Болестите, от които страдат нутриите, се разделят на няколко групи: бактериални, гъбични и паразитни заболявания.

Бактериални инфекции

Най-често гризачите се заразяват с бактериални инфекции като салмонелоза и паратиф, стрептококоза, пастьорелоза, колибацилоза, листериоза, туберкулоза и псевдотуберкулоза.

 • Салмонелозата и паратифът са инфекциозни заболявания, които засягат стомашно-чревния тракт на животните. Патогенните микроорганизми от рода Salmonella проникват в лимфата и кръвта, разпространявайки се в тялото. Развитието на заболяването е много бързо - от 6 до 70 часа. Предават се чрез заразена храна и вода, а преносители са птици, мишки, плъхове и насекоми.

Основни симптоми: загуба на апетит при животното; повишена телесна температура; появява се диария (течни изпражнения със слуз, понякога с кръв), което води до дехидратация на тялото; бързо дишане; възпаление на ставите (артрит); конюнктивит.

За лечение на горните заболявания се използват антибиотици - левомицетин, хлортетрациклин, сулфонамидни лекарства норсулфазол, етазол.

 • Стрептококозата е бактериално заболяване. Засяга цялото животно, особено млади животни под 6-месечна възраст. Бременните женски абортират.

Инкубационният период е от 1 до 3 дни, а периодът на заболяването може да бъде от 2 до 4 седмици.

Болестта се проявява със следните характерни признаци: възпаление на ставите, парализа на задните крака; повишаване на температурата до +41°C; намален или загуба на апетит; серозно-гноен секрет от носа, примесен с кръв; диария.

 • Пастьорелозата е остро инфекциозно заболяване: Заразяването на животните става чрез ухапвания, рани по кожата или лигавиците, както и чрез заразена храна, вода и оборудване. Източници на заразата са гризачи, насекоми и домашни животни. Заболяването се развива бързо - от 10 часа до 5 дни.

При болни животни се отбелязва: повишаване на температурата до +42°C; липса на апетит; силно потискане; повишен сърдечен ритъм и дишане; мукопурулен секрет от носа, понякога с кръв; увеличени лимфни възли; конюнктивит; конвулсии; артрит. При лечението на това заболяване се използват лекарства: тетрациклин, пеницилин, сулфадиметоксин.

Внимание! Нутриите-бактерионосители също могат да бъдат източник на инфекция. Ето защо при първите симптоми на заболяването е необходимо да се изолират болните индивиди и да се извършват превантивни мерки в помещения и клетки.

 • Колибацилоза - това заболяване се причинява от Escherichia coli , която активно се развива, когато влезе в контакт с чревната лигавица. Инкубационният период продължава 1-5 дни. След това инфекцията прониква в лимфната и кръвоносната система, причинявайки септични възпалителни процеси в тялото.

Важно: Предава се чрез заразени предмети (лопатка, хранилка, поилки и др.), храна, въздух, вода. Също така носители са плъхове, мишки, птици и дори хора. Най-често боледуват бременни нутрии и новородени.

Основните симптоми на заболяването: диария; дехидратация на тялото; загуба на апетит при животни; животните са неактивни, летаргични; с рошава козина; конвулсии.

Внимание! При бременните има масови аборти. Смъртността на младите животни достига 90%. Нутриите се лекуват с лекарства фуразолидон, левомицетин, биомицин, нифулин и се прилагат имунни серуми.

Важно! Преди да дадете лекарства на гризачи, прочетете внимателно инструкциите за употреба или още по-добре се консултирайте с ветеринарен лекар.

 • Листериозата е често срещано заболяване от групата на зооантропонозите. Когато бактериите проникнат в лигавицата, те имат токсичен ефект върху тялото и засягат нервната система. Инкубационният период продължава от 7 до 30 дни. Сред нутриите са засегнати предимно бременни женски и млади животни до 3 месеца. Заразяването става чрез заразена храна и вода. Микробите могат да се пренасят и от птици и гризачи.

Болестта е придружена от следните прояви: загуба или намаляване на апетита; изтощение; парализа на задните крайници; депресивно състояние на животните; от гениталиите тече кърваво течение; конвулсии; малките се раждат мъртви или вътрематочното развитие е напълно спряно. Често се случва смъртност на възрастни, но и на млади животни. Няма специфично лечение за листериоза. За предотвратяване на това заболяване се прилага жива ваксина, която се поставя от ветеринарен лекар.

 • Туберкулозата е заразно заболяване, причинено от бацила на Кох, което засяга дихателните пътища и червата. Животните могат да се заразят чрез мляко от болен добитък (ако потомството се храни с млечни продукти), както и след контакт със заразени индивиди.

Понастоящем няма ваксина за лечение на туберкулоза при нутрия. Много често това заболяване при гризачите протича в хронична форма и има следните симптоми: появяват се задух и пристъпи на кашлица; диария; заседнало състояние; намален апетит, изтощение; вълната е матова, разрошена. Смъртта настъпва 2-3 месеца след заразяването.

