В последните години се забелязва обратна тенденция - много (при това млади) хора се връщат от големия град в малките населени места. Там създават своя малък рай, мечтаното семейство, бизнес, отглеждат на свобода и сред зеленина децата си и наред с прекрасните си, модерни и функционални домове, обръщат особено внимание на зелените площи наоколо. Такава ще бъде мисията ни в този и няколко от следващите материали - да направим заобикалящите ни пространства по-зелени, по-красиви, а защо не и по-полезни.

Винаги, когато стартираме нещо ново, то трябва да има основи, да бъде планирано до възможно най-малкия детайл, а в процеса на работа, и усъвършенствано. Ето защо, ако сте решили да създавате градина, трябва да започнете от конструктивните елементи и наличните възможности, които осигурява теренът. Понеже не сме инженери, а агрономи, съветите, които ще дадем са именно свързани с растенията. Започваме с гръбнака на всяка една градина, а именно дърветата.

Кога се засаждат?

Преди разлистването рано напролет или след листопада през есента е най-походящото време за засаждане на дървета на гол корен. Основно предимство на този посадъчен материал е, че е евтин. А основен недостатък – че има голям шанс да не се прихванат и приспособят.

Решението е просто, заложете на растения отгледани в контейнер. Да, по-скъпи са, но успехът е почти 100% гарантиран. Самите растения изпитват много по-малко стрес при засаждане на постоянно място, а и времето за приспособяване е доста по-кратко.

Декоративни или плодни дървета?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Решението е само и единствено ваше. Естествено, то трябва да бъде обосновано на познания за различните видове и да се прецени колко и какви грижи ще можете да полагате за тях индивидуално. Ето един пример:

За да се избегне алтернативното плододаване при ябълките е необходимо всяка година да се извършват основните и съпътстващите резитбени операции, да се прореждат плодовете, да се подхранва правилно.

Алтернативно плододаване при ябълката означава едната година да има много, но доста дребни заложени плодове, а на следващата да са малко на брой или изобщо да няма плодове.

Резитбите

Орнаментните или декоративните дървета се нуждаят от резитба доста по-рядко. При тях се залага повече на естественото развитие и красота. Необходимо е обаче да ги разделим в няколко групи:

  • Цъфтящи – видове като магнолиите, лириодендрона, фремонтодендрона, албицията, люляка, акациите, мимозата и други.
  • Декоративни широколистни – видове като ацерите са фаворити в тази категория.
  • Иглолистни – тук има изключително голямо разнообразие от борове, ели, туи и други.

„Гръбнакът" на всяка градина е съставен от комбинация от растения и е пряко свързан с размерите на площта. За малки градини са подходящи по-компактни видове като люляците, някои магнолии, бавнорастящи представители на флората или такива, които честичко се контролират чрез резитби. За големи площи е добре да се заложи на един или няколко едрогабаритни представителя и още няколко по-дребни, които да ги подчертаят.

В следващ материал ще разгледаме по-нетипичните и интересни декоративни дървета, къде е добре да бъдат засадени, какви грижи изискват и други особености.