Ключът към здравето на пилетата и получаването на стабилни, висококачествени птичи продукти е балансираната и разнообразна диета за птиците.

Експертите препоръчват на една кокошка-носачка да се дават до 160 г храна с добавяне на зеленчуци и до 250 мл вода. Диетата трябва да съдържа:

  • 15-20% протеини;
  • 3-5% мазнини;
  • 5-6% фибри;
  • 70-75% въглехидрати;
  • освен това са необходими и витамини, и то в достатъчно количество.

Но по-голямата част от диетата на пилетата се състои от зърно - пшеница, ечемик, овес и др. Зърната могат да се дават сухи, приготвени на пара, покълнали или варени.

Какво зърно може да покълне

и какви са ползите от него?

За покълване се използват пшеница, ечемик, ръж и овес. Кълновете се добавят към диетата през зимата. През лятото това не е необходимо, тъй като има сезонна свежа зеленина.

Важно! За покълването може да използвате смес от ечемик и пшеница.

Най-често за покълване се използва пшеница - това зърно може да съставлява 10-50% от общата диета. Покълналата пшеница е богата на витамини В и Е, съдържа до 14% протеин и аминокиселини.

Покълналите зърна имат балансиран състав, където много вещества вече са готови за усвояване. Затова организмът на домашните птици не трябва да хаби енергия за разграждане на витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати.

По време на процеса на покълване протеините в зърното се разграждат до аминокиселини. Нишестето се превръща в малтоза, а мазнините - в мастни киселини.

Плюсовете от добавянето на

покълнала пшеница към диетата:

  • производството на яйца се подобрява;
  • повишава се качеството и хранителната стойност на яйцата;
  • повишава се качеството на яйцата за люпене;
  • яйцата са по-големи;
  • аминокиселините поддържат имунитета на кокошките носачки;
  • минералите укрепват мускулната и костната тъкан;
  • фибрите са в лесно смилаема форма и спомагат за прочистването на чревните стени, подобряват храносмилането и премахват токсините от тялото.

За да бъде полезно такова зърно, то трябва да бъде правилно покълнато и да се спазва нормата на хранене.

Полезни свойства на покълналата пшеница

Благодарение на аминокиселините, съдържащи се в покълналите зърна, имунната система се укрепва и метаболизмът в тялото на птицата се подобрява.

Минералните елементи спомагат за поддържането на костната и мускулната тъкан.

Защо ползите от зърното

се увеличават, когато покълнат

  • Зърното съдържа голям набор от хранителни елементи, които имат положителен ефект върху тялото на кокошките носачки, но по време на покълването този ефект се засилва и ето защо.
  • Когато пшеницата поникне, съдържащото се в състава й нишесте се разгражда до прости въглехидрати и мастни киселини. Разграждането на някои вещества от сухото зърно ще изисква повече енергия и усилия от тялото на пилето. А когато са покълнали, те са в лесно достъпна форма, което намалява натоварването на стомашно-чревния тракт на кокошката носачка и спомага за нормализиране на функционирането му.
  • Количеството полезни елементи се увеличава по време на покълването. Това означава, че птицата ще получи повече микроелементи и витамини.

Източник на здравословни

зеленчуци през зимата

Зърното може да бъде покълнато не само до етапа на поникване, но и в зеленина. През зимата такава добавка ще замени сочната храна, която пилетата получават през лятото. Когато зърнените култури са покълнали, общата хранителна стойност се увеличава, но количеството въглехидрати, напротив, намалява. Съдържанието на мазнини се увеличава с 8%, а протеините – с 6%, фибрите – със 7%, въглехидратите намаляват с 30%.

Каква е вредата от прехранване

с покълнала пшеница

Ключът към здравите домашни птици е балансираната диета, в която всички елементи се съдържат в необходимите количества. Излишъкът от хранителни вещества, както и дефицитът, води до негативни последици. Ето защо, когато въвеждате покълнали зърна в диетата на пилета, си струва да спазвате стандартите за хранене, тъй като прехранването на птиците води до пренасищане на тялото с желязо и други елементи. Храненето с пшеничен зародиш в големи количества причинява:

  • намалена абсорбция на витамин Е, фосфор, магнезий, цинк;
  • функционирането на вътрешните органи е нарушено;

появява се лошо храносмилане.

Как да покълне пшеница:

За да може пшеницата да покълне добре и да не мухляса, е необходимо да изберете правилната пшеница и да спазвате технологията за покълване.

Как да изберете пшеница:

Използва се фуражна пшеница, която трябва да отговаря на следните критерии:

  • свежест;
  • без следи или мирис на мухъл;
  • нормална влажност - около 14%;
  • семената трябва да са цели, необелени и да не подлежат на термична обработка, тоест да са жизнеспособни.

