Производителите от страната активно продават пъпеши на чуждестранни пазари, като се нареждат на 12-то място в света в експорта

Мароко, ключов играч в световния селскостопански сектор, показва своя потенциал, като чупи нови рекорди. През първите девет месеца на 2023 г. мароканските износители надминаха предишните си рекорди и изнесоха 13,8 хил. тона пъпеши за Испания, генерирайки 10 млн. долара приходи от износ.

Мароко изнася пъпеши за Испания редовно от много години насам. През този период годишният обем на доставките е варирал от 4 до 8 хил. тона. Единственото изключение е 2018 г., когато на испанските пазари са доставени над 12 хил. тона пъпеши. През 2017-2018 г. Испания се сблъска със суша, която доведе до недостиг на вода и нисък добив на местни продукти, което принуди страната да увеличи вноса.

EastFruit отбелязва, че традиционно по-голямата част от мароканския пъпеш се внася в Испания през пролетните месеци, след което по рафтовете на магазините се появяват местните продукти.

Тази година обаче времето отново беше неблагоприятно за испанските фермери. Горещините, проливните дъждове и дори градушката оказаха отрицателно въздействие върху реколтата от пъпеши. Поради това Испания трябваше да внася пъпеши и през лятото. Но тъй като сезонът в Сенегал по това време на годината вече беше приключил, а в Бразилия все още не беше започнал, Мароко се възползва от възможността и се превърна в основен доставчик. Само през юли на испанските пазари са доставени около 8 хил. тона марокански пъпеш - повече от половината от общото количество, доставено през 2023 г. (от януари до септември).

Испания е основен играч на световния пазар на пъпеши, като през 2022 г. заема второ място сред износителите на този продукт, само малко след Гватемала.

В същото време вносните пъпеши се радват на голямо търсене на местните пазари. През първите девет месеца на текущата година в Испания са внесени 78 хил. тона пъпеши от чужбина, което е рекордно високо ниво в сравнение със същите периоди на предходните години. По внос на този продукт Испания се нарежда на седмо място в света, а по-голямата част от пъпешите се доставят в Испания от Бразилия, като обикновено две трети от общото количество идват от тази страна.
Испания внася големи количества пъпеши и от Сенегал. Въпреки това, ако тази година не се очакват доставки от тази посока, то пикът на вноса от Бразилия е през октомври-декември, така че обемите ще продължат да нарастват.

На испанските пазари се доставят пъпеши от 22 държави, като доскоро делът на Мароко в общата структура на вноса беше 6-8 %. И тъй като през 2023 г. мароканските производители успяха да доставят рекорден обем за страната, делът на Мароко се увеличи до 18 %. В резултат на това северноафриканската страна се издигна до трето място сред доставчиците на пъпеши за Испания, изпреварвайки Нидерландия, и вероятно ще остане там до края на годината.

Мароканските производители активно продават пъпеши на чуждестранни пазари, като се нареждат на 12-то място сред световните износители. През настоящата година почти 57 хил. тона от този продукт вече са доставени в чужбина, което е донесло на Мароко повече от 61 млн. долара.

Лъвският дял от пъпеша се изнася за Франция, а през 2023 г. пъпешите от Мароко достигат до пазарите на 40 държави.