Те пренасят бактерии и гъби, като афлатоксина, причиняващ тежки заболявания при хората и животните

...

Сложната икономическа обстановка предопределя трудни зърнени пазари. В резултат на слабите продажби продукцията от много култури все още е в хранилищата на земеделските производители. Продължителното съхранение на зърното създава предпоставка за поява на опасни неприятели, а също и за развитие на болести.

В модерните силозни бази, според експертите, развитието на вредители в тях е почти невъзможно. В другите хранилища, като плоски складове и на местата, където зърното е насипано под обикновени навеси, опасността е доста сериозна.

Затова е важно производителите да познават евентуалните опасности, да проследяват редовно здравното състояние на зърното, за да избегнат появата и развитието на складовите вредители.
...

Практиката показва, че много често загубите от зърнените продукти, причинени от складови вредители, могат значително да надминат тези от полето.

Неприятелите при своята активна дейност могат да предизвикват самозагряване на насипното зърно. В огнищата на самозагряване температурата се повишава до 42 оС, при влажност на зърното 15%. При самозагряването повърхността на зърнестия слой се овлажнява и се образува кора. Това явление се забелязва най-добре през есента, когато повърхността на насипното зърно се охлажда по-бързо.

В резултат на вредната дейност на насекомите и акарите не само се унищожават големи количества зърно и продукти, но

и се влошава тяхното качество,

тъй като замърсяват зърното и брашното

с екскременти, с остатъци от ларви и с телата на измрелите неприятели.

  • Повреденото от гъгрици зърно причинява силно влошаване на хлебопекарните качества на брашното, в резултат на което хлябът придобива тъмен цвят, неприятен вкус и мирис. Консумацията на брашно от такова зърно води до стомашно-чревни разстройства и хранителни отравяния.
  • Зърнен фураж, заразен със складови акари причинява стомашно-чревни разстройства аборти и натравяне на животни.
  • Вредните гризачи не само унищожават складовите продукти, но са много опасни в епидемиологично отношение, като разпространители на тежки заболявания по хората и животните – чума, холера, коремен тиф, дизентерия и др.
  • Складовите неприятели могат да пренасят спори, гъби и бактерии (Salmonella, Streptococcus Esherichia coli). Насекомите са носители и отровния микотоксин афлатоксин, образуван от гъбата Aspergillus flavus и други токсини, причинени от развиващите се по зърната плесенни гъби.
  • Ухапването от хлебните акари причинява силен дерматит.
  • Зърненият и брашненият прах, съдържащ екскременти и части от телата на складовите неприятели, предизвиква алергии у много хора.
  • Поглъщането на живи акари и други неприятели с храната води до появата на болести, като чревна акароза, кантариоза и др., съпроводени със силни стомашно-чревни разстройства.

Видове

Много от предшествениците на съвременните складови неприятели преди появата на човека са живеели в естествена природна среда, главно в топлите райони и са се хранели с различни части на растенията. С течение на времето тези неприятели са преминали от природата в складовете.

  • Някои складови неприятели са запазили и до днес известна връзка със средата извън складовете. Те започват своето развитие на полето и го завършват в складовете. Такива са зърноядите - грахов, фиев, лещен.
  • Други видове развиват по едно поколение на полето и продължават да се размножават след внасянето на продукцията в складовете. Такива са фасулевия зърнояд, оризовата гъгрица, зърновия молец и др.
  • Има неприятели, които съществуват само в складовете. Някой от тях са претърпели регресивна еволюция. Например житната гъгрица е загубила способността си да лети.

Вредните насекоми са с много голямо значение за складираните зърнени храни. По своето устройство те се разделян на следните основни видове:

  • Бръмбари: житна гъгрица, оризова гъгрица, мавритански бръмбар, суринамски брашнояд, плосък зърнен бръмбар и други.
  • Пеперуди: зърнен молец, сив зърнен молец, житен молец, пъстър брашнест молец зърнена нощенка и др.
  • Видове акари.

Биологични особености

Складовите неприятели живеят при сравнително постоянни условия на средата – в затворени, слабо осветени помещения, при ниска влажност и изобилие от качествена храна.

Възрастните индивиди на повечето видове имат продължителност на живот – от няколко месеца до над една година. Развитието им от яйце до възрастно насекомо протича бързо – при подходящи условия за около 30 дни. Това води до висока популационна плътност на вредителите, които могат да вредят през цялата година.

Животът и плодовитостта на складовите неприятели е в силна зависимост от количеството и качеството на храната. При повечето складовите неприятели възрастните индивиди не се хранят. Те живеят за сметка на натрупаните резерви през ларвения стадий. Хранят се само техните ларви (всички молци и някои бръмбари). При много акари и бръмбари освен ларвите се храни и имагото, което също нанася вреди.

