Демо ден за умно торене с разумен разход ще се проведе на 14 май в Института по зеленчукови култури "Марица", Пловдив. Събитието е огранизирано от ЕЦИХ AgroHub.BG, със съфинансиране от ЕС. 

Програмата започва в 10:00 ч с демонстрация на технологии за прецизно земеделие в модернизираната оранжерия на института – как с инсталираните нови технологии в оранжерията се прецизират използваните схеми за торене на зеленчуци, за да се намали количеството на торове и се увеличат добивите. Продължава с лекция и дискусия на доц. д-р Иванка Тринговска, експерт по агрохимия и зеленчукопроизводство в ИЗК "Марица", която между 10:30 и 11:30 ще разкаже повече за модерното земеделие в действие - торене в точното време на точното място с правилния състав и съотношение на хранителни елементи.

Ще бъдат засегнати теми като важността от следене на състоянието на почвата, какви торове да се използват и кога, за да бъдат взети интелигентни решения, как торенето се съобразява с фазите на развитие на растенията и нуждата им от хранителни елементи във всяка. Лекциите ще бъдат допълнени от практически съвети, възможности за въпроси и отговори, създаване на полезни контакти и обмен на опит.