Етап №1 – накисване

За накисване е по-добре да вземете стъклени, керамични или емайлирани съдове. Те не отделят токсини и не реагират с храната, за разлика от метала и пластмасата. След това трябва да направите следното:

  • поставете пшеницата в съд и я напълнете с топла вода, така че да покрие зърното с 1-2 см;
  • затворете съда с капак и го поставете на топло място за 15-17 часа;
  • отцедете излишната вода.

През това време пшеницата ще набъбне малко и вътре ще започнат процеси на покълване. Но не можете да го задържите повече.

Етап №2 - поставяне за покълване

Трябва да разстелете мушама върху равна повърхност, след това да изцедите останалата вода от пшеницата и да поставите зърната върху мушамата. Отгоре покрийте всичко с влажна памучна кърпа. Необходимо е да се гарантира, че тъканта не изсъхва и я навлажнете с вода навреме.

Етап №3 – покълване на зърната

Покълването на пшеницата отнема около 2 дни, но някои стопани птицевъди добавят още един ден. Дву- и тридневните кълнове се различават един от друг по размер и хранителна стойност.

Разсад с размер до 3 мм: Получават се чрез покълване за два дни. Някои птицевъди отбелязват, че такова зърно има най-голяма хранителна стойност и съдържа голям брой полезни елементи.

Размер на разсада 5-6 мм: Времето за покълване е три дни, такива разсади са по-дълги и по-силни. Смята се, че тяхната хранителна стойност е по-ниска от тази на двудневните кълнове, но по-големите кълнове имат по-високо съдържание на витамин А. Затова си струва да вземете предвид този фактор.

Опитните птицевъди изрязват шестмилиметрови разсади и ги смесват с фураж. И зърната отново се покриват с влажна кърпа, за да покълнат отново. Смята се, че втората реколта е по-здравословна и по-вкусна.

Хранене на пилета с покълнали зърна:

как, кога и колко

Едно пиле трябва да получава 15-20 г покълнала пшеница, овес или ечемик на ден. Понякога се дават и по 30 гр. Нормата на пилето трябва да бъде не повече от 30% от дневния обем на общия фураж с честота веднъж на всеки 3-5 дни.

Хранене през деня: Покълналото зърно може да се дава през деня като отделна храна или заедно с мокра каша, съдържаща зеленчуци, зърна и фуражни добавки.

Вечерно хранене: Някои птицевъди препоръчват да се дава покълнала пшеница не през деня, а вечер преди лягане. Разсадът се изсипва директно върху дълбоката постеля на кокошарника. Това се обяснява с факта, че попаднали в постеля, зърната започват да отделят витамин В, който стимулира биохимичните процеси. В резултат на това се отделя топлина, която се разпространява в кокошарника, за да стопли птиците.

Има достатъчно аргументи в полза на дневното и нощното хранене. През деня пилетата ядат добавката по-активно, тъй като се движат и бързо предизвикват апетит. Няма риск да натрупат излишни килограми. Предимствата на вечерното хранене са получаването на допълнителна топлина в постелята, както и фактът, че кокошките са заети с кълване на зърно и обръщане на постелята.

Внимание! Висококалоричните кълнове могат да доведат до допълнително наддаване на тегло при вече затлъстели пилета.

На каква възраст могат

да се дават покълнали зърна?

Дори пилето може да се възползва от покълнала пшеница, ечемик или овес. За пилета на възраст над 1 седмица диетата трябва да съдържа 65% от общия фураж.

Важно! Храненето на кокошки-носачки с покълнало зърно е възможно и необходимо, но не често. То ще им осигури витамини и хранителни вещества през зимата, а също така ще подобри храносмилането. Изчислете предварително колко зърно трябва да покълнете. Не използвайте големи количества, тъй като кълновете не могат да се съхраняват дълго време. Те започват да гният, да се влошават и се появява гниеща миризма. Не можете да храните пилета с тази храна - причинява отравяне.

Можете да съхранявате кълновете за 2-3 дни – не повече. Затова ги поставете на тъмно и хладно място.

И още нещо важно! Препоръчително е да изчислите предварително количеството пшеница за 2-3 хранения, за да не правите преразход – фуражите са скъпи.

Хранене на пилета: Покълналото зърно може да се дава през деня като отделна храна или заедно с мокра каша, съдържаща зеленчуци, зърна и фуражни добавки.
Хранене на пилета: Покълналото зърно може да се дава през деня като отделна храна или заедно с мокра каша, съдържаща зеленчуци, зърна и фуражни добавки.