Обещава Елисавета Маркова, Управител на фирма Варекс, изключителен представител на бранда

- Госпожо Маркова, поводът за това интервю е посещението Ви във Франция, където бе световното представяне на новостите във Valtra, изключителен представител за България, на която е фирма "Варекс". С какво бе полезно за Вас това посещение и какви са плановете на "Варекс" от тук нататък?

- Основният повод за посещението ни в Орлеанс беше представянето на новите модели Валтра, сред които е и номинираният за трактор на годината N163, най-мощният четирицилиндров трактор на света. Срещите с колегите от другите европейски държави винаги са много плодотворни - разговорите с тях ни дават информация за състоянието на земеделието в техните страни, как се движат продажбите на техника и много други полезни връзки.

Лично Изпълнителният директор на AGCO Corporation г-н Мартин Рихенхаген присъства на това събитие и в своето изложение представи съвсем ясно какви са перспективите в развитието на корпорацията като цяло и на марката Валтра по-специално. Предстоят значителни инвестиции, свързани с подобряване на горивната ефективност и иновативни решения в приложението на тракторите Валтра.

Ние сме съпричастни напълно към процеса на израстване на Валтра и плановете на Варекс са тясно свързани с налагането на тази марка на българския пазар и доказване на предимствата й изцяло в помощ на фермерите. Нашата задача е да информираме фермерите за новостите в тракторите, да ги убедим в това, че те са с разнообразно приложение. Заедно можем да съставим трактор според техните индивидуални нужди - дори цвета може да е индивидуален, избран от новата цветова гама.

Нашите фермери заслужават най-добрата техника в техните стопанства. Варекс може да им предложи не само техниката, а също и финансиране на покупката, гаранционно и извънгаранционно обслужване, резервни части и всичко останало, което ще удовлетвори потребностите в едно модерно земеделско, горско или комунално стопанство.

- Кои са основните предимства на тракторите Валтра?
Валтра се превърна в синоним на отлична здравина и надеждност. В скандинавските страни са водещата марка трактори и това е обяснимо. През последните години в страни като Франция и Германия например, продажбите на Валтра са се увеличили значително. Във Франция са втори по популярност на пазара. Това донякъде отговаря на въпроса за предимствата на Валтра.

От най-малките А55 - 50 к.с. трицилиндрови подвижни, идеални за прибиране на плодове например и за поддръжка на стопанството, до най-големите от серия S с мощност 270-370 к.с., които съчетават висока мощност с модерна технология и отличен комфорт при тежки обработки и транспорт.

Като всички други трактори на Валтра, моделите N93 и N103 могат да се приспособяват за специфични задачи. Например, могат да се закупят горска кабина и стоманен резервоар за дейности в горско стопанство, а кабина със странична видимост (SVC) може да се закупи за обществени приложения. По-големият модел е наличен и с окачване на кабината и TwinTrac система за заден ход.

С представянето на двата нови модела, цялата серия N беше обновена. N163, най-мощният четирицилиндров трактор на света, с до 171 конски сили при форсиране. Извънредно популярната серия N представлява почти 50 процента от всички трактори на Валтра произведени във фабриката в Суолахти, Финландия.

Поставя се акцент върху горивната ефективност. T163 Direct е първият трактор на Валтра с безстепенна трансмисия, който има легендарната EcoPower система на Валтра, която позволява на водача да свали максималната скорост на двигателя от 2100 до 1900 оборота в минута, докато увеличава максималния въртящ момент от 680 Nm до 740 Nm с едно натискане на копчето. По този начин се постига максимална мощност при само 1700 оборота в минута и максимален въртящ момент при 1250 оборота в минута. Консумацията на гориво се намалява с до 10 процента според вида на извършваната дейност и условията. Също така намалява шума, по-екологично съобразена е и удължава живота на двигателя.

- Кога можем да очакваме новите трактори в България?
Подготвяме представянето на най-новите модели и ще запазим в тайна датата на събитието, за да бъде изненада за читателите.

- Как се продават у нас тракторите на марката и защо те са подходящи за българските фермери?
- Разнообразни схеми за продажба прилагаме. При невъзможност на клиентите ни да се включат в някоя от европейските програми за развитие, предлагани от МЗХ, финансовият лизинг е най-предпочитания начин на покупка. Варекс също предлага машини срещу обратно изкупуване на машини на клиента. Все повече фермери се убеждават, че Валтра са много надеждни трактори, лесни за управление и поддръжка, с разнообразно приложение в стопанството. В гората, на полето, във фермата - по избор на клиента могат да се поставят различни приспособления, така че тракторът да служи най-добре.

- Може ли да кажате няколко думи за дейността на фирма Варекс?  Как е поставен въпроса със сервиза и осигуряването на резервни части?
Варекс сериозно се ангажира с предлагането на техника и технологии за развитие на модерни малки и големи по размер земеделски стопанства. Постоянно обмисляме начините, по които максимално да задоволим потребностите на нашите настоящи и потенциални клиенти. Процесът е сложен и ние трябва да намерим баланс между желанието на клиентите ни да получат най-добрата техника, при това на едни прилични цени. Гамата от продукти постоянно се обновява. Предлагаме уникалните високотехнологични машини с марката Challenger: мощните верижни трактори за селското стопанство; самоходните пръскачки RoGator и Spra Coupe с параметри, които и най-претенциозните специалисти признават за водещи в тази гама; зърнокомбайни и сламопреси.

Друг акцент, разбира се, са колесните трактори Valtra, които се превръщат в много сериозен конкурент на останалите марки трактори, които от години присъстват на пазара. От прикачните приспособления предлагаме почвообработващи машини и сеялки за трактори с всякаква мощност и за всякакви обработки. Отново водещи марки като Simba Great Plains, Goizin, и Gaspardo. Предлагаме приспособлиния за жътва на царевица и слънчоглед с марката Capello и мулчери Seppi-M. Работим и с много от българските производители на инвентар.

Както разбирате, голямо е разнообразието от продукти. Това изисква добра организация на работата във фирмата - качествени продуктови специалисти, които да познават техниката и да я предлагат на фермерите, съобразно техните нужди и качествени сервизни специалисти, които с отговорност да поддържат техниката в безупречно техническо състояние.  

В стремежа си да подобрим качеството на работа и да бъдем по-близо до клиентите, разширяваме търговско-сервизните си центрове и броя на сервизните автомобили. Към настоящия момент имаме присъствие в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе и във Вълчедръм. Плановете ни са да открием допълнително още няколко центъра през следващата година, от които най-важни са Добрич и Плевен.

За нас безупречният сервиз и наличието на резервни части са фактор, който е определящ за развитието на една сериозна фирма с бъдеще, каквато претендираме, че сме.