Кои са различните видове сателитни сигнали, техните приемници и крайни навигационни продукти в кабините на селскостопанските машини

Прецизността на земеделските операции е суперважна в индустрията в днешно време, и все по-лесно достижима, благодарение на новите технологии, интегрирани в оборудването. С внедряването на модерни системи се постигат европейските цели за дигитализация и автоматизация на селскостопанските практики в Земеделие 4.0. Освен това, решенията улесняват ежегодните обработки, оптимизират ресурсите, надеждно контролират материалите, дейностите и данните.

С навлизането на изкуствения интелект дори стават способни на самостоятелно вземане на правилни решения за управление на процесите в стопанствата. Днес прецизното земеделие е неразривно свързано със сателитната радионавигация, наричана GPS или GNSS (Global Navigation Satellite System) или Глобална навигационна сателитна система. Земеделските производители вече могат да използват най-сложните системи за проучване, наблюдение на културите, проследяване на операциите и точно управление на машините - с точност до сантиметри върху земята.

Въвеждането и използването на полуавтономни машини също се дължи на интензивното използване на ефективни системи за геолокация. Точността на приемниците се основава на т.нар. аугментиращи услуги, чиято наличност все още трябва да се подобрява, за да се покрият всички обработвани земи. Хибридизацията на приемниците и проводници на GNSS също е необходима, за да се преодолее загубата на сателитни сигнали, например около дървета. Използването на безпилотни машини налага обработката на данни за местоположението да се извършва с високо ниво на интеграция.

Освен това бордовият компютър трябва да отчита всички фактори, влияещи върху критичността. За да постигнат високи постижения, производителите и разработчиците на решения трябва да обучат своите колеги за научноизследователска и развойна дейност за тези технологии. Компаниите ще се справят с тези предизвикателства, като разчитат на лабораториите за GNSS. Там те ще намерят уменията, необходими за задълбочаване на знанията им, за изпитване на ефективността на продуктите, за гарантиране на инвестициите и за сертифициране, така че да предават надеждни решения на фермерите по цял свят.

В България,

навигационните софтуер дисплеи са

удобство за кабината на всеки трактор,

като предоставят данни в реално време и са средство за интуитивен контрол на техниката, по време на работа. Всички важни настройки на селскостопанската дейност, която извършва машината се задават от такъв дисплей, включително елементи от управлението на самата машина – скорост, посока на движение, автопилот и други.

Навигационните монитори на Trimble са сред водещите марки на пазара у нас. Към момента има 4 модела – GFX-350, TMX-2050, GFX-1060 и GFX-1260 с размери на екрана съответно 17.1, 25.6, 30.7 и 30.7 см. Всичките поддържат ISOBUS/TUVRU за управление и регулиране на прикачния инвентар директно от иригиращата машина, съвместимост с асистиращо управление, интернет достъп, свързаност с централата на приложението и bluetooth. Последното е опция само при TMX-2050, който единствен поддържа технологиите за управление на води, мониторинг на добива, синхронизация на машини Vehicle Sync и технология за завиване в края на реда NextSwath. Технологията за завиване е опция при другите модели, които за сметка на това имат дистанционно съдействие с TeamViewer. Само най-малкият дисплей GFX-350 няма предна камера и е с опция за Field-IQ секционен контрол на до 24 секции, останалите могат да поддържат до 48 секции. Оперативната RAM памет на GFX-350 и TMX-2050 е 1 GB, а капацитетът им на съхранение на данни се равнява на 16 GB. При най-новите модели GFX-1060 и 1260 RAM паметта става 4 GB, а капацитетът за съхранение на данни е удвоен до 32 GB.

В основата на прецизните обработки

стоят корекциите на сигнала,

като при Trimble точността е от 30 до 2 см. Различните сигнали имат различна точност, като при сателитните сигналът достига 30, 10 или 2 см с RTX, по EGNOS – 20 см, а сензорните и навигационни сигнали VRS и RTK ги свеждат до 2 см. За да достигат тези точности до дисплеите е необходим приемник. NAV-500 е съвместим с дисплеите от серия GFX и системите за управление EZ, предава само два сигнала обаче – RTX от 30 см и EGNOS (20 см). За RTX и RTK корекциите са необходими базови станции, с мрежа от каквито фирмата дистрибутор разполага, което предоставя и достъп до руската сателитна мрежа от 24 приемника – GLONASS. Приемникът NAV-900 e тройночестотен, улавя всички сигнали, и дори сателитния GNSS. Осигурява краткосрочно свързване, висока надеждност и е съвместим с решенията за автоматично управление. Освен това е съвместим и с xFILL технология, която увеличава времето за работа, чрез допълнителни сигнали при загуба на RTK или VRS, преходът между отделните видове сигнали в xFILL се извършва автоматично, без необходимостта от човешка намеса.

