Сезонът на египетските дини е на път да започне и кара производители да разширят капацитета си.

„В отговор на нарастващото търсене на дини през миналия сезон, ние утроихме нашата оранжерийна площ до общо 101 оранжерии. Очаква се тази експанзия да доведе до производство от 4000 тона дини тази година. Сезонът на дините в Мароко е планиран да продължи от май до юни", казва Рехам Камал, мениджър по износа и маркетинга на египетския износител на пресни продукти Egypt Fresh Energy.

Според Камал предстоящият сезон няма да мине без трудности, отбелязва FreshPlaza.

„Сезонът на дините в Египет представлява набор от предизвикателства. Високите температури и потенциалният недостиг на вода могат значително да повлияят на добива и качеството на плодовете. За да отговорим на тези опасения, ние използваме многостранен подход. От една страна, ние използваме модерна оранжерийна технология. Използвайки системи за контрол на климата, ние оптимизираме условията за отглеждане в нашите оранжерии, осигурявайки оптимални нива на температура и влажност", казва Камал.

Компанията използва стратегии за управление на водата, като прилага техники за пестене на вода за напояване като капково напояване, за да минимизираме използването на вода, като същевременно увеличим ефективността. Отглеждат устойчиви на суша сортове, като стратегически подбират сортове дини, известни със своята устойчивост в горещ и сух климат.

За Fresh Energy основните експортни пазари за дините са в Европа. Те в момента изнасят дини за големи супермаркети в Германия и Англия като Aldi, Lidl, Tesco и Carrefour. Имат и склад в Унгария и планират да разширят обхвата си в Русия тази година.

Компанията е оптимистична за текущото търсене на дини, тъй като дините са популярно лятно освежаване в много части на света. За да са пред конкуренцията, Fresh Energy се фокусират върху култивирането на различни видове дини, които са с голямо търсене като Lusitania (5-10 кг), Morgan (14 кг), Oneida (с полусемена) и Cantaloupe Sulgum.