Новите сортове грозде на Института в Плевен са патентовани през 2023 година

Сортът Миро е получен по пътя

на междувидовата хибридизация

чрез кръстосването на сортовете Плевенски фаворит х Надежда в Опитното поле на Института по лозарство и винарство-Плевен от М. Иванов, И. Симеонов и А. Илиев. Признат е от ИАСАС и утвърден като нов и оригинален десертен сорт. Патентован е през 2023 г.

Петурата на развития лист е средно голяма, закръглена, дебела, гладка, слабо нарязана, обърната блюдообразно нагоре. Горната и долната повърхност са голи. Горните врязове са едва забележими, отворени във вид на цепнатина. Долните врязове са едва забележими. Опашният вряз е затворен, тесен със заострено дъно.

Гроздът е много голям (23/16,5 cм), цилиндрично-коничен, полусбит. Средната маса на грозда е около 800 грама. Зърното е много едро (32,07/23,15 мм), овално. Кожицата е зелено-жълто оцветена, тънка и крехка, покрита с восъчен налеп. Консистенцията е месесто-сочна. Вкусът е хармоничен и неутрален. Средната маса на 100 зърна е около 900 грама.
Миро е рано зреещ бял десертен сорт. В района на град Плевен гроздето му узрява в края на месец август. Има среден до силен растеж, а лозите са добре облистени.

При приземно и стъблено отглеждане, сортът се отличава с много добра родовитост и добивност, относително постоянни по години.

Миро се отличава с много добро опрашване и оплождане и не е склонен към изресяване и милерендаж.

При приземно и стъблено отглеждане, може да се прилага формировката подобрен Гюйо с дължина на плодните пръчки от 14 до 16 очи. За подобряване качеството на гроздето е необходимо през вегетацията да се извършат зелени резитбени операции – филизене, колтучене и премахване на част от листата около гроздовете. Сортът се развива и плододава добре върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария SО4.

Сорт Миро проявява повишена устойчивост на гъбни болести.

Проявява висока устойчивост към ниски зимни температури и много добра възстановителна способност след измръзване.

По механичен състав на гроздето е типичен десертен сорт. Процентът на зърната е 97,28%, а на чепките - 2,72 %. Кожиците от структурата на зърното са 3,54%, семената 1,31%, а мезокарпът - 95,02%. В консумативна зрялост гроздето съдържа около 16% захари и 6,0-6,5 g/dm3 титруеми киселини. Гроздето на сорт Миро е подходящо за консумация в свежо състояние и съхранение. След съхранение запазва външния си вид и вкусовите качества.

Сорт Йоанна пък е получен по пътя

на вътревидовата хибридизация

от кръстосването на сортовете Дунав х Кондарев 10 в Опитното поле на Института от М. Иванов, И. Симеонов и А. Илиев.

Признат е от ИАСАС и утвърден като нов и оригинален десертен сорт. Патентован е през 2023 г.

Петурата на развития лист е голяма, надлъжно овална, петделна, гладка, силно нарязана, нагъната фуниеобразно нагоре. Горната повърхност е гола, а долната слабо четинеста, тъмнозелена. Горните врязове са много дълбоки и отворени във вид на цепнатина, лировидни. Долните врязове са добре изразени, отворени. Опашният вряз е отворен, широк с заострено дъно.

Гроздът е голям (26,7/16,5 cм), коничен, рехав до полусбит. Средната маса на грозда е около 780 грама.

Зърното е едро (28,46/18,96 мм) с яйцевидна форма. Кожицата е тъмносиня, тънка, крехка, покрита с восъчен налеп. Консистенцията е месесто-сочна. Вкусът е хармоничен, неутрален. Средната маса на 100 зърна е около 630 грама.

Сорт Йоанна e ранозреещ червен безсеменен десертен сорт лоза. В района на Плевен, гроздето му узрява в края на месец август. Лозите на сорт Йоанна имат среден до силен растеж, добър хабитус и са силно облистени.

При приземно и стъблено отглеждане сорт Йоанна има добра родовитост и добивност, които по години са сравнително постоянни. При стъблено отглеждане, на формировка подобрен Гюйо и натоварване с 22 очи, добивът от лоза е около 6,80 кг, а от декар около 1890 кг. При приземно и стъблено отглеждане, дължината на плодната пръчка е необходимо да бъде около 14 очи. С цел получаването на грозде с по-високо качество е препоръчително през вегетацията да се прилагат различни зелени резитбени операции – филизене, кършене и премахване на част от листата около гроздовете.

Сорт Йоанна не е склонен към изресяване и милерандаж и се отличава с много добро опрашване и оплождане. Развива се и плододава добре присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария SО4.

Сортът е силно чувствителен към мана, оидиум и сиво гниене. Устойчивостта на сорта към ниски зимни температури е слаба.

По механичен състав на гроздето е типичен десертен безсеменен сорт. Процентът на зърната в грозда е 97,50%, а на чепките – 2,50%. Кожиците в зърната са 3,41%, а мезокарпът е – 96,59% .

В консумативна зрялост, гроздето съдържа 14-15% захари и 5-6 g/dm3 титруема киселиност. Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние и задоволяване нуждите от качествено безсеменно десертно грозде в края на август.

Сорт Найден е получен

по пътя на вътревидовата хибридизация

от кръстосването на сортовете Дунав х Русалка 3 в Опитното поле на Института от М. Иванов, И. Симеонов и А. Илиев. Признат е от ИАСАС и утвърден като нов и оригинален десертен сорт със заповед, патентован е през 2023 г.

Петурата на развития лист е голяма, средно дебела, нарязана, петделна, гладка, зелена. Горната повърхност е гола, а долната слабо четинеста. Горните врязове са много дълбоки, затворени, понякога отворени, лировидни. Долните врязове добре изразени, затворени. Опашният вряз е отворен, стреловиден.

Гроздът е голям (19,2/17,2 см), коничен, рехав до полусбит. Средната маса на грозда е около 800 грама.

Зърното е едро до много едро (38,69/18,10 мм) с капковидна форма, което е специфично. Кожицата е тъмновиолетова, тънка и крехка. Консистенцията е месеста, хрупкава, вкусът е неутрален, хармоничен. Средната маса на 100 зърна е около 870 грама.

Найден е средно зреещ червен десертен сорт. За района на Плевен гроздето му узрява в началото на месец септември. Новоселекционираният сорт има среден до силен растеж, а лозите са с добър хабитус и обилна листна маса.

При приземно и стъблено отглеждане сортът се характеризира с добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерендаж.

Чувствителен е към мана, но е сравнително устойчив на оидиум и сиво гниене.

Чувствителен е и на ниски зимни температури. Може да се отглежда успешно на формировките приземен и стъблен подобрен Гюйо, с дължина на плодните пръчки от 12-14 очи.

За подобряване качеството на гроздето

е необходимо да се извършат зелени резитбени операции-филизене и премахване на част от листата около гроздовете. Развива се и плододава добре върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария SО4.

По механичен състав на гроздето сорт е типичен десертен.

Процентът на зърната в грозда е 97,06%, а на чепките - 2,94%. Кожиците в зърната са 4,08%, семената 1,38%, а мезокарпът - 94,54%. В консумативна зрялост гроздето съдържа 14-16% захари и 5,5-6,5 g/dm 3 титруема киселинност.
Гроздето на сорта е подходящо за консумация в свежо състояние и за съхранение. Има много добра транспортостабилност. След съхранение запазва външния си вид и вкусовите си качества.

Йоанна
Йоанна
Найден
Найден