Кампанията за зелени аспержи в Гранада, Испания вече е в ход с постоянни обеми и положително въздействие на последните дъждове върху размера и качеството на продукта. Засега испанските аспержи все още са изправени пред конкуренцията на мексиканската продукция, поради което цените в началото на кампанията са по-ниски от тези през миналия сезон.

"Въпреки че през февруари започнахме само с няколко килограма, от миналия уикенд работим с по-значителни количества, което ни позволи да открием линии с големи европейски дистрибутори", казва Хосе Антонио Гомес Агилера, председател на кооператива Espárrago de Granada. "През следващата седмица обаче се очаква по-студено време, което може отново да забави производството."

Кампанията за зелени аспержи започна с по-ниски цени от миналата година. "Европа все още има известни доставки на мексикански аспержи, които тази година бяха по-евтини. Въпреки че цените са по-ниски, засега те са приемливи и ни позволяват да покрием по-високите разходи за обработка и труд. Надяваме се, че скоро всички европейски вериги ще преминат към испанското производство", казва Хосе Антонио Гомес.

Неотдавнашните дъждове донесоха значително облекчение на производителите на зелени аспержи в Гранада, където тежката суша поддържаше водните запаси на тревожно ниски нива и значително ограничи възможността за развитие на културата. "Дъждовете през март донесоха голямо облекчение", казва председателят на кооператива. "Благодарение на това можем да разчитаме на по-качествен продукт и по-големи размери."

"Въпреки че очакваме малко по-големи обеми в сравнение с предишната кампания, не се очакват пикове в производството, а по-скоро разсрочено прибиране на реколтата, следвайки тенденцията от последните години", казва Хосе Антонио Гомес. В Испания аспержите от Гранада се допълват с продукция от Антекера, Севиля, Кордоба или Гуадалахара. Въпреки че Италия също е на пазара по същото време, нейното производство значително е намаляло през миналата година, според представителя на този кооператив, базиран в Гранада.

Продукцията на Espárrago de Granada е предназначена основно за износ, особено за Германия, Швейцария, Нидерландия и Дания, където според Хосе Антонио "испанските аспержи се ценят заради по-голямата им свежест и качество и по-малкия въглероден отпечатък и достигат малко по-високи цени от мексиканските.