Националното откриване на жътвена кампания 2024. ще се проведе на 11 юни 2024 г. от 11:30 ч. в село Златитрап, Пловдив (42°07'10.1"N 24°40'03.9"E). Това съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира", която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив.

Събитието ще започне с официална церемония под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!", след което ще се извърши ритуалът по зажънване.

В музикалната програма ще вземат участие танцовия състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).