Сезонът на черешите в Гърция изглежда не е засегнат от лошите метеорологични условия досега. Оценката е на Онур Мустафа Ахмет, генерален мениджър на гръцкия износител на череши YAKA:

"По отношение на чувствителността на черешите, метеорологичните условия в нашия регион и в цяла Северна Гърция досега бяха доста добри. Студът и дъждовете бяха съвсем нормални. Цъфтежът на повечето сортове започна още в началото на април и изглежда, че нямаме никакви загуби. Ако метеорологичните условия продължат да бъдат нормални, без лоши изненади като градушка или студ под нулата, всички дървета ще бъдат заредени с качествени череши. Според нашите агрономи и специалисти от други региони смятаме, че сезонът на черешите ще започне с около 7-10 дни по-рано от обичайното, т.е. в началото на май вместо в средата на май".

Новият сезон се очертава да бъде много по-добър от предишния, обяснява Мустафа Ахмет. "Сезонът на черешите през 2023 г. беше катастрофален за по-голямата част от Гърция. Добивът беше доста нисък, а качеството вероятно беше едно от най-лошите. Този предстоящ сезон очакваме да бъде близък до сезона на черешите през 2022 г. или 2020 г., през който имаше високи добиви и добро качество. След предишния лош черешов сезон целта ни тази година е да оперираме с около 1500 тона череши, стига метеорологичните условия да не ни изненадат негативно, както се случи миналата година - валяха дъждове през цялото време на сезона."

Според Мустафа Ахмет капацитетът на YAKA за производство на череши е около 2000 тона: "Преди две години инвестирахме в сортирането и опаковането на череши, като увеличихме капацитета на оптичния ни калибратор с 33%. Инвестирахме и в оборудване и инфраструктура на нашите съоръжения, така че оперативната ефективност се повиши. В резултат на това разполагаме с капацитет за работа, калибриране и опаковане на около 50 тона череши всеки ден и около 2 000 тона през сезона".


Поглеждайки към опаковките, Мустафа Ахмет забелязва определена тенденция при черешите. "Особено след заветните години видяхме, че световните тенденции при черешите относно опаковките се промениха. По-конкретно, по-популярни станаха затворените и по-малките опаковки. Делът на 500-грамовите черупки и малките чанти за носене се увеличи значително през последните две години и това важи за всички пазари."

Тези дни YAKA има още един продукт в портфолиото си, заявява Мустафа Ахмет: боровинките. Към днешна дата разполагаме с най-голямата ферма за боровинки в Гърция и фермата вече е сертифицирана като биологична. Миналата година имахме първите реколти и около десет тона продукция, която беше усвоена от всички гръцки супер маркети. С увеличаването на добивите всяка година и нарастващите инвестиции в растенията, очакваме да достигнем 100 тона производство на боровинки след няколко години," казва Мустафа Ахмет.

"Освен собственото ни отглеждане, YAKA също така насърчава местните производители да инвестират в отглеждането на боровинки. Към днешна дата има 10 производители на боровинки, които са сертифицирани по GlobalGap, и YAKA им предоставя същите услуги, както на своите 200 производители на череши", заключава Мустафа Ахмет.