Една овца ражда агнета веднъж в годината. По принцип всяка овца може да дава агнета до 3 пъти годишно, но този подход не се практикува, тъй като тялото на овцата се износва по време на бременността и раждането, което води до намаляване на продължителността на живота й.

Препоръчително е овцете

да раждат веднъж годишно.

Овцевъдството изисква внимателно планиране на времето за чифтосване, за да се намалят разходите за храна. Идеалното време е септември-октомври. В този случай раждането настъпва през февруари-март. А само след месец овцете могат да бъдат пуснати на свободна паша. Бременността и кърменето при женските от всички породи протичат по един и същ начин.

Агнетата се отбиват от майката на 3 месеца

През същия период има пик в производството на мляко, след което добивът на мляко става много по-нисък. Ако се дои два пъти на ден, лактацията може да се удължи с още 2-3 месеца.

Стандартният период на бременност при овцете е 145 дни. На 146 настъпва агнене. Но отделните индивиди могат да издържат по-дълго или по-кратко.

Кои фактори пряко влияят на бременността:

  • качество на храната;
  • индивидуални особености на развитието и здравословното състояние на животното;
  • възраст.

При недостатъчно снабдяване с минерали в храната, както и различни отклонения, свързани със здравето, овцете ще носят потомство по-дълго от очакваното.

Също така, периодът на

бременността се увеличава,

ако женската ражда за първи път

Обикновено овцете понасят добре процеса на раждане и рядко се налага човешка намеса. Въпреки това е по-добре да сте нащрек и да държите всичко под пълен контрол, така че в случай на непредвидени ситуации да имате време да помогнете. За да направите това, трябва да проучите информация за

признаците на наближаващото раждане

И така, 2-3 дни преди началото на процеса, вимето на овцата започва да се увеличава, подува се и се пълни с мляко. Освен това коремът започва да увисва, задната част на тялото също увисва, гениталиите се подуват, придобивайки по-ярък цвят, а опашката се удебелява и става мека. След като забележите горните предпоставки, показващи предстоящо раждане, по-добре е да поставите женската в отделна, суха и чиста стая.

Началото на раждането личи и от поведението – наблюдава се безпокойство. Овцата започва да се разхожда в помещението, постоянно се оглежда и отказва храна. Непосредствено преди агненето овцата постоянно става и ляга.

Продължителност на агненето

1 фаза: Под влияние на маточните контракции, околоплодният мехур се придвижва в родовия канал. Тази фаза ще продължи 1-2 часа. През цялото това време контракциите стават по-чести и по-силни, вимето и срамните устни се зачервяват силно и се подуват. В края на тази фаза от вагината се появява балон, който се пука и водата започва да се оттича. Овцата облизва течността и след това започва следващият цикъл на контракции.

2 фаза е с продължителност от 5 до 50 минути: По това време овцата започва да има чести контракции и ритмично движи корема си. Агнето вече се вижда от спукания мехур - при нормалното протичане на процеса то се придвижва напред с предните крака и главата. Между контракциите овцата се изправя, подушва и облизва околоплодната течност. Когато копитата на предните крака заедно с главата вече са навън, бебето изпада от само себе си и пъпната връв се скъсва.

Важно! След раждането на агнето майката започва да почиства носа му от слузта, след което го облизва напълно. Това е един от най-важните моменти – постнаталният контакт между майката и бебето. Ако има повече от едно малко, тогава 10-45 минути след появата на първото овцата започва да ражда следващото. Родовият канал вече е отворен, така че фазата на израждането на плода започва веднага. След известно време остатъкът от околоплодния сак, плацентата, започва да излиза. След още 4-6 часа плацентата започва да се отделя. С това агненето завършва. Добре е да сте подготвени:

  • средно раждането на едно агне става за 5–9 часа;
  • две – за 6–10 часа;
  • повече от 2 агнета – 10–18 часа (взима се предвид и времето за преминаване на плацентата)

Раждане на агнето
Когато започне агненето, трябва да подготвите:

  • топла вода;
  • сухи кърпи или естествена тъкан;
  • йод;
  • стерилни остри ножици.

Необходима е човешка намеса при раждането на агнета, ако те вървят назад, а не с крака напред. В този случай трябва да вземете мерки за бързо освобождаване на главата на бебето от амниотичния сак (мехура с околоплодни води, след чието спукване бебето трябва да се роди), така че да не се задуши. Ако бебето е встрани, тогава ще е необходима помощта на квалифициран ветеринарен специалист.

Може също да се нуждаете от помощ,

ако пъпната връв не се скъса сама

В този случай трябва да третирате с ножицата с йод и да я отрежете на разстояние 8-10 см от корема на агнето. След това почистете носа от слуз (ако овцата не е направила това) с помощта на кърпа, напоена с вода. За тази цел можете да използвате и устройство за изсмукване на слуз.

Колко агнета може да роди една овца наведнъж?

