Най-добрият начин да направите плодово желе е просто да използвате желатин. Това е може би най-разпространеният от всички сгъстители, освен това е много лесен за използване. Споделяме 10 страхотни рецепти за малиново желе!
1. В бурканче за зимата
За да можете да запазите желето цяла зима, не забравяйте да стерилизирате бурканите.
Ще ви трябват: 1,5 кг малини, 1 кг захар, 2 суп. лъж. желатин.
Начин на приготвяне: Малините се смачкват и се претриват през цедка. Смесете желатина със захарта, прибавете ги към малиновото пюре, разбъркайте и оставете за 20 минути. Поставете сместа на котлона и изчакайте да заври. Разсипете в бурканчета и стерилизирайте.
2. Бонбони
Най-добре е да използвате малки къдрави формички.
Необходими са ви: 500 г малини, 150 г захар, 12 г желатин.
Начин на приготвяне: Малините се претриват през цедка и се смесват със захарта. Разтворете желатина във вода според указанията. Загрейте малиновото пюре до кипване, дръпнете от котлона и добавете към него желатина. Разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Сипете в подготвените формички и поставете в хладилника, за да стегне желето.
3. Със захарна посипка
Съхранявайте в затворен стъклен буркан в хладилника.
Необходими са ви: 500 г малини, 200 г захар, 15 г желатин.
Начин на приготвяне: Малините се смилат с блендер, претриват се през цедка и се смесват с половината захар. Разтворете желатина във вода според указанията. Оставете малиновото пюре на котлона да заври, дръпнете от огъня, добавете желатина и разбъркайте. Сипете сместа във форма, покрита с фолио, и я поставете в хладилника. След като стегне желето се нарязва и се овалва в останалата захар.
4. Без варене
Ако семената от малините не ви притесняват, можете и да не претривате плодовото пюре през цедка.
Ще ви трябват: 500 г малини, 150 г захар, 1 щипка ванилия, 10 г желатин.
Начин на приготвяне: Разтворете желатина във вода. Смачкайте малините и ги смесете със захарта и ванилията. Разбъркайте добре докато захарта се разтвори. Добавете желатина и леко загрейте сместа, също докато се разтвори. Сипете желето във формички.
5. Без захар
По-добре е да съхранявате такова желе на тъмно и хладно място.
Необходими са ви: 200 г малини, 300 мл вода, 15 г желатин.
Начин на приготвяне: Разтворете желатина в 100 мл вода, според инструкциите. Добавете останалата вода към малините, поставете на котлона и изчакайте да заври. Дръпнете от огъня и пасирайте с блендер. Върнете на котлона отново да заври и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори. Разсипете желето в стерилни буркани.
6. С лимонена киселина
Лимонената киселина е най-лесният начин да добавите малко кисела жилка към продукта.
Необходими са ви: 600 г малини, 150 г захар, 2 щипки лимонена киселина, 12 г желатин.
Начин на приготвяне: Малините се поръсват със захар и се оставят за няколко часа. Претрийте ги през сито и добавете желатина към плодовото пюре. Загрейте сместа до кипене, като разбърквате. Прибавете лимонената киселина, разбъркайте добре и разсипете желето в стерилни буркани.
7. Малинов сок с желатин
Страхотен за украса на многослойни десерти и чийзкейкове.
Ще ви трябват: 300 мл сок от малини, 50 г захар, 10 г желатин.
Начин на приготвяне: Разредете желатина в 100 мл малинов сок. Загрейте останалия сок със захарта, докато се разтвори. Прибавете желатина и отново разбъркайте, докато се разтвори и той. Разсипете желето във формички и го сложете в хладилника, за да стегне.
8. С цели плодове
Това е друг вариант на желе за украса на торти и десерти - просто и красиво!
Необходими са ви: 300 мл сок от малини, 1-2 шепи малини, 70 г захар, 12 г желатин.
Начин на приготвяне: Разредете желатина в 100 мл сок. Добавете захарта към останалия малинов сок и загрейте на слаб огън, докато се разтвори. Изсипете желатина и разбъркайте отново. Разпределете целите плодове във формички и залейте течното желе. Изчакайте да стегне.
9. С ябълки
Особено от такава подготовка децата ще бъдат възхитени - идеален деликатес.
Необходими са ви: 500 г ябълки, 700 г малини, 300 г захар, 2 с.л. желатин, 2 суп. лъж. вода.
Начин на приготвяне: Ябълките се обелват и нарязват, добавя се водата и се задушават на слаб огън, за да омекнат. Пасирайте с блендер. Смачкайте малините, претрийте ги през цедка и ги смесете с ябълковото пюре и захар.
Поставете сместа на котлона и варете около 20 минути на слаб огън. Разредете желатина във вода според инструкциите, добавете го към пюрето и разбъркайте, докато се разтвори. Разсипете желето в стерилни буркани.
10. С касис
Желето от два вида горски плодове с ярък вкус ще се превърне в прекрасен зимен десерт!
Ще ви трябват: 600 г малини, 600 г касис, 2 суп. лъж. желатин, 700 г захар, 1 чаена чаша вода.
Начин на приготвяне: Залейте желатина с вода според указанията. Малините и касиса се смилат в блендер и по желание се претриват през цедка. Добавете захарта, оставете на котлона да заври и варете 5-10 минути на слаб огън. Изсипете желатина, разбъркайте, докато се разтвори и разсипете желето в стерилни буркани за зимата.
Коментари