайте всичко. Разредете получената смес в 1 литър вода и напръскайте посевите, засегнати от вредители.

Брезов катран

Естествено средство за борба с насекомите е и брезовият катран, който отблъсква вредителите с острата си специфична миризма. Катранът е абсолютно безопасен за хората и се продава не само в специализирани градински магазини, но и в аптеките.

Продуктът помага да се отървете от черешовия зърнастец, глог, троскот, цариградско грозде, паякообразен акар, листна въшка, трион, муха от морски зърнастец и други градински вредители.

Има два начина за използване на брезов катран за борба с насекомите.

1. Напоете ненужни парцали с катран, поставете ги в бутилки или други съдове и ги закачете на клон на дърво или храст. За да се борите с вредителите по градинските култури, можете да увиете колчета с парцали и катран и да ги забиете до растенията.

2. Пригответе разтвор за пръскане от брезов катран. За да направите това, разредете 2 супени лъжици катран в 10 литра топла вода. Добавете 50 г настърган сапун за пране (той ще действа като прилепител) и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Можете да напръскате цялата градина с този сапунено-катранен разтвор. Обработките се повтарят няколко пъти на сезон на интервали от една седмица. Първото пръскане се извършва в началото на цъфтежа на дърветата и храстите. По-нататък - според нуждите.

Масло от нийм

Маслото от дървото нийм, което расте в тропиците, е много ефективно в борбата с вредителите. Това масло, получено от плодовете и семената на южното дърво, е естествен инсектицид и акарицид. То е разрушително за вредителите, но напълно безопасно за домашни любимци и хора.

Продуктът помага да се отървете от различни гъсеници, нематоди, листни въшки, белокрилки, трипси, брашнести червеи, акари и други вредители по културните растения.

За приготвяне на разтвора 30 мл от маслото се разтварят в 3-3,5 литра вода при стайна температура. За по-добра покривност, към продукта добавете 1 суп. лъж. течен сапун. Полученият разтвор трябва да се напръска върху растенията два до три пъти с интервал от 5-7 дни.

Биологични инсектоакарициди

Безопасните инсектициди също включват индустриални препарати от биологичен произход, които са създадени на базата на високоспециализирани вируси, гъбички и микроорганизми. Биологичните инсектициди и акарициди са предназначени за борба с възрастни и ларви на вредни насекоми и акари. Попадайки в тялото на вредителите заедно с растителните частици, препаратът най-често причинява чревна парализа или, прониквайки по-нататък в тъканта, сериозни метаболитни нарушения в клетките, което в крайна сметка води до смърт.

Биологичните продукти не вредят на хората и околната среда, включително домашните животни и насекомите-опрашители. Освен това, много от тях имат и благоприятен ефект, като обогатяват почвата с достъпни форми на азот и повишават добива.
Биологичните инсектоакарициди имат широк спектър на действие и ефективно се борят с основните вредители на култивираните растения: паякообразни акари, листни въшки, къртици, трипси, колорадски и майски бръмбари и техните ларви, нематоди, триони, дървеници, много видове гъсеници и пеперуди.