Поредната среща на FederUnacoma, италианската асоциация на производители на селскостопански машини, от поредицата на изложението EIMA се проведе в Индия. Ежегодното агротехническо събитие в Болоня ще бъде между 6 и 10 ноември. Вече е потвърдено присъствието на делегации от Етиопия, Уганда и Танзания, които имат интерес от партньорство с Италия в пазара за агротехника.

Сред тях се присъединява и Индия, която изигра стратегическа роля със съвместното издание EIMA Agrimach, провело се по-рано тази година (29 февруари - 3 март) в Бангалор, организирано от FederUnacoma и FICCI (Федерацията на индийските търговско-промишлени камари). Такива промоционални събития имат важен принос за разпространението на новите селскостопански технологии, защото позволяват на операторите да изпробват машините на полето. Те са бизнес възможност, център за знания, способни за привлекат отбрана публика в сектора на механизацията на селското стопанство, и това е потвърдено от данните на италианската асоциация. През четирите дни на EIMA Agrimach около 13 000 квалифицирани оператори са посетили павилионите на изложението, свързали са се с представители на повече от 150 изложени марки (15 от които италиански) и са станали свидетели на тестването на машини, специално разработени за нуждите на индийското селско стопанство.

През следващите 10 години, по оценка на анализаторите, пазарът на агромашини в Индия ще се утрои и ще достигне стойност от 31,6 млрд. долара. При този сценарий EIMA Agrimach India и други браншови събития ще имат все по-стратегическо значение за развитието на селскостопанската икономика на азиатската страна. Силният ръст на пазара на селскостопански машини все още не е запълнил технологичния дефицит на индийското селско стопанство. Прогнозите сочат, че тенденцията на нарастване, благоприятствана от държавните програми за субсидиране, ще продължи и през следващите години с инвестиции в машини от последно поколение. 

С общо над 915 000 регистрирани превозни средства през 2023 г. се потвърждава, че Индия ще бъде начело на световния пазар на трактори. Продажбите, оценявани на 7,5 млрд. долара, нарастват от шест години, но това увеличение не е запълнило технологичния дефицит на индийския първичен сектор. Това става ясно от доклада "Механизация на селското стопанство: катализатор за устойчив растеж на селското стопанство", изготвен от консултантската фирма PWC India и от FICCI. От 70-те години на миналия век до днес интензивността на механизацията в азиатската страна се е увеличила със 600% - от 0,46 kW на хектар до 2,48 kW, но все още е далеч от 4 kW/ха, посочени от правителството като цел, която трябва да бъде постигната през 2030 г., за да се подобри производителността на селскостопанския сектор. От тази гледна точка, за да бъде наистина ефективна, първичната икономика трябва да се съсредоточи не само върху увеличаването на броя на тракторите, използвани от стопанствата, особено семейните, които все още разчитат прекомерно на ръчен труд, но преди всичко върху въвеждането на последно поколение машини. В страна, която трябва да задоволи нарастващото търсене на храни, практиките на прецизното земеделие, както и цифровизацията и използването на съвременни роботизирани технологии, са от съществено значение както за оптимизиране на използването на производствените фактори и увеличаване на добивите, така и за гарантиране на устойчивостта на производството.