За да може едно прасенце да расте бързо и да се развива хармонично, за да могат свинете за угояване да дават високи дневни печалби, за да могат свинете майки да произвеждат здраво потомство, разковничето е в храната. Тя трябва да бъде балансирана с протеини, мазнини и въглехидрати и да съдържа всички необходими витамини и микроелементи.

Защо прасетата се нуждаят от калций

Прасетата имат нужди от големи количества калций през целия си живот. Те се различават незначително за различните възрасти.

Защо е важен калцият

Основната функция на калция е да укрепва костите и ставите. Ако прасето не получава достатъчно храна, тялото компенсира нуждите от собствените си резерви: скелет и кости.

Калцият участва в метаболизма, поддържа и здрава кожата.

Укрепва имунната система на прасетата и повишава устойчивостта им към болести.

Калцият има благоприятен ефект върху нервната система на животните, като им помага да се справят със стресовите фактори.

Влияе върху репродуктивната функция. При липса на този микроелемент в диетата, мъжките за разплод стават безплодни и се нарушава репродуктивният цикъл на заместващите ги нерези.

Важно! Калцият е необходим за образуването на здрав скелет, който впоследствие трябва да издържи тежкото тегло на прасето. При неговия дефицит прасенцата се развиват по-бавно, стават рахитични, слаби, възможно е изкривяване на гръбначния стълб, ребрата и кухите кости.

Калцият подобрява метаболизма. При липса на този микроелемент прасетата консумират повече храна, но растат по-бавно.

Въвеждането на минерални добавки в диетата ви позволява да спестите малко от количеството храна, тъй като усвояването му се подобрява и консумацията се нормализира. Прасенцата се опитват да компенсират дефицита на микроелементи, като

гризат стените и пода на кочината, но като включите минерални добавки в диетата, ще удължите и „живота" на кочината.

Недостигът на калций е опасен за свинете майки

Ако има дефицит при бременна свиня, вероятността от аборт и раждане на все още недоразвити приплоди се увеличава. Липсата на витамини и микроелементи в диетата на свинете в началото на бременността се отразява в ниска плодовитост - малък брой малки при опрасване. А острият дефицит на калций и протеини води до случаи на канибализъм - свинята яде новородените прасенца.

Внмание! Ако има недостиг на микроелементи по време на бременност, тялото на свинята изразходва собствените си резерви за вътрематочно образуване на приплодите. Калцият буквално се измива от костите и те стават крехки. Рискът от случайни фрактури на крайниците се увеличава, което в крайна сметка води до необходимостта от преждевременно клане на прасето.

Свине-майки в лактация

Кърмещите свине майки изразходват огромни количества калций за производството на мляко. При голямо опрасване, когато майката ражда повече от 10 малки, необходимостта от микроелемент се удвоява. Ако нарастващите нужди от калций не бъдат задоволени, дефицитът ще доведе до омекване на костите и остеопороза

Отслабените кости не могат да издържат голямото тегло на животното и свинята "лежи на краката си". Тя не става след хранене на прасенцата, поради което не може да се храни нормално и отслабва всеки ден. За да се възстанови, майката ще се нуждае от много време и специална диета с комплекс от витамини и микроелементи.

Какви храни са богати на калций

Диетата на прасетата се състои от:

  • приблизително 70-75% зърнени храни и картофи;
  • зърнените смеси се правят от пшеница и ечемик, делът на овес, грах или соя е не повече от 10-20% от общото тегло на фуража;
  • ечемикът и пшеницата имат ниско съдържание на калций, а картофите почти нямат. Зърнените храни и картофите не могат да покрият нуждите на прасетата от микроелементи - те трябва да се добавят допълнително.

Още от пролетта и през лятото прасетата получават необходимите витамини и микроелементи от пресни билки. Младата коприва, живовлякът, досадният плевел галинзога, наричан популярно „американски", както и магданозът, целината и зелето обогатяват пролетно-лятната диета на прасенцата.

Източникът на микроелементи е тревата

Свободно отглежданите прасета копаят почвата и ядат корените на растенията, както и хранителните вещества, съдържащи се в хумуса. При отглеждане на прасета без разходки е полезно да се дават на животните нарязани парчета торф. Сапропелът (езерната тиня) също е богат на полезни микроелементи.

Компонентите с високо съдържание на протеини, като рибено брашно и месокостно брашно, осигуряват допълнителен източник на фосфор и калций.

Еко обичайната диета за прасета не съдържа достатъчно калций, този микроелемент се добавя допълнително. Той не се включва във витаминно-минералните премикси.

Свиневъдите използват фуражна креда (Ca=40%)

или специални минерални добавки като източник на калций. Делът на фуражната креда в диетата на свинете е приблизително 1%. При приготвяне на фураж от натрошено зърно към сместа се добавя фуражна креда в размер на 1 кг на 100 кг.

Ако прасенцата се хранят с мокра каша от зеленчуци, кореноплодни и зърнени храни,

към всяка порция храна 

трябва да се добави тебешир,

кратно на броя на прасетата. Дневната норма се разделя наполовина на две хранения.

Дневната доза калций се изчислява въз основа на възрастта на прасенцето и количеството храна, което яде на ден. Така че:

  • за 2-месечни прасенца, които ядат 1 кг фураж на ден, се изискват 10 г креда на ден;
  • за 6-месечни прасенца, които изяждат 3-4 кг зърно на ден, дневната нужда се увеличава до 30-40 г;
  • при кърмещите свине-майки тя е по-висока и възлиза на 50-70 г на ден - толкова високи нива са необходими, за да се попълнят загубите на калций в млякото.

Фосфорът е вторият по важност микроелемент

В диетата на прасетата оптималното съотношение на калций и фосфор трябва да бъде 1,3:1. Точно такова е съотношението на хранителните вещества в готова опаковка фуражна добавка (може да се вземе от ветеринарен магазин). Тя съдържа:

  • 20% Ca;
  • 16,5% P (фосфор);
  • както и малки количества натрий и сяра.

Минералната добавка се смесва с основния фураж - в зависимост от вида на храненето. Ако прасетата се хранят със сухо натрошено зърно, е удобно да се смесва с други компоненти при приготвяне на храна. Но тъй като съдържанието на калций в него е по-малко, отколкото във фуражната креда, минералната добавка се добавя в размер на 1,8% от общото тегло на фуража. Една опаковка за прасенца и свине с тегло 900 г е достатъчна за приготвяне на 50 кг фураж.

За приготвяне на мокра каша 

или на пара натрошено зърно,

дневната доза минерална добавка се изчислява индивидуално въз основа на възрастта и теглото на прасето. За прасенца на възраст от 2 до 6 месеца консумацията постепенно се увеличава от 18 до 34 г на ден. За прасета в краен стадий на угояване дневната доза е 35-45 г. Високите нужди от микроелементи на бременни и лактиращи свине-майки се задоволяват чрез въвеждане на 50-70 г на глава на ден.