Испанската компания Grupo Clasol си партнира с фирмата FG3S в амбициозен петгодишен инвестиционен план за развитие на производството на горски плодове в Румъния. Планът включва модернизиране и развитие на стопанствата, както и прилагане на технологични мерки и мерки за ефективност в преработвателното предприятие.

Според FreshPlaza компанията смята, че Румъния предлага големи възможности, особено за боровинките, като се има предвид ръстът на производството и няколко други фактора, включително производствения график.

„Производството в Румъния започва през втората половина на юни, когато испанската кампания е към своя край, и продължава до началото на септември, когато перуанските обеми започват да достигат своя пик", казва Сесар Кларамонте, главен изпълнителен директор на Grupo Clasol. „По този начин Румъния се превръща в стратегически доставчик, тъй като ще покрие този интересен прозорец през летния сезон и ще ни позволи да гарантираме доставките на плодове всеки месец", казва той.

„В момента вече предлагаме на пазара ягоди, малини и боровинки през цялата година. Плодовете идват от Испания, Португалия и Северно Мароко, както и от южното полукълбо. Участието в проект за производство в Румъния е първата стъпка към залагане на собствено производство. Вече обмисляме някои проекти за производство на боровинки, ягоди и малини в различни региони, които смятаме за стратегически", допълва Сезар Кларамонте.

Двете основни продуктови групи на компанията са цитрусови и костилкови плодове, а сега, според нейния главен изпълнителен директор, „се стремим горските плодове да се превърнат в третия ключов сектор за компанията. Очакваме да продадем около 6 милиона килограма през тази кампания", казва Кларамонте.