Растенията, които внасят спокойствие в градината

Всеки иска да има спокойствие и тишина в градината си от външни шумове. Още повече за хората, които живеят на оживена улица или близо до магистрала. Но има зелено лекарство: има растения, които не само привличат вниманието, но и заглушават шума.

Учени от Института за строителна физика Fraunhofer са установили, че жив плет и храсти не блокират напълно шума. Но могат да филтрират по-високите звукови честоти и тогава филтрираният фонов шум вече не се възприема като толкова обезпокоителен.

Звукоизолацията, осигурена от растенията, е силно зависима от честотата. Това означава, че само определени тонове могат да бъдат спрени. По принцип е доказано, че само високите тонове (високите честоти) се влияят от растенията.

За възможно най-добра звукоизолация растението трябва да има следните свойства:

  • Вечнозелено, така че да има листа през цялата година.
  • Гъста растителност без пропуски.
  • Тежки листа с голяма площ.
  • Повърхността на листата е обърната по посока на звука.

Важно е не само растението, но и земята, върху която стои. Тревните или земните растения заглушават шума много по-добре от откритата земя или настилката.

Най-добрите стойности за звукоизолация са постигнати с обикновен бръшлян (Hedera helix). Със своите дебели, плътни, вечнозелени листа, бръшлянът е идеалният заглушител. За още повече тишина и спокойствие в градината препоръчваме изграждането на шумоизолация. Увивното растение много бързо ги покрива и прикрива непривлекателния им вид.

Живите плетове от лаврови растения са почти толкова ефективни, колкото живите плетове от бръшлян поради големите си и относително тежки листа. Предимството им е, че не се нуждаят от помощна стена за катерене и расте доста бързо - затова живият плет трябва да се подрязва поне два пъти годишно.

Габърът (Carpinus betulus) е също добър звукопоглъщащ жив плет. Въпреки че листата не са толкова тежки като на бръшляна и лавровишнята, габърът е доста устойчив на топлина и студ. Недостатъкът е, че живият плет от габър се нуждае от известно време, за да постигне наистина гъста зеленина и подходяща височина. За да може дървото да расте добре, то трябва да е на слънчево място. На сенчести места габърът има тенденция да се оголва.

За да се осигури здрав и плътен растеж, дърветата и храстите също трябва да се подрязват редовно.

Ето още растения, особено подходящи

за защита от шум:

  • Люляк (Syringa vulgaris). Люляковите храсти растат гъсто и изправени, поради което са идеални за уединение и защита от шум. Те също така служат като изпускателни филтри и могат да издържат на напрежението на натоварен път. През май се разгръщат характерните светлолилави цветове, излъчващи опияняващ аромат.
  • Набръчкана калина (Viburnum rhytidophyllum): произхожда от западен и централен Китай. Със своите големи, набръчкани листа, вечнозелената калина е безпогрешна. Големият храст расте от три до пет метра височина и поне три метра ширина. От май до юни големият храст пленява с кремавобелите си цветове, които също са много любими на пчелите.
  • Обикновена смрадлика (Cotinus coggygria). През лятото храстът впечатлява с нежните си плодове, подобни на захарен памук. През есента впечатлява с ярка оранжево-червена зеленина. Благодарение на уникалния си външен вид, дървото е акцент във всяка градина! Да не говорим и за лечебните му свойства...
  • Рододендрон (Rhododendron). Над 1000 вида рододендрони се различават по цвят и растеж. Рододендронът впечатлява със спиращите дъха си цветя още от пролетта. Когато избирате място, имайте предвид, че храстите могат да прераснат във великолепни и буйни храсти при подходящи условия. Затова планирайте достатъчно пространство, когато проектирате. Между другото, не трябва да торите родендрони с компост.
  • Полска роза (Rosa arvensis). С прекрасните си бели цветове полската роза създава романтична атмосфера в домашната градина. Може да се използва както като почвопокривно растение, така и като увивно по решетки и стени.
  • Лавровишня (Prunus laurocerasus), произхожда от Мала Азия. Храстът е не само отлична шумоизолация, но и предпазва от любопитните очи. Гъсто растящите вечнозелени листа осигуряват уединение в градината. Но внимавайте: тъмните костилкови плодове на храста са отровни, когато са сурови!
  • Габър (Carpinus betulus)

Габърът е едно от най-популярните растения за жив плет.

Допълнителни бариери

Ако растенията сами по себе си не са достатъчни, за да предотвратят досадния шум, трябва да се вземат по-строги мерки: шумопреградите, направени от гладки материали като бетон, стъкло или зидария, отразяват звука, докато моделите с грапава или пореста повърхност абсорбират фоновия шум.

Най-добре е да изградите шумозащитна стена с едно от растенията, споменати по-горе: Това не само изглежда красиво, но също така създава местообитание за животни и растения. Освен това дърветата филтрират финия прах от въздуха и винаги произвеждат свеж кислород.

За да създадете спокойна атмосфера в градината, също е препоръчително просто да отвлечете вниманието от възможните източници на шум. Хармоничните звуци на вятъра и водата прикриват неприятните шумове. Какво ще кажете за естествен поток? С постоянно пръскане можете да изключите за секунди.

Не ги чуваме, но и растенията викат

Учени от Тел Авив открили, че растенията издават звуци, особено когато са под стрес. Успели да запишат „виковете" на домати и тютюн в биоакустичен експеримент. Звуците, които издават, са толкова силни, колкото когато пишем на клавиатура. Те обаче са в толкова високочестотен диапазон, че хората не могат да ги възприемат

Изследователите са поставили два високочувствителни микрофона на разстояние 10 см пред всяко растение. Микрофоните могат да записват звуци между 20 и 150 kHz. Учените изложили растенията на различни стресови фактори. На някои не им е давана вода няколко дни, на други са им отрязали стъблата и други.

Тази шумозащитна стена е изпълнена с геотекстил, устойчив на UV лъчи и също така филтрира финия прах. Лесно се сглобява и след това може да се украси с увивни растения
Тази шумозащитна стена е изпълнена с геотекстил, устойчив на UV лъчи и също така филтрира финия прах. Лесно се сглобява и след това може да се украси с увивни растения
Решения със звукопоглъщащ материал
Решения със звукопоглъщащ материал