Инж. Рашид Узунов, управител на „Раломекс" АД от гр. Завет, е Агробизнесмен на България за 2023 г. Агрооскарът бе връчен на церемония днес в столицата от министъра на земеделието Кирил Вътев с поздравления.

Инж. Рашид Узунов, управител на „Раломекс" АД от гр. Завет с издателя на "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева
Инж. Рашид Узунов, управител на „Раломекс" АД от гр. Завет с издателя на "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева

„Чухме толкова красиви думи за агробизнеса, за любов и оптимизъм, сигурен съм, че нито един успех не е постигнат без оптимизъм и без любов. Който търси лесно, е обречен цял живот да му е трудно", каза агроминистърът. Поздравление на наградените!

Инж. Узунов благодари на в. "Български фермер" за това, че е удостоен с наградата, но за него тя е и отговорност. „Ние не сме земеделски производители, ние предлагаме техника за земеделие, когато земеделието е в добра кондиция, и ние сме добре", призна инж. Узунов, второ поколение управител на Раломекс. По думите му фирмите, грижещи се за развитието на земеделието, и фермерите са скачени съдове.

Благодарение на добрите практики в земеделието са успели да се развият, вече повече от 20 години. От над 100 фирми у нас, сега са едва 5, които успяват да се задържат. Тази награда за „Раломекс" е доказателство за това, добави той.

Главният инженер и член на съвета на директорите на „Раломекс" АД Рашид Узунов е двигателят на най-новите, в крак с последните тенденции в земеделието машини, които заводът в гр. Завет произвежда.

Освен, че е източник на идеи и вдъхновителят на екипа на най-дълго и най-активно присъстващия у нас, а вече и в чужбина български производител на прикачна почвообработваща техника, той е и пчелар, който се грижи за 100 кошера.

Пазарният дял на „ Раломекс" е средно 15% от почвообработващата техника у нас – плугове, култиватори и дискови брани. Машините на бранда от Лудогорието имат дълъг експлоатационен живот - над 10 години. Поддържането на интереса към тях се дължи и на безкомпромисното отношение на фирмата към световните стандарти.

За приноса си за развитието на земеделието в България и за иновациите „Раломекс" е получавал досега многобройни отличия.

По традиция редакцията на водещия седмичник за земеделие и агробизнес - "Български фермер" награждава и заслужили земеделци и работещи в сектора в различни категории. 

"Това, което мога да ви обещая, е да направим майсторски класове в агроуниверситетите в София, Пловдив и Стара Загора през следващата година. Сайтът Български фермер да продължи да бъде номер едно в темата и да не спираме да бъдем моста между Брюксел и държавата, който да ви информира затова, което идва към агробизнеса", каза издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева. 

Тя призна, че да правиш устойчив земеделски бизнес у нас е героизъм, но в. "Български фермер" е изминал този път и вече наистина може да се нарече устойчив.

"През ноември 1990 г. стартира с първото ново поколение фермери и така 33 години вече", допълни Гочева преди връчването на отличията.

Отличието в

категорията "Иновативен продукт"

грабна Мария Николова, управител на опитната база на "Опора Заден България", наложили у нас иновативния сорт розов домат Мами Пинк F1.

Отличието в категорията "Иновативен продукт" грабна Мария Николова, управител на опитната база на "Енза Заден", наложили у нас иновативния сорт розов домат Мами Пинк F1
Отличието в категорията "Иновативен продукт" грабна Мария Николова, управител на опитната база на "Енза Заден", наложили у нас иновативния сорт розов домат Мами Пинк F1

"Благодаря на в. "Български фермер", че ни подкрепя толкова години вече, за да може нашият труд да бъде известен на всички, а не само между нас в бизнеса", каза Николова при получаването на отличието и подчерта, че това е сорт, който се е харесал на всички по веригата -  търговци, потребители и консуматори.

Отличието връчи г-н Тамаш Хак-Ковач, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. 

"Четох за розовия домат вчера. В интерес на истината заспах с мисълта за розови домати и чушки", каза Ковач. 

