За лозарите може да се каже, че времето е приятно и това им е дало възможност вече да направят пълен преглед на лозите, подготвили са инструментите за резитба, разпитали са по-опитните си колеги за това, което не им е ясно. Тоест, да се надяваме, че са попълнили знанията си за резитба 2024.

Предстои им обаче сериозна операция, за да оформят лозите така, както те ще се чувстват най-добре и съответно ще се развиват отлично, за да дадат оптимално количество плод. Забележете думата „оптимално"!

Има неща, от които любителите се вълнуват и ни задават своите въпроси, за което им благодарим, че ни оказват доверие.

Например как да се прогнозира добива, така че да получим именно оптимално, а не максимално плододаване, както и как да придадем желаната и подходяща форма, която подхожда на сорта на лозата и на най-правилното и удобно отглеждане.

Мнозина ни пишат, че се интересуват от полярността и как тя трябва да бъде преодоляна.

Полярността е биологично явление,

при което по-високо разположените пъпки (очи) се развиват по-рано и раждат по-буйни леторасли, а при по-ниско разположените се получава обратното.
Една лозница бързо разпростира пръчките си нагоре чрез растежа, а вследствие на това той става неравномерен за летораслите по дължината на плодните пръчки. Тогава невсички пъпки (очи) покарват или пък това става твърде неравномерно.
Полярността обаче може да се контролира. Може и да се потиска и това става именно чрез резитбата.

Ще обясним как става това и кои са

начините за борба с полярността.

Първият начин е резитба на чепове с 1 до 3 очи – това всъщност е най-старият способ и се смята и за най-ефективния.

Вторият подход е да се пристъпи към превиване на плодните пръчки във вид на дъга или те да бъдат привързани в хоризонтално положение – по този начин се потиска растежът на летораслите над мястото на превиването.

Третият метод е резитба на смесени плодни звена, който е може би е най-популярният и най-разпространеният у нас – на лозите се оставят чепове и плодни пръчки или чепове и стрелки.

Каква е родовитостта на пъпките

Лозарите знаят, че върху лозата всяка година се развиват леторасли от зимните очи, ъгловите очи, черното око и от спящите пъпки – лакомците.

Установено е, че родовитостта на очите по дължината на едногодишните пръчки е най-голяма към средата й и над средната част.

Родовитостта на пъпките зависи и от силата на лозите – обикновено плодовитостта е най-висока при средните по сила лози.

При повечето сортове плодни са само летораслите от зимните очи. А сортовете Памид и Димят например правят едно приятно изключение и могат да се гордеят с това, че при тях летораслите, развити от черното око също са плодни.

Известно е, че и лакомците също могат да бъдат използвани за чепове - това се случва доста често, затова при резитбата не се премахват изцяло, а се оставят да служат като резерва.

Колко на брой да бъдат очите

При десертните сортове натоварването на лозите много често се изразява чрез броя на летораслите.

При винените сортове пък натоварването обикновено се определя чрез броя на зимните очи, оставени при резитбата.

Има една формула за определяне на броя на очите на единица повърхност на база на запланувания добив от декар, която би могла да се използва, за да се ориентирате как да планирате.

Ν = 100.F/(n.p (100-a))

N – брой очи на декар

F – заплануван добив от декар

n – коефициент на плододаване, характерен за сорта

p – средна маса на един грозд

a – процент на зимните очи, които не се развиват
Според лозарската наука коефициентът на плододаване на някои сортове е следният: Памид – 1,5, Гъмза – 1,9, Червен мискет – 1,6, Мавруд – 1,2, Димят – 1,7, Тамянка – 1,3, Болгар – 1,2, Чауш – 0,8.
Средната маса на един грозде е: 170 грама при Памид, 160 – при Гъмза, 170 – при Червен мискет, 240 – при Мавруд, 210 – при Димят, 115 – при Тамянка, 270 – при Болгар, 180 грама – при Чауш.

Използвайки стойностите на вашите лози, също можете да се ориентирате, като попълните данните.

При млади лози

Именно първата година при отглеждането на лозите работата, която трябва да се свърши е много отговорна - през този период растението трябва да натрупа достатъчно сили за бъдещото развитие и да се формира.

При правилна агротехника през първата година летораслите могат да израснат до около 2 метра, защото младите растения се развиват усилено, което разбира се зависи и от сорта, и от климатичните условия, и от плодородието на почвата.

Трябва да се осигури добра защита на младите леторасли от евентуално увреждане и те да се привържат добре към теловете.

Излишните от тях трябва да се премахнат, като на всяка лоза, ако почвата е плодородна, се оставят по 3 – два основни и още един за резерва. Ако почвата е по-бедна на хранителни вещества, то тогава се оставя по един леторасъл.

Родовитостта на очите по дължината на едногодишните пръчки е най-голяма към средата й и от средната част нагоре
Родовитостта на очите по дължината на едногодишните пръчки е най-голяма към средата й и от средната част нагоре
Полярността е биологично явление, което може да се контролира
Полярността е биологично явление, което може да се контролира
Тази резитба е един от начините за борба с полярността
Тази резитба е един от начините за борба с полярността
Правилна резитба на смесено плодно звено – трети начин за борба с полярността
Правилна резитба на смесено плодно звено – трети начин за борба с полярността
В зелено са летораслите, които са плододали и трябва да се отрежат, в бежово - какво ще предстои през следващата година.
В зелено са летораслите, които са плододали и трябва да се отрежат, в бежово - какво ще предстои през следващата година.