Обикновено овцете носят 1 или 2 наведнъж, по-рядко - 3, а Романовските овце - до 5 агнета. Когато се родят няколко агнета, контракциите започват след 10-45 минути. Овцата ще стане и пак ще легне. След известно време амниотичният сак ще излезе.

Патологично раждане

Следродилните заболявания при овцете обикновено са следствие от използването на нестерилни инструменти. За да се избегнат подобни усложнения, инструментите трябва да се варят, да се дезинфекцират с йод и да се третират и ръцете с антисептик. Ако стопанинът има малки ръце, тогава инструменти може изобщо да не са необходими.

Важно! За всички отклонения от нормата, ако нямате опит в подпомагането на раждането, трябва да използвате услугите на квалифициран овцевъд или ветеринарен лекар. Някои патологии ще трябва да бъдат елиминирани чрез операция. Всеки опитен овцевъд, в случай на патологично раждане, винаги трябва да има в арсенала си:

  • акушерското въже е гладко, здраво въже с дебелина 5 мм, дължина 1 м, което може да издържи силата на опъване от човек. Задължително първо се вари, третира се с антисептик и се смазва с вазелин преди директна употреба.
  • форцепс за прасета и кози - използва се за хващане на неправилно легнал плод или при необичайно раждане (слаби контракции или пълното им спиране).
  • акушерска кука - използва се за извличане на мъртъв и жив плод.
  • акушерски фиксатор с форма на бримка - предназначен за извличане на плода, когато е твърде далеч в маточната кухина.

След раждането

Ако 6 часа след раждането на последното агне няма признаци на изхвърляне на плацентата, инжектирайте лекарство, което стимулира преминаването на плацентата поради маточни контракции. Обикновено за тази цел се използва окситоцин. Той стимулира не само отделянето на плацентата, но и за производството на мляко.

При първо агнене на овцата

Единствената разлика е, че първородните обикновено имат едно бебе. Този фактор може да предизвика патологично раждане, тъй като единият плод наддава повече на тегло и съответно може да заседне в тесния родилен канал. В тази ситуация ще е необходима човешка намеса, така че трябва да се подготвите по-внимателно за първото раждане.

Как правилно да отглеждате агнета

Кърмене: Основното условие, което определя пълното развитие и доброто наддаване на тегло при агнетата, е храненето с майчино мляко. Първото мляко, произведено от овцата, се нарича коластра.

Новородените агнета трябва да се допускат до майката за хранене възможно най-скоро. Коластрата за бебета играе ролята не само на хранене, но и на слабително средство, което е жизненоважно за отстраняването на първоначалните изпражнения от червата. Големите агнета са в състояние да се изправят на краката си веднага след раждането.

Половин час след раждането новородените започват да търсят източник на храна и вода. Ако храненето не се случи през следващите 2 часа, трябва да издоите майката и да оставите малките да пият коластра от чиста чаша. Преди да позволите на агнетата да се доближат до родилката, трябва да измиете областта на вимето с топла вода и сапун за пране, след което да изплакнете. А козината, която се намира в тази част на тялото, както и на задните крака и опашката, трябва да се отреже. След това издоете първите порции мляко, за да активирате процеса на лактация.

Хранене на родилката за производство на мляко

След раждането трябва да осигурите на женската свободен достъп до чиста вода и храна. Лактиращите животни се хранят с 5–5,5 кг фуражни смеси на ден. Примерно меню:

  • дребно тревно ливадно или бобово сено;
  • сенаж, силаж - основата на диетата, приблизително 50% от общия обем;
  • концентриран фураж - 0,3–0,5 кг на индивид;
  • кореноплодни зеленчуци, тревно брашно, слама - 40% от общия обем на фуража.

По време на периода на свободна паша, в зависимост от качеството на консумираните от животните сочни зеленчуци, към диетата им се добавят 0,5–1 кг фураж и зърнени култури. Като се има предвид наличието на течност във фуража, дневната нужда на една овца от питейна вода ще бъде 9-12 литра.

Колко време овцете хранят агнетата си?

Женските хранят бебетата си с мляко до 3 месеца. На 4-ия месец агнетата се отделят от женската и се хранят самостоятелно на паша.

Ако майката няма мляко: причини и начини за възобновяване на лактацията. Основните причини за липсата на мляко след раждането при овцата са:

  • неправилно разпределение;
  • недохранване;
  • липса на прием на течности;
  • патологично раждане;
  • мастит.

Важно! След раждането овцата може да започне да произвежда мляко едва след 4-5 дни. Това е особено често при първескините. Ако млякото не се появи, когато диетата се подобри, трябва да потърсите друг начин за хранене на малките. Така че те могат да бъдат поставени при друга кърмачка или хранени с краве мляко. Можете да използвате млечни продукти от крава от третия ден от живота на агнетата. Трябва да се дава от шишета с бебешки биберони.