Бързи, смели, сръчни и градината и балкона все повече започват да приличат на цветен оазис... Драги градинари, забавлявате ли се? Дано не сте много заети, защото ние сме ви подготвили няколко задачки, с които, ако не се справите сега, догодина няма да се радвате на изобилие от разкошни цветове.

Без да губим повече редове за обяснения, грабвайте ножици, мотики, лопатки, връвчици (да не забравите вестника и химикал, за да отмятате свършените задачи) и бегом в собственоръчно създадения цветен рай!

  • Пролетно цъфтящите храсти като цисус, форзиция и други, та дори и люляка, вече прецъфтяха. За тях се знае, че е от изключително голямо значение кога и как се режат и оформят. Ако не го направите сега, именно след прецъфтяване, идната пролет няма да се радвате на изобилие от цветове. Резитбата се провежда индивидуално за всеки храст или дърво. При люляка например е достатъчно да се отстранят само прецъфтелите съцветия. Ако пък се налага по-силна резитба за оформяне, постарайте се и да просветлите вътрешността на растението, за да си спестите главоболия свързани с патогени. Не закъснявайте, защото цветните пъпки за следващата година се залагат скоро след цъфтежа и при орязване по-късно през годината, отстраняват се и цветовете.
  • Подхранете луковичните цветя (лалета, зюмбюли, минзухар, мускари, нарциси, фритиларии и толкова много други) преди листната им маса да е отмряла заради жегите. Това подхранване ще запаси луковицата с хранителни вещества за следващия цъфтежен цикъл. Препоръчваме да се използват течни торове с елементи в лесно усвоима форма и с по-ниско съдържание на азот. В специализираните магазини ще намерите специализирани продукти на сравнително добри цени.
  • Вече е безопасно в почти всички райони на страната да се изнесат и поставят за постоянно топлолюбивите едногодишни цветя като петунии, калибрахоета, вербени, лобелии, импатиенси, немезии и още много. Където е възможно, не пропускайте да почиствате прецъфтелите цветове, за да давате възможност на растението да образува нови и нови. Спазвайте стриктен режим на подхранване, защото тези цветове не се правят само от вода. Не на последно място, пензирайте връхчетата, за да предизвикате разклоняване и още по-буен цъфтеж. Най-добре е това да става час-два след поливка.

Още задачки накратко:

  • Почвата вече е достатъчно топла, а и опасността от студове е преминала, следователно спокойно може да засадите на открито грудки и луковици на топлолюбиви цветя като далии, гладиоли, глориози, бегонии, канни и др.
  • Може да продължите със сеитбите на едногодишни или да започнете с тези на двугодишни цветя. Калифорнийският мак например се сее точно сега, за да разцъфти до август.
  • Почистете прецъфтелите цветове на пролетни цветя като незабравки, шибой и други, ако не искате да се самозасеят.
  • Засаждайте смело всякакви растения на открито.
  • Погрижете се увивните цветя и онези, които имат нужда от опора да я получат преди да е станало късно.
  • Не занемарявайте грижите за стайните цветя, въпреки многото задачи в градината – подхранвайте ги редовно и проверете дали не е необходимо пресаждане.
  • Бъдете бдителни за вредители и се старайте да надвиете плевелите, особено най-агресивните (поветица, троскот, кускута и др.)