Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните климатични промени е приоритет за екипа на МЗХ. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националната научна конференция по околна среда, организирана от Националния институт по метеорология и хидрология.

В конференцията участваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, заместник-председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Татяна Султанова-Сивева, и. д. генерален директор на НИМХ проф. Таня Маринова.

Министър Вътев подчерта значението на инфраструктурата за отводняване и превенция на неблагоприятни климатични събития, за съхранението на водата и ефективното ѝ използване в земеделското производство. В тази връзка той посочи и значението на научните изследвания и метеорологичните прогнози при планирането на политики в областта на селското стопанство. Той допълни, че благодарение на метеорологичните приложения немалко  земеделски производители успяват да планират дейността си така, че да намалят разходите си.

Работим перфектно с МОСВ, имаме много добра комуникация и вървим към разрешаването на много тежък проблем - достъпа до вода за напояване, каза министър Вътев. Той допълни, че режимът е усложнен до такава степен, че голяма част от земеделските стопани се отказват. В момента работим за опростяването на този разрешителен режим, като крайната ни цел е държавата да бъде задължена да доставя достъп до поливна вода за земеделските стопани, заяви министърът. Той даде конкретни примери за увеличаване на добивите в резултат от напояването.