За да сте сигурни, че козите са заплодени, започвайки от средата на термина (приблизително 2,5-3 месеца от бременността), определянето на бременността става много лесно. Основният признак е уголемяването на корема, както и неравномерните му контури. Опитен стопанин може да опипа с пръстите си издутини в коремната кухина. Препоръчително е диагностицирането на бременност чрез палпиране да бъде поверено на ветеринарен лекар, за да не се навреди на плода. Промените в тялото на козата се случват не само отвътре, но и отвън. Кожата на перинеума набъбва и се изглажда, всички гънки изчезват. Тазовите кости стават по-широки и на сакрума се виждат две меки трапчинки.

Как да определите бременността на коза

у дома с помощта на традиционни методи. Опитните козевъди отдавна са идентифицирали няколко традиционни метода, които помагат да се разбере дали техните животни са бременни.

  • Млякото: Този метод е много лесен. Ще ви трябва прозрачна чаша и няколко капки прясно козе мляко. С помощта на пипета добавете една капка към водата и наблюдавайте какво се случва с млякото:

0 Ако не се размие и потъне на дъното по спираловидна траектория, тогава тези признаци показват бременност.

0 Ако капката просто се разтвори във вода, тогава няма да имате потомство в близко бъдеще. Но според привържениците на тази диагноза, това не е напълно вярно за първескините.

  • Коремът: Постепенното увеличаване на коремната кухина няколко месеца след заплождането ви кара да мислите за възможна бременност. По правило коремът на козата расте равномерно надолу и в двете посоки. Въоръжени с фонендоскоп, можете да разпознаете сърдечния ритъм на малките и да усетите ритниците им в утробата. Определянето на бременност чрез разширен корем е надежден начин, но на първо място е необходимо да се изключи възможността за затлъстяло животно.
  • След успешното чифтосване липсата на привличане се смята за надежден знак за бременност при козата. За да се уверите в това със сигурност, около 3 седмици след чифтосването, женската се изпраща за втора „среща". Ако в нея вече е възникнал нов живот, тогава женската просто ще игнорира всички опити на мъжкия да я покрие.
  • Ректален метод: За да тествате бременността на коза с този метод, трябва да намажете показалеца си с вазелин и внимателно да го поставите във влагалището й. Трябва да почувствате лека вибрация - кръвотокът на бременна коза се увеличава значително и можете буквално да го „докоснете".

Колко време трае бременността?

При козите продължава приблизително 150 дни. Въпреки това, опитни фермери са забелязали, че ако се очаква едно яре, тогава този период, като правило, е малко по-дълъг. Две или повече бебета се раждат няколко дни по-рано.

Как да изчислите датата на раждане

За да улеснят изчисляването на датата на предстоящото раждане, опитни фермери използват календар за бременност. Това е специална таблица, която е съставена, като се вземе предвид средният период - 150 дни.

Внимание!Трябва да знаете точно седмицата на чифтосване с мъжкия и възоснова на тези данни можете да определите очакваната дата на раждане.

Как протича раждането

По време на раждането е важно да не безпокоите родилката. По принцип животните се справят сами и можете просто да заемете поста на външен наблюдател. Дори първескините усещат приближаването на раждането и с поведението си могат да подскажат кога ще настъпи момента:

  • На първо място, вимето набъбва - става горещо на допир.
  • Вагината също се променя - набъбва и променя цвета си, става яркорозова или червена.
  • Поведението на родилката става неспокойно - тя може тревожно да обикаля, търсейки удобно място, да ляга на една страна и веднага да става. Тя често „вика" собственика си за помощ и се нуждае от допълнително внимание.

Подготовка за раждането

Всеки стопанин трябва да се погрижи да създаде комфортни условия на мястото, където ще се извършва раждането. На първо място, става дума за почистване на стаята, нейната дезинфекция и санитарна обработка, както и пълна подмяна на сеното. По-добре е да го разстелете на пода в дебел слой - често бременна коза изгражда нещо като гнездо за бъдещото си потомство. Няколко дни преди раждането диетата на бременна коза се променя:

  • тя е по-малко питателна;
  • фуражът се заменя с трици и зеленчуци;
  • кореноплодните зеленчуци се варят предварително.

При млада и здрава коза

раждането протича на 4 етапа

Първо излиза балон с околоплодна течност. Заедно с мехурчето постепенно излиза и козлето - най-често първо се появяват краката и главата, а след това останалата част от тялото. Ако бременността е многоплодна, тогава останалите бебета излизат едно след друго. Последният етап е отделяне на плацентата.
Важно! По време на раждането козата може да страда от жажда. Затова трябва да се запасите предварително с кофа чиста, хладка вода и да предлагате на родилката да пие по-често.

