Изглежда, че сезонът на турските боровинки ще бъде още положителен, въпреки че добивът може да бъде под очакванията.

"Сезонът на турските боровинки изглежда много добър тази година. Зимните месеци не бяха студени, а през пролетта нямаше прекомерни валежи. Ето защо качеството на плодовете е много добро. Само през есенния период температурите бяха над нормалните. По тази причина тук изглежда е настъпила ситуация, подобна на тази, която беше преживяна в Перу. Добивът може да се окаже под очакванията," казва Халил Оймак от турския износител на боровинки Fall Creek.

Увеличаването на площите с боровинки се е забавило, но все още върви много силно, обяснява Оймак. "Данните показват, че площите, засадени с боровинки, са се увеличили с 50% в сравнение с миналата година. През предходните години този процент е бил 100%. Високата инфлация в страната и затрудненият достъп до кредити забавиха инвестициите за боровинковата индустрия. Но през тази година виждаме, че вътрешното потребление се е увеличило значително. Освен това процентът на износа се е удвоил в сравнение с миналата година."

Боровинките са сравнително нови в сравнение с други турски основни продукти. Оймак обаче заявява, че информацията се разпространява и търсенето на тези боровинки значително се увеличава:

"Доставчиците и пазарите по целия свят всеки ден се обръщат към нови производители и нови производствени райони. В миналото Турция е била основен производител на зеленчуци и плодове. Продуктите се изпращат от Турция във всички страни по света, включително Европа и Русия. По тази причина, след като се чу, че е започнало производството на боровинки, започна да се появява сериозно търсене на продукта. Знаем, че тази година турските боровинки бяха изнесени за страните от Далечния изток, Русия и европейските страни."

Междувременно, според Оймак, турските производители на продукти виждат възможност в отглеждането на боровинки.

"Турция е продуктивна страна и като такава селскостопанското производство е много разпространено. От време на време производителите търсят алтернативи на продуктите, които вече произвеждат. Боровинката е един от тези плодове. Напоследък производителите и инвеститорите, които видяха, че турската боровинка може да се продава, започнаха да проявяват по-голям интерес към продукта. През следващите дни отрасълът ще продължи да се развива бързо благодарение на намаляването на лихвените проценти и програмите за субсидиране."

Ако всичко се получи в северните части на Турция, това може да бъде най-добрият сезон на турските боровинки досега: "Тази година производителите в южната част на Турция имаха по-добър сезон в сравнение с миналата година. Миналата година прекомерните валежи доведоха до влошаване на качеството на плодовете и затрудниха продажбите. Миналогодишните събития добавиха много опит на производителите. Тази година производителите в южната част на страната обърнаха голямо внимание на продуктите си и бяха възнаградени с качествени плодове. В резултат на това продажбите бяха добри. Ако производителите на север могат да имат подобен сезон, можем да кажем, че тази година ще бъде най-добрият сезон досега", заключава Оймак.