Грахът е високопротеинов продукт, богат на витамини от група В. Съдържа незаменими аминокиселини, фосфор, желязо и калий. Когато се консервира, той запазва повечето от полезните микроелементи. Ето защо е отличен вариант за здравословното ви хранене през зимата.

Консервираният грах най-често се използва за руска салата, но има още много рецепти, за да разнообразите менюто с ярки, здравословни и вкусни салати.

С яйца и краставици 

Продукти: 5 яйца, прясна краставица, връзка копър, консерва зелен грах (250 г), майонеза или заквасена сметана, сол и подправки на вкус.

Яйцата се сваряват твърдо, охлаждат се и се нарязват на кубчета. Добавете нарязаната на кубчета краставица и нарязания на ситно копър. Отворете внимателно консервата с грах и изсипете в купа. Подправете с майонеза или диетична заквасена сметана, сол, черен пипер.

С черен дроб от треска 

Продукти: 3 яйца, маринована краставица, 120 г черен дроб на треска, зелен лук (пера), консерва зелен грах (250 г), 2 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер на вкус.

Сварете твърдо яйцата, охладете и нарежете на малки кубчета. По същия начин нарежете и краставицата. Смачкайте черния дроб с вилица и добавете ситно нарязания лук и граха. Подправете със сол и черен пипер, полейте с майонезата и разбъркайте старателно.

С пилешко, гъби и картофи 

Продукти: 350 г пилешки гърди, 3 яйца, 2 картофа, глава лук, 2 моркова, 300 г мариновани гъби, консерва зелен грах (250 г), копър, магданоз и зелен лук на вкус, растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Сваряваме пилешкото месо, картофите и яйцата. Изчакайте да изстинат. През това време нарежете и запържете лука до прозрачност, прибавете настърганите моркови и гответе около 5 минути. Добавете яйцата, гъбите, пилешкото и картофите, нарязани на кубчета. Разбъркайте всичко много добре и подправете с растително масло.

С пилешки сърца 

Продукти: 400 г пилешки сърца, лук и морков, консерва зелен грах (250 г), 2 пера зелен лук, растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Сварете почистените сърца в подсолена вода за около половин час. Запържете нарязания лук в тиган, а след 5 минути добавете настърганите моркови и гответе още 7 минути. Нарежете сърцата и зеления лук на ивици. Смесете всички съставки и подправете със сол и черен пипер.

С пушен колбас и царевица 

Продукти: 500 г пушен колбас, консерва зелен грах (250 г), консерва сладка царевица (250 г), връзка копър, 4 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер на вкус.

Наденицата може да е пушена или сушена, нарежете я на едри кубчета. Нарежете копъра на ситно. Смесете наденицата, граха, копъра и царевицата, подправете с майонеза. Добавете сол и черен пипер на вкус.

С яйца, моркови и грах в соево-горчичен сос 

Продукти: 2 яйца, консерва зелен грах (250 г), морков, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 2 скилидки чесън, пресни копър и магданоз, 2 супени лъжици майонеза или заквасена сметана, ½ чаена лъжичка горчица, 1 суп. лъж. соев сос.

Сварете твърдо яйцата, охладете и нарежете на малки кубчета. Настържете моркова и сиренето на ренде и добавете консервирания грах. Пригответе дресинга: смесете майонезата (заквасената сметана), ситно нарязания чесън, зелените подправки и соевия сос. Разбъркайте всичко. Соевият сос е доста солен и не е необходима допълнителна сол.

С китайско зеле и шунка 

Продукти: 300 г китайско зеле, 300 г шунка или мек салам, консерва зелен грах (250 г), 4 стръка зелен лук, 2 супени лъжици майонеза, сол.

Нарежете зелето на ситно, а шунката нарежете на ивици. Нарежете на ситно и зеления лук и заедно със зелено и колбаса ги добавете към граха. Полейте с майонеза и подправете със сол.

Не бързайте да изливате течността от консерва с грах в мивката. Можете да задушите в нея зеленчуци и месо или да я добавите към супа.