Абиотични фактори

  • Температурата е най-важният абиотичен фактор за складовите вредители, тъй като тя определя продължителността на всички жизнените процеси, размножаване, активност и степен на вреди. Благоприятната температура за развитие е 18 до 35 оС, като оптимална е 28-30 оС. При значително отклонение от нея неприятелите спират да се хранят и да се движат. Под 0 оС те изпадат в студово вцепеняване, а над 35 оС е също неблагоприятна за тяхното развитие и размножаване. Повишаването над 38-40 оС причинява бързо загиване на повечето складови неприятели.
  • Складовите неприятели се характеризират със сравнително ниско водно съдържание (~40-50%). В складовете те обитават по-влажните и трудно проветриви места.
  • Светлината също влияе върху физиологичните процеси, които протичат в в организма на вредните насекоми. Към действието на светлината вредителите биват положително и отрицателно фототропични, или безразлични. Повечето от тях са отрицателно фототропични – житна гъгрица, имагото на молците и др. Положителен фототропизъм показват зърноядите.
  • Газовият състав на въздуха има голямо значение за живота на складовите неприятели. С понижаване съдържанието на кислород и повишаване на въглеродния диоксид във въздуха смъртността на насекомите се увеличава. Чрез регулиране газовия състав на атмосферата в складовете може да се създадат неблагоприятни условия за складовите неприятели.
  • От биотичните фактори за складовите неприятели са важни конкурентните взаимоотношения. Когато два вида живеят при едни и същи условия за съществуване (храна, място на обитание и др.) при тях настъпва конкуренция, при която единият от видовете обикновено загива или мигрира под влиянието на другия вид.

Разпространение

Някои от складовите неприятели имат широко разпространение (брашнени бръмбари), други - обитават основно районите с по-умерен климат.
Активното разселване се извършва на малки разстояния чрез летене и пълзене. Чрез летене се разселват пеперудите, брашнените бръмбари, зърненият и хлебният бръмбари, фасулевият зърнояд, оризовата гъгрица и др. Чрез пълзене се разселват много акари и насекоми. Някои акари изминават по 3 метра за 1 час.

Пасивното разселване може да се извърши на много големи разстояния. Източници за разселване са: неприбраните и непочистени остатъци от складови запаси, попаднали в пукнатини, цепнатини и други укрития; непочистените и нефумигирани чували, брезенти и амбалаж за превозване на зърно, брашно, трици и други хранителни продукти; непочистените и необеззаразени транспортни средства (вагони, камиони, автомобили и др.). Всяка партида от пренасяния товар трябва да бъде прегледана за наличието на неприятели.

От външната среда в складовете преминават мавританският бръмбар, суринамският брашнояд и др. От полето заедно със зърното в складовете попадат зърнения молец, оризовата гъгрица, фасулевия зърнояд и граховия зърнояд.

Разпределение

Насекомите и акарите се разпределят неравномерно в зърнения пласт. Способността за активна миграция им дава възможност да заселват тези места, където има най-благоприятни условия за живот и размножаване. Складовите акари са слабо подвижни. Срещат се в по-голяма плътност в местата с повишена влажност, тъй като са чувствителни към влагата. Те почти не се срещат по повърхността на сухите зърна, а само на тези с повишена влажност. Най-често те са под обвивката на зърното и вътре в зародиша, където влажността е по-висока.

Складовите молци не могат да проникват дълбоко в насипния зърнен пласт и да снасят яйца. Те обитават повърхността на складираното зърно, прелитат и заразяват за кратко време цялата повърхност на насипното зърно, след което могат да мигрират в други складове. Те са нощни насекоми и през деня обикновено са накацали по стените, таваните, амбалажа и на други места в склада. Летят само при обезпокояване.

Твърдокрилите бръмбари имат най-голяма миграционна способност, върху която влияе температурата, влажността и наличието на счупени зърна. При липсата на един от тези фактори бръмбарите не се придвижват в зърнения пласт.

Добри практики:

  • Културно-стопанските средства включват: отглеждане относително устойчиви видове и сортове; подходящо време за жътва; преглед на продуктите преди внасяне в складовете; подготовка и обеззаразяване на складовете; спазване на мерките за чистота; опаковка и проветряване.
  • Технически: лопатиране, машинна вършитба, триориране и пресяване, лепливи ограничителни пояси и др
  • Физически средства: регулиране на температурата – студ или топлина; влага; херметично затваряне; облъчване и др.
  • Биологични средства: използване на хищници, паразити и болести по вредителите.
  • Химични средства. Използване само на разрешени продукти за защита, като се прилагат при при всички мерки за безопасност според категорията им на употреба.
В модерните силози рисковете от вредители са много по-малки
В модерните силози рисковете от вредители са много по-малки
Често загубите от зърно на полето са по-малки от тези, причинени от складови вредители
Често загубите от зърно на полето са по-малки от тези, причинени от складови вредители