Отговаряме на читателя ни Иван Недялков за проблем при ябълково дърво

Кухините по дърветата често са резултат от нараняване, последвано от гниене. Гниенето може да започне от нараняване на ствола, загуба на голям клон или неправилно подрязване. Вътрешната мъртва дървесина започва да се разлага, но живата дървесина е защитена чрез бариерна зона, която разделя щетите. С течение на времето дървото може да стане кухо.

Причини

  • Неправилна резитба

Когато резитбите не са направени правилно, те могат да оставят отворени рани, които са предпоставка вредителите и болестите да навлязат в дървото. Правилното подрязване включва използването на качествени и остри инструменти, избирането на правилното място на срез, без да е прекомерно и др.
Драстичното орязване на клоните стресира дърветата и води до повече проблеми. Дървото, в опитва си осигури повече листа за фотосинтеза, пуска повече, но слаби клони.

  • Механични повреди

Ако работите с косачка в двора, може без да искате с нея да преминете през корените на дърветата, т.е. да ги нараните. Тримери, превозни средства и друго оборудване също могат да доведат до повреда на кората на дървото или дори да откъснат части от нея.
Животните също могат да наранят дървото. Елените обичат да търкат рогата си в кората на дърветата, кълвачите могат да създават кухини или дупки в дърветата, за да стигнат до насекомите вътре в тях, а мравките-дърводелци създават тунели.

Други случаи на нараняване на дърво са умишленото издълбаване на кората на дървото, когато кората е обелена (било целенасочено, или неволно), или различни случаи, при които се получават срезове, рани или загубена кора.

  • Буря

Лошото време също може да е причина. Светкавицата уврежда дървото бързо, причинявайки откъсване на кората и образуване на рана във вътрешността на ствола. Силните ветрове могат да счупят клоните и да откъснат кората. Дърветата могат да се разцепят, при резки и бързи промени в температурата (пукнатини от измръзване).

Ще умре ли?

Опасни ли са кухите дървета и трябва ли да се премахват? Трябва ли да помислите за „закърпване“ на дупката или да оставите кухото дърво?

Когато едно дърво развие дупка или ако тя стане по-голяма и създаде кухо дърво, през повечето време само сърцевината е засегната. Дървото се нуждае само от кората и първите няколко слоя под нея, за да живее. Тези външни слоеве често ще бъдат защитени от собствените си бариери от гниенето, което създава кухини и дупки вътре в дърветата. Докато дървото изглежда здраво, малко вероятно е дупката да му навреди.

Изчислено е, че стволът на дървото може да загуби до около 70% от площта на напречното си сечение в центъра и все пак да запази около 2/3 от здравината си, при условие че няма отвори в ствола. Когато има отвор в ствола, дървото обикновено се счита за още по-слабо. Дървета, които са в близост до сгради или зони, където хората се събират, трябва да се считат за по-опасни.

Специалистите могат да направят задълбочената оценка на степента на гниене с помощта на подходящи инструменти и техники, като видима оценка на дърветата, с чукове, свредла, резистограф и други. Резистографът е инструмент, който измерва силата, необходима за пробиване на дърво, както и да види разложените части и кухини.

Оставете го така

Удивителното при дърветата е, че могат сами да се справят с дупките. Докато дървото като цяло е здраво, добре напоено и получава достатъчно хранителни вещества, то може да раздели наранения участък от дървото, като създаде бариера между кухината и останалата част. Дървото само се защитата от по-нанатъшно гниене. Дърветата могат да запечатат повредените части, блокирайки достъпа до останалата част от дървото. По този начин, ако гниенето попадне в наранената част на дървото, то не може да се движи през тръбите, които пренасят вода и хранителни вещества в други части.

Известни методи

Кухите дървета могат да бъдат оставени отворени или кухината да бъде запълнена. Ако вдлъбнатината е оставена отворена, не пробивайте дупка, тъй като това е допълнителна рана за дървото.

Кухините могат да се напълнят с вода, когато са изложени на достатъчно валежи. Градинари обикновено тогава пробиват дупка, за да се източва водата. Всяка допълнителна рана обаче причинява повече щети на защитните стени на дървото, което води до по-нататъшно разпадане. Освен това позволява да навлязат гъбички в дървото, добавяйки към проблемите, с които дървото се бори.

Запълване – с повишено внимание

Някои биха запълнили дупката с камъни, листа, пръчки или други материали, които също не помагат на дървото. Добавянето на всякакъв вид материал към вътрешността на дървото увеличава влагата, което води до гниене, което искате да избегнете, за да запазите дървото си здраво и силно. Като общо правило избягвайте да поставяте каквото и да било в раната или кухината на дървото.

Не използвайте цимент като материал за запечатване, тъй като той няма да се развива, движи и огъва със ствола, което ще доведе до по-нататъшно увреждане.

