Консумацията на банани е полезна за намаляване на теглото. Всъщност някои твърдят, че бананът е една от най-икономичните суперхрани, които се предлагат на пазара. Той е лесно достъпен и богат на хранителни вещества. Консумацията на банани може да доведе до редица ползи за здравето, тъй като е богат източник на няколко хранителни вещества като калий, витамин В6 и витамин С и е пълен с антиоксиданти.

Хората, които се опитват да отслабнат, обикновено избягват да го консумират поради високото съдържание на захар, като почти 90% от нея са въглехидрати. Но ако се приемат в правилната пропорция, бананите наистина могат да работят за вас.

Въпреки че бананът е калоричен и силно захаросан плод, той е пълен с хранителни вещества като калий, витамин С, магнезий, мед, манган, витамин В6 и няколко антиоксиданта. Въпреки че съдържа почти 90% въглехидрати, захарите, които се съдържат в зрелите банани, са захароза, глюкоза и фруктоза, които са много полезни за здравето ни. Съединенията, отговорни за енергията, като допамин и катехин, се намират в бананите, в които няма никакви лоши мазнини или протеини.

Освен това консумацията на банани е полезна за отслабване, тъй като е печеливша сделка, даваща всички основни хранителни вещества, но лишена от неща, които са вредни за организма ви. Освен това бананите са пълни с фибри и няколко други хранителни вещества, в тях има почти незначително количество мазнини.

Колкото по-зелени толкова по-добре

Въпреки че зрелите банани са с високо съдържание на захар, неузрелите зелени банани са пълни с резистентно нишесте, което е устойчиво на храносмилане и забавя усвояването на захарта от храните. То от своя страна спомага за намаляване на нивата на кръвната захар. Стабилното ниво на кръвната захар поддържа енергията ви, което ще ви помогне да повишите нивото на тренировките си.

Помага ли яденето на банани през нощта за намаляване на теглото?

Съществува погрешно схващане, че яденето на банани през нощта може да засили симптомите на кашлица и настинка и да увеличи производството на слуз. Но все още няма научни доказателства за това.

Консумацията на банани е полезна за намаляване на теглото, тъй като те са богат източник на полезни хранителни вещества и витамини, особено калий. Помагат за облекчаване на мускулните спазми и болките след тренировка, като ви подготвят за още по-добра следваща сесия.

Бананите също са полезни за отслабване, тъй като са пълни с добри фибри, поддържат сърцето здраво и осигуряват лесно движение на червата. В заключение, бананите имат определени хранителни вещества, които помагат за дълбокия сън, което прави възстановяването на мускулите по-добро.

Така че следващия път, когато почувствате глад за сладко, вземете банан - приятелят, който сте смятали за враг!