Китай инициира нов кръг от действия за значително увеличаване на производството на зърно през следващите години. Целта е да се гарантира продоволствената сигурност в страната, съобщава „Синхуа". Това предава "Радио Китай".

Според план за действие, публикуван от Държавния съвет, страната има за цел да увеличи капацитета за производство на зърно с над 50 милиона тона до 2030 г. По това време площта за отглеждане на зърно ще възлиза на около 117 милиона хектара, а добивът на зърно ще достигне 420 килограма.

Китай е регистрирал зърнена реколта от над 650 милиона тона за девет последователни години, като делът на зърното на глава от населението е 493 килограма.

„Въпреки това търсенето и предлагането на зърно все още се характеризира със „строг баланс" и разликата може да се увеличи в бъдеще, следователно е необходимо допълнително увеличаване на производството, за да се гарантира продоволствената сигурност", каза служител на Националната комисия за развитие и реформи.

Царевицата и соята ще имат основен принос за увеличението на производството на зърно, е записано в плана. По отношение на ориза и пшеницата, акцентът е поставен върху подобряването на качеството и оптимизирането на структурата. Картофите, бобът и другите видове зърно ще бъдат насърчавани въз основа на местните условия.