Често се използва изолационна пяна, за да се предотврати натрупването на вода в кухината, да не се допускат животни и да се предотврати по-нататъшно гниене. Преди да го направите, отстранете излишната вода, но не отстранявайте дървесината, тъй като бариерната зона може да бъде повредена. Други съображенията са:

- често се поставя телена мрежа пред отвора, за да се предотврати преминаването на катерици през пяната;

- използвайте пяна със затворени клетки, а не с отворени, така че тя да не абсорбира вода;

- ако се използва пяна с отворени клетки, я боядисайте, за да предотвратите абсорбцията на вода;

- използвайте шаблон, за да покриете отвора и след това запълнете кухината през отвор, пробит в шаблона.

Вдлъбнатината се почиства от засегнатата кора, дезинфекцира се с меден сулфат, след 3 часа краищата се намазват с градинска вар. Покрийте с полиуретанова пяна. За да не се повреди полимерът, който образува веществото от слънчевите лъчи, се нанася маслена боя.

С глина

С помощта на глина можете съвсем просто да прикриете щетите. Към сместа трябва да се добави малко оборски тор. Много е важно да изчислите правилно консистенцията и да не я правите твърде гъста, за да не се появят пукнатини. След намазването ще трябва да поставите марля, докато изсъхне напълно, за да не се появят пукнатини. След изсъхване покрийте с градинска смола и боя.

Дом на дивата природа

Природата се възползва от тези дупки в дърветата. Дребни диви животни могат да бъдат благодарни за място, където да се скрият от стихиите, да си построят гнездо или просто да си починат за известно време. Едно допълнително предимство на хралупата в дървото е, че когато има такива места за почивка на диви животни, има по-малко животни на места като тавани и гаражи!

Ако дупката се е превърнала в птиче гнездо, разбира се, най-добре е да изчакате, докато малките излетят, и след това да почистите. Ако искате да подобрите условията за птиците, тогава трябва внимателно да премахнете гнездото, да почистите мястото, да го третирате с градинска смола и да изчакате да изсъхне. След това поставете гнездото на място, а ако желаете, направете козирка отгоре, за да го предпазите от дъжд.

Поддържайте здравето на дървото

Най-доброто нещо, което можете да направите за дърво с отворена рана или кухина, е да поддържате дървото възможно най-здраво. Уверете се, че получава правилното количество вода, наторявайте го, когато е необходимо, планирайте редовно поддържащо подрязване и проверявайте за всякакви вредители или проблеми, които може да се наложи да бъдат третирани.

Поддържането на здравето на вашето дърво му дава енергията да се справи самостоятелно с раната и го прави по-малко податливо на всякакви допълнителни стресови фактори.

Ако хралупата е достатъчно голяма, това може да доведе до гниене на дървото. Когато едно дърво е наранено, то не „лекува“; а запечатва наранената част. Но ако раната е твърде голяма, дървото може да се самоубие в борбата си да го запечата и масово да ограничи потока на хранителни вещества и вода. Ако раната или гниенето е в основния ствол на дървото, дървото може да не успее да го запечата, без да убие горните части на дървото. В тези случаи ще бъде почти невъзможно да се спре разпространението на гниенето.

Плодни дръвчета

След мразовита зима понякога на ябълковото дърво се появяват пукнатини, от които тече сок. Трябва да ги затворите веднага. Големите цепнатини се запълват през късната есен, когато дървото вече не расте и материалът, който ще използвате, се втвърдява бързо. Кухината се почиства от гниене с лъжица и пила, като се осветява с фенерче. Необходимо е да се работи с гумени ръкавици и респиратор.

Ако дървото вече е старо, появата на хралупа може да бъде проблем и дървото да изгние. За да се запази здравето на старото ябълково дърво, е необходимо внимателно да се отстранят всички остатъци, да се дезинфекцира дупката, да се остави да изсъхне добре и да се запълни. При младо дърво също може да се образува кухина, но раната заздравява по-бързо.

Преди да запечатате почистете мъртвата кора, дезинфекцирайте отвътре и отвън с фунгициди. Унищожете гъбичките или бактериите, като използвате железен или меден сулфат.

Ако дупката е голяма, може да опитате да я запълните с тухлени стърготини или натрошен камък, след което се излива цимент, смесен с вар. Но не е най-добрият избор.

Малка кухина може да запушите с корк, но да приляга плътно, използвайте маслена боя или мазило, което може да се приготви чрез загряване на сместа: восък; смоли; слънчогледово олио; колофон.

Обработката на хралупа в овощните дървета често се усложнява от заразяване на дървесината от мравки. Насекомите изграждат мравуняци в рохкава болна дървесина, като допълнително унищожават дървото. Насекомите се изгребват. Вдлъбнатината се измива с гореща вода и сапунен или соден разтвор, кореновата зона се напоява с отровни препарати. Внимание! Когато почиствате кухината, целият прах и отломки трябва да се почистят в торба или кофа, след което да се изгорят. Не изхвърляйте боклука в градината и не го компостирайте, защото съдържа инфекция. Често на самата повърхност на земята се образува кухина. Можете да премахнете дупката с камъни и циментов разтвор.

Резистографът е инструмент, който открива гниене и пукнатини в ствола на дървета и дървени конструкции
Резистографът е инструмент, който открива гниене и пукнатини в ствола на дървета и дървени конструкции