Семената за разсада се засяват през юли или август.

Здравейте,

Напоследък попадам на информация, която определя растението кейл като изключително полезна храна. Може ли да дадете малко повече информация за отглеждането на този зеленчук.

Благодаря!

Мария Георгиева,

София

Кейлът все още е зеленчук, който не е широко застъпен в любителските градини, трудно се намира и в търговската мрежа. Отглежда се на малки площи от зеленчукопроизводители, които имат осигурен пазар.

Истина е обаче, че листният зеленчук е изключително непретенциозен и няма да затрудни дори начинаещите градинари.

Зеле е

Кейлът, макар, че прилича на къдрава салата, всъщност е вид зеле. Познат е още като къдраво или листно зеле. За консумация се използват младите листа, които са къдрави и много красиви.

Срещат се различни сортове, които са с различно оцветяване на листата - зелени, сиво-зелени, виолетови.

Разсад

Кейлът се отглежда чрез разсад, но може и семената да се сеят директно в лехата.

Важно е почвената смес за разсада да е хранителна, т.е. да е богата на азот, фосфор и калий. Към нея може да се добави торф или компост в съотношение 1:1. Препоръчително е да се използват саксийки, които се разграждат в почвата, за да се улесни адаптирането на растенията след засаждането на постоянно място.

Семената за разсада се засяват през юли или август.

Ако се засяват директно в лехата, почвата предварително се подхранва с комбинирана тор. Семената се сеят в добре овлажнена почва на дълбочина не повече от 1-1,2 см.

Грижите за младите растения са както при останалите разсади.

  •  Около две седмици след поникването се преценява дали има нужда от прореждане.
  •  Растенията се поливат редовно.
  •  След 4-6 седмици растения би трябвало да са израснали около 12-15 см. Тогава се пристъпва към разсаждането.

Засаждане

За кейла е подходящо слънчево място, когато се засажда през есента, или полусенчесто, ако е през пролетта.

Важно е почвата да е много добре подготвена – наторена и обработена. Растенията се засаждат на разстояние от 20-30 см едно от друго в лехи от 30 до 50 см. Те се поставят в почвата, да не и по-дълбоко от основата на първите истински листа. След това растенията се поливат.

През вегетацията зелето се напоява редовно, като най-подходящите начини са чрез капкова система или чрез дъждуване.

Ще се получи по-добра реколта от качествени листа, ако растенията се подхранват с подходящи торове.

За да се запази влагата по-продължително време, почвата може да се мулчира. Това се извършва по време на разсаждането, ако се използва специално полиетиленово фолио, или по-късно, ако се прави с подръчни материали, като слама например.

През вегетацията по-старите листа се отстраняват, ако започнат да съхнат или имат признаци на заболяване.

Беритба

Кейлът е готов за прибиране, когато листата са около 30 до 50 сантиметра високи. Все пак имайте предвид, че времето за узряване на всеки сорт е различно.

Може да се откъсват както единични листа, започва се от външните, както и да се отреже цялото растение. Прави се на височина 4-5 см над почвата. Това ще позволи на растението да образува нови листа.