Парите ще бъдат разделени поравно между растениевъди и животновъди

Да бъде отпусната държавна помощ „де минимис“ от 47,5 млн. лв. на най-малките производители. Това е една от конкретните договорености между правителството и протестиращите земеделци. Тя е залегнала и в подписания меморандум при премиера акад. Николай Денков.

Подпомагането ще бъде разделено поравно между растениевъди и животновъди, включително и за пчелен мед, предвижда споразумението, с което бяха прекратени тридневните протести. Разпределянето във всеки един от секторите ще бъде извършено по методика, изработена съвместно с Министерството на земеделието и храните.

Протестът на земеделските производители, борещи се за възможността да реализират продукцията си на фона на нелоялна конкуренция, може би запали искрата за истинското преструктуриране на българското земеделие. Такава е позитивната оценка на случилото се през изминалата седмица. От една страна, защото протестът обедини сектора, събра малки и големи, зърнопроизводители с животновъди и производители на плодове и зеленчуци, които поставиха единни искания пред политиците. От друга страна, срещата между агробизнеса и властта роди някои креативни решения в краткосрочен и дългосрочен план.

Министерството на земеделието и храните ще започне разработването на комплекс от политики по браншове, които да повишат конкурентоспособността с последващ план за действие.

Без да налагаме забрана на вноса на украинските стоки, ще спрем вноса на слънчоглед, докато не определим квоти и докато приоритетно не се реализира стоката на българските зърнопроизводители.

В преговорите с Украйна България ще настоява да има квоти и за други селскостопански стоки, при които има силна необходимост от защита от внос. А именно – пчелни продукти, нерафинирано олио и сухо мляко. Какво ще се случи, ще стане ясно в последствие. Но по този начин правителството изпълни първата и най-спорна точка от исканията на протестиращите. Даден е период от един месец, в който да се договорят квотите за лицензионните режими, а зърнопроизводители и преработватели трябва да договорят помежду си количествата. След това министър-председателят ще договори с Украйна конкретните количества за една година напред – те са равни на разликата между възможностите за преработка и цялото налично количество до края на жътвата.

„Т.е. ние догодина по жътва да се окажем с 0 кг слънчоглед наличност“, уточни пред колегите си Илия Проданов, председател на НАЗ в последните часове на протеста пред Министерския съвет.

Всичко за протеста и резултатът от него четете в новия брой на в. "Български фермер" от 25 септември-1 октомври