Сухият период (времето от спиране на производството на мляко до появата на потомство) на козата трябва да бъде 6-8 седмици, така че животното да запази силата си през периода на най-интензивен растеж на плода.
По време на сухия период трябва да се внимава сеното, предназначено за хранене на кози, да съдържа по-малко бобови растения и повече трева (т.е. зърнени култури).

За пълноценно хранене е най-подходящо качественото сено от детелина в комбинация с концентриран фураж.
Козите по това време не се нуждаят от толкова много протеини, колкото през периода на доене. Излишният протеин обикновено се отделя от тялото на козата с урината, което натоварва допълнително бъбреците, които вече работят усилено, за да елиминират отпадъците от развиващия се плод.
През сухостойния период бременните кози са на специална диета, която се спазва до края на бременността. В диетата се въвеждат повече калций и фосфор и зърнени храни. Към края на бременността се препоръчват овесени ядки, защото съдържат по-малко протеини, полезни са и триците.
Необходимо е да се дава на солената близалка и минерални добавки, например премикс, който улеснява раждането, намалява риска от следродилна пареза и мастит и ускорява доенето.

През зимата са необходими витамини A, D, E, които могат да бъдат въведени в тялото чрез инжектиране.

А мразовитото време има лечебен ефект върху тялото на козата: апетитът се подобрява, метаболитните процеси в тялото се активират, смилаемостта на фуража се подобрява и хроничните заболявания изчезват.
С настъпването на по-топло, влажно време често се наблюдава намаляване на апетита и депресивно състояние, зачестяват случаите на различни заболявания.

Важно! Разходките на чист въздух - по-добре под слънчевите лъчи, допринасят за естественото производство на витамин D в тялото на животните.
През зимата зеленчуците са задължителни в диетата на козата: сурови или варени картофи, фуражно цвекло, моркови и други фуражни култури (до 2 кг на ден). Най-доброто сено се запазва за сезона на козите - тогава метлите от широколистни дървета (клен, липа, офика, върба и др.), богати на минерали, ще бъдат полезни.
Внимание! Козата яде почти всичко, но изисква постоянна смяна на храната, в противен случай нейната продуктивност ще намалее. С оглед на това не могат да се определят постоянни дажби за млечни кози, както се прави за други видове добитък.
При овцете бременността продължава 5 месеца, а агненето винаги се случва през зимата.
През първите 2 месеца на овцете се дава редовна храна, а през следващите 3 месеца от бременността принципът на хранене е същият като при кравите. За предпочитане е суха храна (сено, зърно). Агнетата се раждат с тегло 3–5 кг, теглото на овцете майки е около 60 кг, т.е. всичко е 10 пъти по-малко от това на кравата. Следователно всички стандарти за хранене се намаляват 10 пъти в сравнение с кравата - така се получава диетата за овцете.
През втората половина на бременността нуждата от храна се увеличава с 30–40%, тъй като през този период се наблюдава интензивен растеж на плода. Ако през първата половина на бременността плодът е само 10% от теглото на агнето при раждане, то през последната третина на бременността се формират 3/4 от теглото му.
Важно! Нивото на хранене на овцете през сухостойния период оказва значително влияние както върху продуктивността на самите овце, така и върху бъдещата продуктивност на агнетата.

Ако по време на сухия период на животните се предоставят висококачествени грижи и правилна диета, тогава могат да се избегнат усложнения след раждането и да се постигне здравословно попълнение в личното стопанство.