До началото на беритбата на турските кайсии остават само няколко седмици и за разлика от предишния сезон, досега времето не е оказало голямо негативно влияние.

Оценката е на Йигит Гьокьогит, търговски координатор на турския износител на пресни продукти Alanar. „Тази година очакваме чудесен сезон по отношение на отглеждането. Alanar отглежда всички кайсии в собствените си овощни градини, разположени в района на Маниса в Турция. Тази година очакваме по-голямата част от плодовете да са с по-големи размери - от 45+ до 60+ мм. Като цяло времето в Турция оказа положително влияние върху кайсиите ни. Изглежда, че има някои леки поражения от слана, заради които загубихме малък процент от реколтата, но благодарение на екипа ни в овощната градина, който взе важни предпазни мерки за сланата, тези загуби бяха много ограничени," обяснява Йигит.

Заради метеорологичните условия през миналата година Аланар всъщност загуби доста голяма част от продукцията си от кайсии. Вместо това тази година Гьокьогит очаква дълъг и плодороден сезон. „Предишният ни сезон на кайсиите беше доста разочароващ за нас, тъй като загубихме по-голямата част от обемите си заради климатичните ефекти. За щастие тази година очакваме да съберем над 700 тона кайсии с голям размер и отлично качество. Очакваме да направим първата си реколта около четвъртата седмица на май. Имаме дълъг сезон на кайсиите с 15 различни сорта, така че ще разполагаме с реколта до средата на август," разказва той.

С тези сортове Йигит е сигурен, че може да снабдява европейските клиенти и да им дава това, което потребителите изискват: „Alanar има уникален сорт кайсии, подобен на западноевропейските и средиземноморските сортове. Тези плодове са много добре познати, особено в Европа, и ние виждаме огромно търсене за тях. Тези плодове са не само вкусни и с впечатляваща повърхност, но имат и много дълъг срок на годност, който е над 40 дни."

Тъй като кайсиите се изпращат изключително за европейския пазар, Йигит Гьокьогит не очаква никакви логистични предизвикателства, тъй като продукцията се изпраща с камиони. „Ние не използваме маршрута през Червено море за нашите кайсии, така че сезонът ни няма да бъде засегнат от тази конкретна криза. Европейските ни бизнес партньори вече желаят да получат цялата ни реколта, затова планираме да доставяме кайсиите си с камиони до европейските държави, за които изнасяме. По този начин очакваме, че ни очаква чудесен сезон. Както обикновено, най-голямо търсене имаме от Германия, Централна Европа и Обединеното кралство", заключава той.