Друг лидер на агромашинен софтуер е марката Hexagon, която предлага 3 модела дисплея - Ti5 с размер на екрана 12,5 см, Ti7, който е 17,5 см и 25-сантиметровия Ti10. Първите два са с процесор Single core 800 MHz 1x ARM Cortex-A9, а най-големият модел е с четириядрен Quad Core 1.2 Ghz4x ARM Cortex-A35. Ti5 разполага с GNSS тип L1, навигация, автопилот и една допълнителна опция по избор, която може да бъде мониторинг на сеитба и торене, променлива норма или контрол на секциите. Другите два модела са оборудвани с GNSS L1 + L2 + Terrastar + Rtk, автопилот, безжичен и мобилен интернет, възможност за дистанционно обновяване на софтуера, онлайн помощ, навигация, контролер на изсяването, променлива норма, мониторинг на сеитбата и торенето, контрол на секциите, и контрол на скоростта. Освен всичко, Ti10 има ISOBUS, контрол на дълбочината, данни в реално време, висока производителност, 5-мегапикселова предна камера, свързаност и интеграция с полевите условия и други машини. Той има 3 CAN, 2 USB и 2 RS-232 интерфейса, LCD цветен сензорен HD дисплей.

Достига абсолютна точност от 2 см по RTK

и 4 см по GPS/GLONASS/TerraStar/. Точност с връщане към първоначално зададената точка на всеки 15 минути има до 15 см от GNSS L2 GPS/GLONASS и 28 см от GNSS L1 GPS/GLONASS. Навигацията работи с антени приемащи западноевропейския или руски стандарт на сателитно покритие в зависимост от потребността на фермерите. Ti7 предава същите сигнали, до абсолютна точност от 2 см, а Ti5 работи единствено със сигнала до 28 м и връщане след 15 минути. Ti7 има здрав алуминиев корпус, 2D и 3D изглед на операциите, експорт и импорт на данни, чрез USB флаш памет, работа с Shape формат. Освен това може да бъде синхронизиран с всякакви машини, поддържан дистанционно, предлага видимост и през нощта, и при директна слънчева светлина, заради контраста на сензорния дисплей. Разполага с 2 CAN, 1 USB и 2 RS-232 интерфейс.

Най-новото на пазара е появата на навигационния дисплей Farmingnavigator G7. Той е интуитивен и лесен за употреба, съвместим с повечето марки трактори и инвентари. Включва автоматичен секционен контрол, безжична връзка с интернет, автоматично управление и ISOBUS. Данните могат да се синхронизират на специално пригодения към него портал. Екранът е с висококачествено стъклено покритие с прахо- и водоустойчивост на повърхността. 17,5 см е неговата големина, LCD,

HD със 16 млн. цвята и ултра ярък за

видимост дори при директна слънчева светлина

Включени са адаптори, аксесоари и захранване. Към сателитната навигация може да бъде избран приемник Turtle Smart за до 30 см точност, Turtle Pro 2 с 10-15 см сигнал и компенсация на терена, или All in one за до +/- 2 см RTK точност и компенсация на терена. Достъпни са и вграден в антената модем, безплатен абонамент за 1 година за RTK и услугите на облака и приложението, работата на трактора може да бъде проследена в реално време, с информация по време за отработените дейности, могат да се прехвърлят файлове между различните устройства. Софтуерът автоматично се актуализира, чрез Wi-Fi. Функциите на системата са картографиране, паралелно водене, управление на окрайчването, база данни за терена и задачите, оптимизиррат се разходите и не се осъществява припокриване на терена, което поврежда културите. Навигацията осъществява пълен контрол над инвентара, когато той също е ISOBUS съвместим, с виртуален терминал VT, контролер на задачите TC и опционално, чрез монтиране на камера за наблюдение.

Trimble GFX-1060
Trimble GFX-1060
Trimble NAV-900
Trimble NAV-900
Дисплеят Trimble в комбайн IDEAL 9 улеснява маневрирането
Дисплеят Trimble в комбайн IDEAL 9 улеснява маневрирането
Hexagon Ti5 AgrOn Auto Steering
Hexagon Ti5 AgrOn Auto Steering
Hexagon Ti10
Hexagon Ti10
Farmnavigator G7
Farmnavigator G7