С възхита той подчерта, че се радва на предприемаческия дух, който видял в "Опора Заден", и много се радвал, че има хора, които искат да отглеждат храна в България.

Сортът е подходящ е за пролетно и лятно производство в оранжерии. Плодовете са с интересна крушовидна форма, добре оребрени, с размер между 250 и 350 грама.

Доматът е високодобивен, месест, с превъзходен вкус, добре балансирана киселинност и сладост, с интензивен аромат и кадифено тънка люспа. Различава се от другите сортове по дългия срок на годност.

Предпочитан сорт е от производители, търговци и кулинари, което го прави изключителен и иновативен.

Призът в

категория "Пробив на пазара"

достойно отиде при производителя Пламен Янчев от Долни Дъбник за налагането на дини без семки на българския пазар.

Призът в категория "Пробив на пазара" достойно отиде при Пламен Янчев от Долни Дъбник за налагането на дини без семки на българския пазар
Призът в категория "Пробив на пазара" достойно отиде при Пламен Янчев от Долни Дъбник за налагането на дини без семки на българския пазар

"За мен е чест да връча наградата на Пламен Янчев, въпреки че произвежда традиционни продукти, със сигурност може да бъде наречен иноватор", изтъкна главният редактор на медията Тихомир Тончев и напомни, че Пламен Янчев е сред първите в района на Долни Дъбник, внедрили капково напояване и много други новости, включително с помощта на дигиталните умения на брат му - IT специалист, завършил в Нидерландия.

Въпреки, че технологията на производство на плодове без семки е доста трудна, Пламен Янчев не се притеснява да експериментира непрестанно. Продължава с квадратна диня, а от тази година прави опити с жълта. Тончев му пожелава тя да се превърне в новия хит на пазара.

„Благодаря на "Български фермер" за вниманието и признанието. Искам да допълня, че в момента е актуално за зеленчукопроизводството да се говори че е труден сектор. Но държа да ви кажа, че когато има любов и удовлетворение от работата, успехите са гарантирани", увери Пламен Янчев.

Семейното стопанство „Дини Янчев" от 2011 г. се специализира в отглеждането на дини и пъпеши, и главесто зеле. Експериментите за производството на безсеменни дини Пламен Янчев започва през 2014 г. и те постепенно се превръщат във важна и основна част от сезонното му производство. За производителя, иновациите са ключов фактор за присъствие на пазарите в големите градове, където се предлага разнообразна вносна продукция, с която трябва успешно да се конкурира. Затова той започва да предлага първо там иновативната си продукция. А тази година през лятото дините без семки бяха една от най-търсените и бързо свършващи стоки в търговските вериги у нас. Клиенти на стопанството са бизнеси и крайни потребители.

"Инвестиция с кауза"

е детската ферма „КЕФФА" на „Фермерска мандра" в пловдивското село Строево.

Георги Тахов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", връчи червеното петле на Мария Василева за идеята и реализацията на проекта.

"Инвестиция с кауза" е детската ферма „КЕФФА" на „Фермерска мандра" в пловдивското село Строево. Георги Тахов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", връчи червеното петле на Мария Василева и 14-годишната ѝ дъщеря.
"Инвестиция с кауза" е детската ферма „КЕФФА" на „Фермерска мандра" в пловдивското село Строево. Георги Тахов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", връчи червеното петле на Мария Василева и 14-годишната ѝ дъщеря.

"Благодарим от сърце за оценката. "Инвестиция с кауза" е инвестиция с много любов в нашето бъдеще. Чрез този проект даваме гласност за възможностите, които се крият зад всяко едно българско стопанство", каза Василева при получаването на отличието. 

Тахов пък предложи категорията да бъде озаглавена на "Инвестиция с любов".

"Пожелавам с тези ваши действия да продължите да заразявате все повече предприемачи да постигнат тази симбиоза като вашата", пожела той на Василева.

