Сред различните видове ландшафтно осветление най-често се организира това на пътеките. Не е изненадващо, защото е важно да различите пътеката пред себе си в сгъстяващия се здрач, дори в собствената си градина. Нека да разберем какви опции съществуват за осветяване, какви видове лампи има и какви изисквания се поставят към тях.

Изисквания към осветлението

Пътеката трябва да прави движението удобно и безопасно. Второто изискване е свързано и с естетиката: осветлението трябва да е красиво.
За да се гарантира, че желанията са изпълнени, то се организира, като се вземат предвид следните принципи:

  • Осветителното оборудване трябва да е надеждно. Работата му не трябва да се влияе от промени в температурата и валежи с всякаква интензивност. Корпусът трябва да е непропусклив не само за влага, но и за прах.
  • Струва си да се помисли за непрекъснато захранване. Монтажът на оборудването се извършва в съответствие с правилата за безопасност; Това ще избегне инциденти по време на работа.
  • Важно е да изберете правилната мощност (яркост) на лампите. Прекалено ярките фенерчета ще заслепяват, създавайки остър ръб на светлината, отвъд който няма видимост.
  • Функционалността на градинските осветителни тела зависи от правилното им разположение. Фенерите, монтирани директно по периметъра на пешеходната зона, ви помагат да се движите безопасно в тъмното.
  • Ефективността на устройствата е важна. Умен избор са осветителни тела с ниска консумация на енергия или с алтернативен източник на енергия (слънчеви панели). Ефективността на разходите трябва да се комбинира с голям ресурс за непрекъсната работа.
  • Изисквания към външния вид. Важно е не само качеството на фенерите, но и техният дизайн. Осветителните устройства трябва да се вписват хармонично в околния пейзаж и да съответстват на неговия стил.

Разнообразие от модели

За осветяване на пътеките в градината се използват няколко вида устройства, различни по външен вид и технически характеристики. Всички те са практични за използване. Разстоянието между отделните фенери се определя въз основа на нуждите на собствениците.

Всеки тип се предлага в модели, изработени от различни материали и в различни стилове, така че винаги можете да изберете правилната опция за вашия пейзаж.

Лампи-фенери

Външният им вид напомня на историческите фенери с абажури във формата на къща, които са осветявали градските улици през 18-и и 19-и век. Те се различават по размер: за осветяване на пътеки в градината обикновено се избират модели с височина 0,6-1,2 м, така че източникът на светлина да е под нивото на очите. Те се вписват в дизайна на класически, ретро, готически и неокласически стилове.
Понякога дизайнът е в ориенталски, модерен или високотехнологичен стил.

Болард лампи (осветителни стълбове)

Те се използват по-скоро за маркиране на краищата на пътеката. Стълбовете могат да станат декор в някои модерни стилове. Те произвеждат приятна, приглушена светлина, която е достатъчна, за да посочи посоката. Болардните фенери се различават по дизайн - паркинг (за маркиране на алеи), прибиращи се и подвижни модели.

Вградени светлини

Те помагат да украсите градинската пътека и цветята, растящи по нея, по оригинален начин. Моделите са разнообразни на външен вид, популярни са точковите модели и осветлението във формата на плочки. Те се вграждат в земята покрай бордюра, в бордюра или се монтират в платното на пътеката (едновременно с полагането му).

Ако решите да използвате вградени светлини за пътеки, основното е да не прекалявате с броя и да ги поставите правилно, така че пътеката да не прилича на писта.

Видове лампи за градински фенери

Модерните градински фенери използват различни видове крушки - когато избирате подходящ вариант, трябва да оцените изчерпателно техните параметри не само по мощност, но и яркост и експлоатационен живот.

  • Лампи с нажежаема жичка. Те са икономически неефективни, тъй като по-голямата част от консумираната енергия отива не в светлина, а в топлина. Срокът на експлоатация също не е впечатляващ - 1000 часа.
  • Халогенни лампи. Те са няколко пъти по-дълготрайни от лампите с нажежаема жичка, като същевременно консумацията им на енергия е намалена. В зависимост от мощността си могат да осветяват 2-3 кв. м. Спектърът на светлинния поток на халогенните модели е близък до естествената светлина, но поради значителното нагряване на тялото те представляват опасност за растящите наблизо растения.
  • Луминесцентни лампи. Те се отличават с дълъг експлоатационен живот, който достига 10 хиляди часа, и скромна консумация на енергия. Въпреки характеристиките, те практически не се използват за осветление на градински пътеки. Проблемът е в тяхната ниска екологичност. Те отказват да работят, когато температурата на въздуха достигне 0 градуса.
  • LED крушки. Те са с отлични характеристики: имат впечатляващ експлоатационен живот (15-20 години), икономични са при консумация на енергия, не се страхуват от температурни колебания и са безопасни за употреба. Най-често се използва за оборудване на стълбови лампи или вградени фенери. Светодиодите са няколко пъти по-скъпи от традиционните лампи.
  • Захранвани от слънчева енергия фенерите за градински пътеки, които акумулират слънчева енергия, са умен избор за пестеливи собственици. Батериите на такива устройства се зареждат през целия ден; Осветлението не може да се нарече мощно, но е напълно достатъчно, за да освети пътеката при здрач за 4-6 часа. Пътеките няма да бъдат осветени редовно, ако във вашия район има много облачни дни.

Специалистът съветва

За да бъде осветлението на пътеките в градината функционално и естетически приятно, е полезно да имате предвид някои препоръки.

  • Прокарването на кабела към лампите се извършва подземно. В този случай висококачествената изолация на проводника е важна. Това забавя работата, но осигурява необходимото ниво на безопасност, което е особено ценно, ако в къщата има малки деца и животни. В допълнение, подземната инсталация не разваля дизайна на обекта.
  • Сензорите за движение и фото релетата ще бъдат полезно допълнение (някои модели ги имат първоначално). Сензорите са добър начин за намаляване на консумацията на енергия, особено ако има няколко пътеки и те са дълги.
  • Изберете модели с подходящ клас на прахо-влагозащита (уплътнение) на корпуса. Маркировката е посочена в техническия паспорт, тя трябва да бъде не по-малка от IP55.
  • Предпочитайте лампи с топъл спектър на излъчване: такава светлина е по-близо до естествения спектър и по-малко натоварва очите.