Лехите за пролетните видове се подготвят при подходящо време през зимата

Битува мнението, че щом не се тори, то растенията, които се отглеждат са по-чисти, т.е. екологични. Правилно ли е това, или не?

Категоричното мнение на специалистите по хранене на културите е, че това не е правилно. Не бива да се смята, че торенето нанася вреда. Напротив, когато то се прави правилно и с мярка, това се отразява благоприятно не само на растенията, но и на почвата.

Първо, чрез торенето се възстановява почвеното плодородие и баланс в природата, и второ – културните растения са добре нахранени и се развиват правилно.

В дворната градина едва ли се прекалява с торенето. Напротив, в повечето случаи то е недостатъчно. Така че за вредни последствия от торенето в растителната продукция едва ли може да се говори.

Разбира се, както споменахме, трябва да се спазват препоръките, като особено внимание се обръща на листните зеленчуци, които нарастват много бързо.

Така че съветваме градинарите да не пренебрегват нито основното торене, което се прави сега, нито внасянето на торове по време на засяването/засаждането, както и подхранването през вегетацията на растенията.

Трябва да знаете, че:

Независимо дали торите или не, растенията търсят необходимите им хранителни елементи от почвата.

  • Ако е извършено балансирано торене с подходящи макро- и микроелементи, културите ги усвояват по-лесно. Така растат и се развиват правилно, съответно се получава по-добра реколта.
  • Ако не се тори, растенията търсят и извличат елементите от минералите, но това им струва много енергия и те са подложени на стрес. Това се отразява и на здравословното им състояние, и на добивите.

Ранни пролетни култури

Повечето градинари вече са почистили зеленчуковите лехи от растителните остатъци. Някои са обърнали почвата с права лопата, други ще го направят по-късно, когато тя замръзне.

Любителите, които искат да отгледат много ранни зеленчуци, трябва да започнат подготовката отсега. Ето защо през пролетта, щом времето позволи да се влезне в градината, се пристъпва към засяване/засаждане.

Първо се засяват студоустойчивите зеленчуци, като листните - салата, маруля, спанак, както и луковите . чесън и лук за зелено, а също грах, бакла и някои други.

Ето защо ви напомняме още отсега да подготвите почвата и оформите лехите.

Подготовка на лехите:

  • Обърнете почвата с права лопата на дълбочина 20 см.
  • Прекопайте с мотичка, като я раздробите до т. нар. градинско състояние.
  • Оформете ориентировъчни лехи.

За най-ранните зеленчуци, както и за разсадите на открито, най-подходящи са високите лехи.

Предимствата им са:

  • Огряват се по-добре от слънцето, т.е. по-топли са.
  • Не задържат излишна вода, която стресира корените на растенията.
  • Лесно може да се опъне защитно покривало, в случай че времето застудее.

Високите лехи могат да се направят с различна височина, но най-често около 20-30 см.

В много европейски градини зеленчуците се засаждат само на високи лехи. Те се оформят на по-голяма височина и най-често са оградени с дъски, камъни и други материали. Лехите се правят разпръснато из цялата градина и изглеждат като островчета на зеления фон на тревата, която е засята между тях. Така те по-скоро са като част от декоративната градина и създават особен колорит.