В бутиковата животновъдна ферма децата са на особена почит. И за най-малките посетители вратите на стопанството са отворени. Всеки гост може да се увери във високите стандарти за качество при отглеждането на животните и производството на млечните продукти не само там, а и в семейното стопанство "Фермерска мандра", където се правят кисело мляко, саламурено сирене, кашкавал от овче и краве мляко.

Създаването на фермата е по идея на Екатерина Терзиева, която през последните години показва очарованието на българските села и ферми на туристи от страната и чужбина.

Биопроизводител за 2023 г.

е Стоян Симеонов за неговата разнообразна ферма „Софина".

Стопанинът благодари на организаторите и на всички, които се грижат за развитието на биосектора. Дано все повече млади хора се ориентират към биологичното производство и все повече да бъдат награждавани, за да се засилва интересът у младите да се занимават със земеделие, призова той и добави, че е голяма чест за него да бъде биопроизводител за 2023 г.

Асортиментът на биоферма "Софина" обхваща над 70 продукта - биологични зеленчуци, подправки, плодове. Изключително ценени и търсени от потребителите са зеленолистните кейл, манголд, лапад, киселец, коприва, листа от червено цвекло, спанак, рукола. Семената, които биостопанството ползва, са продукт на десетки години естествена селекция от натурални български сортове. Фермата има сертификат за продукцията си от 2014 г. Той се преиздава за всяка следваща година след множество проверки, взимат се проби, които се изпращат в независима лаборатория в чужбина.

Биопродуктите на Стоян Симеонов можете да си купите на фермерския пазар всяка сряда пред Министерството на земеделието и храните. Има начин да си ги поръчате с пряка доставка на адрес. Или пък на място във фермата сами да наберете желаните от вас.

Симеонов получи приза от Венелина Гочева, издател на в. Български фермер" и „24 часа". Връчвайки му наградата, Гочева предложи на министър Кирил Вътев да включат и фермата на Симеонов край Елин Пелин в обиколката им – нова програма на МЗХ за посещение на най-успешните аграрни стопанства у нас.

Биопроизводител за 2023 г. е Стоян Симеонов за неговата разнообразна биоферма „Софина", отличието му връчи Венелина Гочева, издател на в. "24 часа" и "Български фермер"
Биопроизводител за 2023 г. е Стоян Симеонов за неговата разнообразна биоферма „Софина", отличието му връчи Венелина Гочева, издател на в. "24 часа" и "Български фермер"

Георги Мутафчиев от биоферма „Козле" стана

Млад агробизнесмен за 2023 г.

„Благодаря на „Български фермер" и на цялата организация. Това е един над 10-годишен труд. Нещата отначало бяха трудни, сега пак са трудни. Това, което ни бута напред, е самата идея, защото България заслужава да има иновативни продукти, които да представяме навън. Тази награда е страхотен стимул и показател, че вървим в правилната посока", каза Мутафчиев. 

Георги Мутафчиев от биоферма "Козле" взе приза си от Тамаш Хак-Ковач
Георги Мутафчиев от биоферма "Козле" взе приза си от Тамаш Хак-Ковач

Отличието връчи Тамаш Хак-Ковач и сподели, че като банка ДСК има отговорност да работи в полза на околната среда и такива клиенти като Мутафчиев винаги са добре дошли. Според него именно такива хора заслужават специална награда за усилията си.

Семейната биоферма „Козле" е позната и търсена на родния пазар заради качествените си продукти от козе мляко. Синът на собствениците - Георги Мутафчиев не само се грижи за животните, в негови ръце е и маркетингът. През 2019 г. получава награда за най-добър млад фермер, а през 2021 г. за продукта биосуроватка от козе мляко – наградата за иновативен продукт на Европейския конгрес на младите фермери. Сега работи за производството на десертни блокчета и бонбони от лиофилизирани биоплодове. Успял е да намери не само бизнес партньори, а и финансиране по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. След като бъде завършен, цехът ще има капацитет за преработка на около 2,5 т плодове и зеленчуци дневно, около 15 млн. плодови барчета и до 15 млн. бонбони на година.