Възможни усложнения

Ако за първи път участвате в раждане, бъдете готови да се сблъскате с усложнения, които могат да възникнат дори при здрава и опитна коза:

  • Забавяне на плацентата: Ако раждането протича без усложнения, тогава нормата за отделяне на плацентата е в рамките на 1-5 часа. Ако този процес се забави, под наблюдението на ветеринарен лекар, се поставят инжекции с окситоцин, което предизвиква допълнителни мускулни контракции.

Внимание! Строго е забранено сами да издърпвате плацентата - такива манипулации могат сериозно да наранят козата.

  • Мастит: Възпалителният процес във вимето на козата възниква поради забавено доене. Веднага след раждането е важно да наблюдавате животното- ако забележите уплътнения във вимето, зачервяване или промени във формата, започнете да цедите, като масажирате без силен натиск.
  • Пролапс на матката (изпадане на част или на цял орган през естествен или изкуствен отвор): Този тип следродилни усложнения възникват при тежко раждане - неправилно раждане на плода или при раждане на 3 или повече ярета. Първата помощ трябва да бъде от квалифициран ветеринарен лекар, така че е препоръчително да се погрижите да го извикате веднага след началото на раждането. Ако наблизо няма лекар, можете сами да опитате да помогнете на животното. Първо, трябва да излеете топла вода върху пролапса на матката, след това използвайте хладна вода. Редувайте температурата: нейната разлика ще предизвика мускулни контракции и матката ще се върне на мястото си. Ако това не помогне, тогава се използва ръчно преместване на матката. Но се прави само от опитни ветеринарни лекари.

Инфекции в родовия канал

Нарушенията на санитарните стандарти по време на акушерството неизбежно водят до разпространението на патогенни микроорганизми в родовия канал на козата. Рязко повишаване на телесната температура до +41°C, треска, вагинално течение със силна миризма - това са основните симптоми на инфекция в тялото. Решението за лечение трябва да се вземе възможно най-бързо, тъй като дългото отсъствие на медицинска помощ може да доведе до смъртта на родилката.

Действия след раждане

Както козата, така и нейните малки, се нуждаят от грижи. Матката на женската, която е родила, трябва да се измие с чиста вода, особено внимание трябва да се обърне на вимето. Веднага след раждането, вместо мляко се отделя коластра - високомаслен продукт, който е богат на витамини и микроелементи. Въпреки това, не трябва да позволявате на яретата да се приближават веднага, първите потоци се издояват в отделен съд. Това се прави така, че заедно с първата порция коластра в тялото на новородените да не попаднат патогенни микроорганизми, които могат да се намират в млечните канали на родилките.

Използваната постеля се изхвърля

Важно е младата коза да се храни качествено през първия период след раждането. За целта пригответе триците в топла вода. Към тази смес трябва да добавите чаена лъжичка сол и костно брашно.

Порциите храна трябва да са малки и те не трябва да се изсипват в хранилката по-често. През лятото може да бъде сочна трева, през студения сезон - ситно нарязани кореноплодни зеленчуци и трици. Пресните зеленчуци са отлична витаминна добавка по всяко време на годината.

Важно! Последният етап от грижите за козите след раждане е отделянето на плацентата. Важно е да се уверите, че козата я яде. За предотвратяване на мастит трябва да се обърне специално внимание на правилното доене на козата в първите дни след раждането.

Първото доене трябва да стане

след около 2 часа – не по-рано

През следващите 3-4 дни доенето се извършва преди хранене на малките (до 5 пъти на ден). Постепенно броят на доенето се намалява до 3, най-често това се случва до втория месец от живота на малките.

Поддържането на график за доене

е особено важно за млечните породи

За опитен стопанин грижите за новородените ярета ще бъдат лесни. Веднага след раждането бебетата се избърсват от слуз и други замърсители с чиста плътна кърпа. Носът и устата също трябва да бъдат почистени.
След това новородените се проверяват за наличие на рефлекси: стоене, търсене на вимето на майката, както и сученето. Основната задача на всеки стопанин е да даде коластра на яретата възможно най-скоро след раждането им. Защото колкото по-дълъг е периодът между раждането и първото прикрепване към вимето, толкова по-слаба е имунната система на малките и толкова по-висока е тяхната смъртност в зряла възраст.

Внимание! Ако ярето е слабо и не може да намери само вимето, то трябва внимателно да се постави под зърното. Друг вариант е сами да го храните с коластра с помощта на биберон и шише или специален апарат за хранене.