С наближаването на пролетните празници цените на яйцата достигнаха исторически върхове в много части на света, отразявайки сложната ситуация с птичия грип, голямото търсене и нарастващите разходи за производство. Това е втората поредна година, когато потребителите са изправени пред ценови шок преди Великден и Пасха, когато яйцата са важна част от традицията.

Въпреки че глобалните цени са по-ниски тази година, отколкото бяха на Великден 2023 г., те остават високи, посочи Нан-Дирк Мулдер, старши глобален специалист в RaboBank, цитиран от euronews.com. В Европа яйцата преди Великден се продаваха с 10 до 15% по-евтино в сравнение със същия период на 2023 г., но останаха близо двойно по-скъпи в сравнение с нивото от 2021 г.

Основен „виновник" за тази тенденция е птичият грип. Огнища на смъртоносната респираторна болест бяха докладвани в Европа, Африка и Азия през 2020 г. и се разпространиха в Северна Америка през 2021 г. Само през 2022 г. повече от 131 милиона домашни птици по света са умрели или са били умъртвени в засегнатите ферми, според Световната здравна организация. При това епидемиите продължават.

През декември 2023 г. в САЩ са потвърдени случаи в 45 индустриални ферми и в 33 малки стопанства, като засегнатите птици са 11,4 милиона, според Министерството на земеделието на САЩ. Средната цена за 12 яйца в страната достигна $2,99 (€2,77) през февруари 2024 г., което представлява спад с $4,21 в сравнение със същия период на 2023 г. Все пак това е значително повече в сравнение с $1,59, които плащаха потребителите през февруари 2021 г. Специалистите очакват цените на яйцата да намалеят с около 2,8% тази година. Това няма да ги върне на нивата преди COVID, но би трябвало да донесе известно облекчение за потребителския джоб.