Най-засегнати са южните европейски страни

Сушата, горещините и наводненията, предизвикани от измененията на климата, които засегнаха европейското селско стопанство през последните години, увреждат не само поминъка, но и психическото здраве на фермерите. Климатичната криза вече причинява икономически загуби за селскостопанския сектор и, без намеса, ще се влоши още повече.

За науката няма съмнение. „В Европа и по света нивото на рисковете за хранителната система, функциониращите екосистеми и човешкото здраве значително се увеличават от по-високите нива на затопляне", казва д-р Питър Александър, старши преподавател по селско стопанство и хранителни системи в Университета на Единбург. Фермерите в Европа носят основната отговорност за изхранването на континента. А това става все по-тежко бреме при изменението на климата.

Д-р Александър е най-притеснен за южните страни в Европа, тъй като те са изправени пред по-ясно изразени сухи и горещи сезони, последвани от интензивни наводнения, пише euronews.com,

Португалските фермери са стресирани

от сухите лета и зими

Maaike Smits е млекопроизводител със стадо от 500 говеда, включително крави, юници и бикове в южната част на Португалия. Тази година той се сблъска с горещия, сух летен сезон, продължил до октомври - преди да премине в суха зима. „Изключително топлото време причинява стрес на нашите животни", казва той. „Трябваше да инвестираме колкото се може повече във вентилация и оросяваща система за кравите."

С повече пари за поддържане на кравите, той получава по-малко печалба в замяна.

„Разтревожен съм и съм стресиран, защото не получаваме цена за нашето мляко, която да покрива разходите", казва той. „И това не ни позволява да инвестираме в подобрения във фермата, хуманно отношение към животните или хуманно отношение към работниците."

Той заспива през нощта, тревожейки се, че след сухото лято и през зимата няма да има достатъчно вода за летните култури или за питейна вода за кравите. Недостигът на вода води и до липса на царевичен силаж (използван за изхранване на добитъка му), увеличавайки разходите за храна за животните му. Други фермери близо до него в Ермидас-Садоаре казват същото.

Имаше обещания за финансова подкрепа за фермерите от португалското правителство, но Смитс смята, че това само ще „смекчи" трудностите за следващите няколко години. Той не смята, че това ще предложи дългосрочно решение на проблема.

Италианските фермери губят от наводненията

В Емилия-Романя, Италия, Матео Палярани казва, че наводненията през май са причинили хаос в семейната му ферма, където се отглеждат реколти и добитък.

„Загубихме гроздето си, около 20 хектара земя и приюта за нашите животни", казва 29-годишният фермер. „Някои съседи загубиха още повече."

След наводнението последва лято с интензивна, суха жега. „През последните две години времето беше много сухо", казва той. „Времето е променливо - не е безопасно или сигурно."

Непредсказуемостта на климата го затруднява да разбере кое е най-доброто време за засяване на посевите и прекъсна веригите му за доставки.

Въпреки че въздействието на изменението на климата е накарало Палярани да научи и внедри водоустойчивостта и растителната защита във фермата си, той се притеснява, че хората в неговата селска фермерска общност може да изберат да се преместят в „по-безопасни" райони.

„Фермерите се чувстват много зле", казва той. „Може да отидат да търсят и да намерят по-удобни райони. Ние сме много уплашени за Италия, ако хората продължат да напускат селските райони.

Като вицепрезидент на Европейската организация на младите фермери, Палярани смята, че трябва да се осигури повече практическа подкрепа за тях.

„Те са бъдещето на земята", казва той. „Трябва да инвестираме, да ги подкрепяме и да вярваме в тях."

Северноевропейските фермери също

са свидетели на екстремно време

Въпреки че в Англия може да не се случват дългите месеци на екстремни горещини по същия начин, както в страните в южната част на Европа, фермерите се притесняват от постоянни, тежки наводнения.