 • Псевдотуберкулозата е остро заболяване, чийто причинител, прониквайки през червата и дихателните органи, засяга целия организъм. Заболяването се разпространява от плъхове и мишки и се предава по въздушно-капков и хранителен (чрез храна) път.

За съжаление не е създадена ваксина за лечение на псевдотуберкулоза при гризачи. Характеризира се със следните симптоми: повишена телесна температура; животното кашля и киха; депресивно и заседнало състояние; козината губи блясъка си и е разрошена; гноен конюнктивит; лимфните възли се увеличават; загуба на апетит, което води до изтощение и смърт на животното.

Важно! През зимата в помещението, където отглеждате нутриите, температурата не трябва да пада под +8°C. А където са бременните и наскоро родили женски - най-малко +15°C.

Гъбични инфекции

Най-честите гъбични инфекции са трихофития и туларемия.

 • Трихофитията е заразно гъбично заболяване, което засяга кожата и космените фоликули. Инкубационният период продължава от 7 до 30 дни. Заболяването се пренася от домашни животни (котки, кучета), както и от гризачи (мишки, плъхове). Трихофития се предава чрез летяща заразена вълна, пух, от постелята от индивид на индивид. Най-податливи на заболяването са младите животни под 3-месечна възраст.

При болни нутрии могат да се наблюдават следните симптоми: малки лезии се появяват на шията, главата, страните, гърба, които в крайна сметка стават плешиви и се увеличават по размер; кожата в областта на плешивите петна набъбва, покрива се с струпеи и се отлепва; в някои случаи могат да се появят пъпки, от които тече серозен секрет; вълната пада; тялото се изтощава.

Лечението на това заболяване се извършва на етапи за дълго време. Засегнатите области се омекотяват с разтвор на зелен сапун, смазан с 10% йодна тинктура или 1–1,5% мехлем върху вазелин (загрят до +30+40°C). Ако лезиите са много големи и многобройни, тогава те трябва да се третират една по една с интервал от 5 дни, така че гризачът да не получи изгаряне на кожата. Едновременно с това се дават и лекарства.

 • Туларемията е опасно гъбично заболяване, предавано от гризачи (плъхове, мишки и др.) и кръвосмучещи насекоми (комари, бълхи, кърлежи). Развива се много бързо, от 10 часа до 7 дни. Има следните симптоми: повишена телесна температура; серозно-лигавични сополи; кашлица; лимфните възли се възпаляват; конюнктивит; диария и повръщане на кръв.

Сред паразитните заболявания, от които страдат нутриите, са кокцидиоза и хелминтиаза.

 • Кокцидиозата е протозоонотично инфекциозно заболяване, причинено от паразита кокцидия. Инфекцията става чрез заразена храна, гризачи (плъхове, мишки, зайци), поради отглеждане на животни в лоши санитарни условия (паразитите кокцидии живеят в тор до 3 месеца). Червеите засягат стомашно-чревния тракт и черния дроб. Инкубационният период продължава 6-7 дни. Когато животните се разболеят, се появяват следните симптоми: летаргия; изтощение; диария; рошава козина; синьо оцветяване на кожата; загуба на апетит; нарушена координация на движенията; в някои случаи - пареза на крайниците.
 • Хелминтозата е поредица от заболявания при нутриите, причинени от паразитни червеи, които се разделят на видове различни хелминти, а именно: кръгли червеи (нематоди).

При болни животни яйцата (ларвите) на червеите излизат заедно с изпражненията, след което влизат в стомаха с храна, вода и в някои случаи през кожата. След това те навлизат в кръвообращението и се разпространяват в тялото, като увреждат особено белите дробове, черния дроб и червата. Болестта се проявява със следните симптоми: повишен апетит, но животното е изтощено или апетитът изчезва напълно; спиране на растежа и развитието; повишена телесна температура (до +40°C); летаргично състояние; повръщане. Лечението се извършва с лекарства хексахлороетан и левамизол.

Важно! Всички дейности се контролират от ветеринарен лекар. А профилактиката и дезинфекцията трябва да се извършват със защитно облекло, ръкавици, гумени ботуши и маска.

Правила за предотвратяване на заболяванията

За да отглеждате и поддържате здрави нутрии, трябва да правите следното всеки ден:

 • Почистете и отстранете тора от клетките.
 • Сменяйте често постелята.
 • Изливайте останалата течност от поилките, измийте ги и едва след това налейте чиста вода.
 • Почиствайте хранилките от остатъците от храна, измийте добре и подсушете.
 • Сменяйте редовно водата в плувните басейни или резервоарите за къпане.
 • Веднъж на всеки 2-3 месеца дезинфекцирайте клетките и помещенията, в които живеят гризачите.
 • Дезинфекцирайте и местата им за разходка и цялото оборудване (лопати, колички и др.).

Има много породи нутрии, които са с гъста козина с различни нюанси - черно, златисто, сребристо, бяло, лимонено (оранжево), перлено, кафяво.
Има много породи нутрии, които са с гъста козина с различни нюанси - черно, златисто, сребристо, бяло, лимонено (оранжево), перлено, кафяво.