Въпрос:

Наши читатели са забелязали появата на нано сяра на пазара за растителнозащитни продукти и ни питат може ли да се използва за лозя и каква е разликата с обикновената сяра за прашене.

Отговор:

Сярата е позната като незаменим помощник в селското стопанство от стари времена. Всички лозари знаят, че нашите баби и дядовци са я използвали за прашене в лозята, в зеленчуковите градини, и че е силен помощник за борба с опасната болест брашнеста мана.

Често в народната медицина е била помощник и за мазане на хора и животни при борба с крастата, но и за пиене при някои кожни заболявания при хората.
Но през последните две-три години на пазара за селскостопански продукти се появи и нов продукт - нано сяра.

За нея агрономите обясняват, че това е ново поколение продукт, който обаче е коренно различен от познатата ни сяра, защото тук

частиците са

1000 пъти по-малки от сярната молекула

В течната формулация серните частици са с големина 20 микрона.

Оттук идва достойнството на продукта, който е в това, че заради микроскопичната си големина частиците сяра стават проводими през устицата на растението, което пък многократно увеличава въздействието на клетъчно ниво. Така се проявява действието му на системен фунгицид.

В това е голямата разлика от обикновената разтворима сяра, която при пръскане остава само на повърхността на растението, бързо се разпрашава, отмива се от валежи и има краткотрайно действие.

Това е една от причините и в света сярата да е вече призната като тор и по важност да се нарежда наравно с тези от рода на NPK, които са комплексни торове. Отделно от това използването на нано сярата елиминира един дефект, който се изразява в намаляване на фотосинтезата с до 40%, при недостиг на елемента сяра.

Освен като градивен елемент за растенията, сярата е необходима и за усвояването на азота.

Една единица сяра осигурява усвояването

на 10 единици азот, което е важно за

лозята и за други култури.

Нано сярата, приложена листно, навлиза в клетъчните структури, достига до корените по пътя на сокодвижението и има фунгицидно действие.

Предпазва растенията от брашнеста мана, жълта и кафява ръжда, кореново гниене

Има и директно подтискащо действие върху голям брой патогени и болести и подобрява имунитета на растенията.

Нано сярата има и силно изразен акарициден ефект.
Предпазва растенията и от молци, акари и има силно отблъскващо действие към насекомите (репелент).

При листно приложение стимулира фотосинтезата и може да увеличи зелената листна маса до 40%.

Старият мех на дядо за прашене
Старият мех на дядо за прашене
Нано сярата е сигурен борец с брашнестата мана
Нано сярата е сигурен борец с брашнестата мана