По-скъпо червено месо и млечни продукти, по-евтино пиле и зеленчуци. Това предлага в свой план за справяне с климатичните промени Световната банка. Идеята бе представена ден преди да стане ясно, че месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията.

На този фон финансовата институция иска пренасочване на милиардите, които големите страни харчат за увеличаване на богатите на CO2 продукти като червено месо и млечни продукти, за по-благоприятни за климата варианти като птиче месо, плодове и зеленчуци.

“Трябва

да спрем да

унищожаваме

планетата,

докато се изхранваме”, казва пред “Политико” Джулиан Лампиети, мениджър на Световната банка.

Според плана светът трябва да ускори намаляването на емисиите си, за да запази целите на Парижкото споразумение. Затова Световната банка иска властите да обърнат повече внимание на селското стопанство и хранителната промишленост, които според финансовата институция отдавна са пренебрегвани и недостатъчно финансирани. От данните става ясно, че страните трябва да насочват 260 млрд. долара всяка година към тези сектори, за да се заемат сериозно с намаляването на емисиите си до 2050 г. - обща цел за развитите икономики. Това е 18 пъти повече, отколкото държавите инвестират в момента.

Според Световната банка правителствата могат частично да запълнят тази празнина, като пренасочат субсидиите за червено месо и млечни продукти към алтернативи с по-ниски въглеродни емисии. Това е един от най-рентабилните начини за богатите страни, които според оценките генерират около 20% от световните емисии в хранително-вкусовата промишленост, да намалят търсенето на силно замърсяващи храни, твърдят специалистите.

Същевременно службата за наблюдение на климатичните промени на ЕС обяви в сряда, че светът е

преживял

най-горещия месец

април в историята

на измерванията, с което става 11-и пореден месец с подобрени градусови рекорди.

Средната температура на планетата, включително и през април, е с 1,61° над средните стойности за прединдустриалния период 1850 г.-1900 г.

Въздействията от климатичните промени са очевидни. Части от Азия се борят със смъртоносна жега: училищата бяха затворени за милиони деца в Бангладеш, оризовите полета във Виетнам са почти опустошени, а хората в Индия се бориха с адски градуси, за да гласуват на изборите.

Температурите на повърхността на океана достигнаха 21,04° - най-високия рекорд за април. Въздействието върху морските системи е опустошително. Тази пролет се случи масово избелване на корали, което според учените може да е най-лошото в историята.