Ребека Мейхю притежава ферма в Норфолк, където отглежда овце, прасета и кози, а също така и растителни култури. По време на бурята Сиаран, една от многото, които удариха Обединеното кралство тази година, Мейхю си спомня, че „на практика е стояла будна цяла нощ" с притеснение. „Чаках токът да спре", казва тя. „Ако нямаме ток, не можем да доим, не можем да пуснем хладилниците и не можем да продължим бизнеса. Това е кошмар."

През последните години Мейхю наблюдава смяна на сезоните и по-екстремно горещо и влажно време във фермата си за по-кратък период от време и това създава и пристъпи на тревога.

„Никога не съм знаела какво е пристъп на паника", казва тя. „Това е момент на силно сърцебиене, спиращо дъха. Имала съм рак и никога не съм изпитвала същото безпокойство. Просто те поваля."

Селскостопанските работници се страхуват

за бъдещето на работните си места

Промените на времето в цяла Европа засягат не само фермерите, но и техните работници.

Това лято няколко селскостопански работници загинаха в полетата, които обработваха, в резултат на прегряване от силното слънце.

Иван Иванов, политически секретар по селското стопанство в EFFAT - голям европейски профсъюз, представляващ работниците, казва, че екстремните температури са довели до множество случаи на топлинен стрес и топлинен удар.

Отсъствието от работа по причини, свързани с горещината, „може да има големи финансови последици за работниците и техните семейства по отношение на липса на обезщетения за болест, разходи за лечение и т.н.", казва Иванов.

Той добавя, че се тревожи за случаите на рак на кожата, които ще видим в бъдеще в резултат на повишеното ултравиолетово лъчение.

Въпреки рисковете, селскостопанските работници често трябва просто да продължат да излизат на полето.

„Ако не работя, не ми се плаща", казва Аабас Ехмути, берач на цитрусови плодове във Валенсия. „Продължавам да работя, защото се страхувам за бъдещето на работата си. Животът ми, семейството ми и здравето ми зависят от работата ми. Ехмути също отбеляза как последните месеци на слаб дъжд, последван от тежки наводнения, увреждат плодовете, оставяйки го без работа или доходи.

„Работниците не могат да оформят и организират условията на труд сами и по начин, който ги предпазва от опасностите, свързани с изменението на климата", казва Иванов. „Това е задължение на работодателите, което, за съжаление, често се пренебрегва в селското стопанство."

За да защитят фермерите и земеделските работници, държавите трябва да разберат и въздействието, което изменението на климата оказва върху психичното здраве на фермерите.

Как европейските страни

се грижат за своите фермери?

Във Финландия правителството направи проучване, според което 40 процента от фермерите смятат работата си за психически натоварваща, като 13 процента съобщават за депресия.

Отговорът на държавата е да гарантира, че фермерите знаят къде могат да получат помощ. Услугите по трудова медицина и Институтът за социално осигуряване на земеделските производители са възможности за фермери, които се борят със структурни промени в селското стопанство, рязък спад на рентабилността и екстремни климатични условия.

За разлика от това, правителството на Обединеното кралство заяви, че засегнатите от наводненията фермери не се нуждаят от целенасочена подкрепа, въпреки че фермерите в Англия, Уелс и Северна Ирландия заявиха, че сериозните наводнения оказват огромно влияние върху тяхното психично здраве.

Във Франция скорошно проучване разкри, че процентът на самоубийствата сред фермерите е с 20 процента по-висок от средния за страната.

Тъй като професията е подложена на натиск, са необходими повече изследвания, за да се направи преглед и да се отговори на мащаба на нуждите от психично здраве на фермерите в Европа. Това твърди Алън Джоунс, представител на Международния център за напреднали средиземноморски агрономически изследвания.

„Фермерите трябва да бъдат обгрижвани", каза Джоунс пред комисията по земеделие на Европейския парламент миналата година. „Те са тези, които произвеждат нашата храна и имат множество стресови фактори. Част от тази картина не е само за тежките рискове и злополуки, а за тяхното психосоциално благополучие."

Матео Палярани
Матео Палярани
Ребека Мейхо
Ребека Мейхо