Макар сезонът на местните цитрусови плодове в Европа да е към своя край, изданието EastFruit е решило да представи топ 8 на най-уникалните традиционни цитрусови плодове в различните региони на Европа.

Специално внимание се обръща на цитрусовите плодове, сертифицирани по IGP. IGP е съкращение от „Indicazione Geografica Protetta" (Индикация за географска защита). Етикетът IGP показва, че качеството и репутацията на този специфичен цитрус са свързани с мястото или региона, където се отглежда.

1

Валенсиански цитруси
Валенсиански цитруси

Cítricos Valencianos от Общността Валенсия в Испания включва портокали, мандарини и лимони, отглеждани в провинциите Кастейон, Валенсия и Аликанте. Благодарение на топлия средиземноморски климат в региона производителите от Валенсия произвеждат добре балансирани, вкусни плодове с много интензивен красив цвят и аромат. Тези плодове са много популярни в Европа, но също така се изнасят в големи количества като първокласен продукт за Китай, Близкия изток, Латинска Америка и Югоизточна Азия.

2

Хиоски мандарини
Хиоски мандарини

Mandarini Chiou от Хиос в Гърция са едни от най-ароматните мандарини в света. Високото им съдържание на захар, нежната месеста част и силният аромат ги правят възхитителен избор за потребителите. Тези плодове с етикет за географска защита са много популярни сред истинските ценители.

3

Портокал от Крит
Портокал от Крит

Portokalia Maleme Chanion Kritis е друг представител на Гърция и идва от остров Крит. Тези вашингтонски навелски портокали се отглеждат в крайбрежните райони на префектура Ханя на остров Крит. Въпреки че сортът на тези портокали не е местен и въпреки името си не идва от Вашингтон, докато се отглеждат в Ханя, те се оказват изключително сочни, имат много богат вкус и лесно издържат на транспортиране на дълги разстояния, което ги прави по-лесно достъпни за хората, които обичат тези плодове.

4

Лимоне ди Соренто
Лимоне ди Соренто

Limone di Sorrento от Неапол, Италия е известен също като Limone di Massa Lubrense или Massese. Тези лимони са много ароматни и могат да раждат до пет пъти годишно, което ги прави достъпни целогодишно. Те са с огромни размери - някои от тях са големи колкото лицето ви или дори колкото пъпеш! Кората на Limone di Sorrento е по-мека и е по-малко горчива, отколкото при другите сортове. Освен това тези лимони са с по-закръглена форма.

5

"Кървави" портокали от Сицилия
"Кървави" портокали от Сицилия

Arancia Rossa di Sicilia е доста известен потрокал. Той произхожда от провинция Ена в Италия. Често ги наричат „кървави портокали". Тези портокали са известни с яркия си червен цвят и сладкия си, пикантен вкус. Те се отглеждат в Сицилия и са се превърнали в символ на региона. В Италия те се използват широко и за прясно изцеден портокалов сок. Между другото - опитайте тези портокали с големи зрънца морска сол - ще ви харесат!

6

Лимони от крайбрежието на Амалфи
Лимони от крайбрежието на Амалфи

Limone Costa d'Amalfi, известен също като Sfusato Amalfitano, идва от красивата провинция Салерно в Италия. Тези лимони се отглеждат по крайбрежието на Амалфи и са известни с наситения си аромат и универсалното си приложение в кулинарията. Смята се, че Amalfitano датира от времето на Римската империя. Limone Costa d'Amalfi I.G.P. може да се похвали с два пъти по-голямо количество етерични масла и терпени в сравнение с други сортове. Всичко това влияе върху богатството на вкуса, което се усеща при консумацията. Затова този специфичен лимон винаги е много търсен от готвачите.

7

Цитруси от Алгарве
Цитруси от Алгарве

Citrinos do Algarve от Алгарве, Португалия включва различни цитрусови плодове, включително портокали, лимони и мандарини. Топлият климат в региона допринася за отличното им качество. Производството на Citrinos do Algarve IGP е ограничено до определени общини, сред които Албуфейра, Фаро, Лагоа, Лагос, Олхао и няколко други. Когато се отглеждат в тези региони, цитрусовите плодове развиват по-високо съдържание на сок със сладък и неповторим вкус.

8

Неретвански мандарини
Неретвански мандарини

Неретванските мандарини от делтата на Неретва в Хърватия са известни със сладкия си вкус и яркия си цвят. Те имат сегментирана структура и кората им се обелва лесно.