Проблемът е, че има риск да се приберете с болни домашни птици. При пилетата и бройлерите, които снасят яйца, е често срещано и много опасно явление диарията. Тя бързо води до дехидратация и отслабване на тялото, което може да завърши със смърт.

За лошото храносмилане има много причини, които причиняват диария - от неподходяща храна до инфекциозни заболявания. При установяване на причината за заболяването е необходимо да се вземе предвид възрастта на пилетата, условията на тяхното отглеждане, както и факторите, които могат да провокират храносмилателни разстройства.

Най-лесният начин да купите бройлери са еднодневните пилета. Предлагат ги птицефермите и частните стопани, а някои ги доставят по поръчка. Когато купувате пилета от частна ферма, разгледайте тяхното състояние.

  • Здравите пилета са активни - движат се, кълват храна, пият вода и имат ярко жълт пух.
  • Ако пилетата са летаргични, затварят очи и седят разрошени, а това са лоши признаци и не трябва да купувате.

Внимание! Когато купувате птици, е много по-трудно да разберете дали са здрави. Пиленцата и кокошките вече изпитват стрес от транспортиране, престой в тесни клетки - на топло и задушно време или студ. Така че трудно ще разпознаете болна птица. А стресът, причинен на пилетата през първите дни от живота им поради транспортиране, често има неприятни последици - някои дори умират. И това при условие, че малките са били абсолютно здрави.

За да избегнат проблеми с транспортирането на малки пилета, много собственици предпочитат да купуват яйца за люпене на бройлери или да използват яйца от домашни пилета и да ги излюпват в инкубатор. Но дори и в този случай малките не са имунизирани от храносмилателни разстройства.

Често срещана причина за диария при пилета през първите дни след излюпването им е хипотермия и течения. За да се създадат определени условия, пилетата се държат в отделно помещение с инфрачервена лампа - така се поддържа висока температура от първите дни.

Да се има предвид: Пилета, които наскоро са се излюпили от яйца, са много уязвими на студ. Дори краткотраен спад на температурата може да доведе до лошо храносмилане и диария. Затова температурата се намалява постепенно:

  • 1-7 дни +32-33°C,
  • 8-14 дни +29-30°C,
  • 15-21 дни +27-28°С,
  • 22-28 дни +24-26°C,
  • ден 29-45 +21-23°C.

Преди да купите пилета и/или бройлери

трябва да сте осигурили фуража, защото пилетата от яйчни породи се развиват много бързо, а бройлерите - 2 до 3 пъти по-бързо. За да натрупат мускулна маса и да формират здрав скелет, пилетата се нуждаят от силно питателна дажба, балансирана от протеини, мазнини и въглехидрати.

Внимавайте! Опитите за хранене на пилета със зърнена смес от собствено производство често завършват зле. По този начин добавянето на заместител на млякото към храната най-вероятно ще доведе до масивно храносмилателно разстройство при пилетата още през първите 7 дни от живота им. Затова при липса на висококачествен стартер или предстартов фураж, пилетата се хранят по старомодния начин:

  • нарязани варени яйца;
  • нискомаслена извара, прясно кисело мляко.
  • дава се сух ечемичен и царевичен грис и овесени ядки.

От втората седмица в диетата се въвеждат:

  • натрошена коприва;
  • зелен лук и настъргани моркови в малки количества.

Но понякога дори скъпият фураж

причинява диария при пилетата

Може би причината е в излишък на животински протеин или нискокачествени съставки. По този начин зърното, заразено с патогенни гъби, е източник на микотоксини, които причиняват хранително отравяне.

Полезен съвет! Когато купувате фураж, е важно да обърнете внимание на датата на производство и срока на годност. Ако подозирате, че фуражът е с лошо качество, трябва да го смените с друг.

Тъй като за малките пилета се поддържа висока температура, водата в поилките бързо се вкисва. Мръсните поилки със застояла вода могат да причинят лошо храносмилане.

Препоръките са:

  • водата трябва да се сменя два пъти на ден;
  • поилките се измиват старателно и се заливат с вряща вода;
  • развъдчиците на пилета препоръчват през първата седмица от живота на пилето да се използва само преварена вода, охладена до стайна температура.

През пролетта и лятото, когато отглеждате пилета, е важно редовно да сменяте водата с прясна и да дезинфекцирате поилките. Ако някое пиле има диария, това може да се дължи на мръсна вода.

Важно! Пилетата кълват всичко, не само храна, но и изпражнения. Диарията бързо се разпространява в цялата популация, тъй като пилетата цапат краката си в течни изпражнения, катерят се в хранилки и ги замърсяват, кълват изпражнения. Не е възможно да се създаде стерилна среда в клетката на пилетата, но трябва да се положат значителни грижи за поддържане на чистота и сухота.

Затова:

  • Пилетата се държат на мрежест или перфориран под, който позволява на влагата да преминава.
  • За да се предотврати замърсяването на мрежата с изпражнения, тя се покрива с еднократни пелени, памучен плат и остатъци от хартиени тапети. Пелените се сменят всеки ден или при замърсяване.

Опитните птицевъди не препоръчват

използването на дървени стърготини в помещението на пилетата. Такава постеля бързо се намокря от птичи тор. По-добре е да използвате сламена плява или стърготини - те позволяват на влагата да премине добре към дъното на помещението (където се оттича) и да остане суха за дълго време.

Но при първите признаци на диария е необходимо да се анализира какво я е причинило. Помещението на малките пилета трябва да е топло и сухо, водата в поилките - прясна, а храната - с високо качество. Но именно

неподходящата храна

причинява хранителни разстройства

Добавянето на пробиотици към храната помага за нормализиране на храносмилането на птиците. При леки чревни разстройства помага храненето на пилета с пробиотици – ще ги намерите във ветеринарните аптеки.

Полезни съвети от специалисти:

  • Отвара от кори от бял равнец или нар помага за спиране на диарията.
  • Пилетата се хранят с гъста оризова вода или желе от овесени ядки.
  • За подобряване на чревната микрофлора пилетата се хранят с прясно домашно кисело мляко или нискомаслена извара.
  • При леки хранителни разстройства е полезно леко подкиселяване на питейната вода. Към нея се добавя натурален ябълков оцет в размер на 1 ч. л за 1л.
  • За да може стомахът на пилетата да работи по-добре, трябва да им осигурите фин чакъл.
  • Опитните птицевъди са категорично против храненето на птиците с речен пясък - той запушва хранопровода и не насърчава храносмилането.

Важно! За малките пилета диарията е опасна не само поради дехидратация, но и защото спира движенията на червата поради запушване на клоаката. Ако задниците на пилетата са замърсени със засъхнали изпражнения, трябва внимателно да ги измиете с топла вода. Не се препоръчва да се чоплят или изстъргват засъхнали изпражнения, тъй като това може да увреди деликатната кожа на пилетата, което ще провокира кълване и канибализъм.

За малките пилета диарията е опасна не само поради дехидратацията, но и защото спира движенията на червата поради запушване на клоаката.
За малките пилета диарията е опасна не само поради дехидратацията, но и защото спира движенията на червата поради запушване на клоаката.
За да може стомахът на пилетата да работи по-добре, трябва да им осигурите фин чакъл
За да може стомахът на пилетата да работи по-добре, трябва да им осигурите фин чакъл