При много влага и буйни лози те се намножават по-бързо

Преди известно време решихме да припомним кои болести са най-опасни и се проявяват повече при сегашните влажни условия в лозето. И посочихме как да се различават мана и черно гниене, в зависимост от петната, които се появяват по листата и летораслите.

Сега искаме да заострим читателското внимание на хоби фермерите към другите опасности, които дебнат през лятото.

Оидиум (брашнеста мана) е заболяването, което успоредно с мана, също много често придружава лозарите, особено след чести превалявания през пролетта и лятото.

Брашнестата мана се разпознава по-лесно по появяващия се пепелен налеп върху листата, летораслите и плодовете.

Много по-често се появява по силно сгъстени лози, затова не допускайте вашите да са такива.
Превантивното пръскане, когато се прави навреме, помага срещу тази опасна болест, макар че е много упорита. След това се налагат лечебни пръскания, за да бъде ликвидирана.

Другата опасна болест, която може да нанесе много поразии в лозята е сивото гниене. То се причинява от гъба, която не засяга единствено многогодишната дървесина на лозата, но иначе е способно много бързо да унищожи голяма част от гроздето, че дори и цялата реколта.

Много по-често атакува лозите и асмите, на които не е направена добра резитба рано напролет, както и зелени резитби през месец май и юни. Затова е много важно лозите да не са оставени да се развиват прекалено зашумени.

Кои са най-опасните вредители

Филоксерата е много малко, но много вредно насекомо, което на външен вид наподобява листните въшки. Живее в повърхностните слоеве на почвата, изсмуква соковете от корените.

Способно е да убие лозите. Отделно от това причинява появата на гъби и бактерии в засегнатите области, които могат бързо да унищожат лозниците. Филоксерата е пример за вредител, който е изключително труден за контрол.

Мраморният бръмбар е малко по-непознат неприятел на лозарите, но го има. Той е доста едър кафяв бръмбар, дълъг е до 30 мм. Ларвите му имат силата да увреждат корените на дълбочина чак до 3 метра, иначе умират по време на механично и химическо обработване на почвата.

Шареният гроздов молец е силно разпространен у нас вредител, познат на почти всички лозари. Той е малка синьо-зелена пеперуда, чиито гъсеници увреждат пъпките, а след това и листата.

Гъсениците му вредят силно както по пъпките, така и по плодовете.

Мерки за борба с него се взимат чрез навременно пръскане.

Както пеперудата, така и гъсениците, чието размножаване се ускорява във влажен сезон, се унищожават с регистрираните за целта препарати.

Неминуемо основното нещо в борбата срещу болестите и вредителите на първо място е поддържането на лозите и асмите в добро здравословно състояние – чисти, с привързани леторасли, проветрени и добе изрязани.

На второ място - навреме да са извършени летните зелени операции.

Избягването на излишна влага също допринася за по-голяма устойчивост на лозето, но при чести превалявания няма как да се постигне.

За повечето съвременни сортове са достатъчни няколко превантивни пръскания в началото на пролетта. Но в случаи на проява и развитие на болестите е необходимо да се правят и лечебни пръскания, като се използват и по-мощни химически препарати – фунгициди срещу болестите, инсектициди – срещу вредителите, акарициди – срещу акарите.

Сивото гниене може да превърне и гроздовете в негодна за консумация каша
Сивото гниене може да превърне и гроздовете в негодна за консумация каша
Филоксерата атакува главно корените, но има проява и по листата
Филоксерата атакува главно корените, но има проява и по листата
Мраморният бръмбар се унищожава с механични обработки, докато не е влязъл на дълбоко
Мраморният бръмбар се унищожава с механични обработки, докато не е влязъл на дълбоко
Шареният гроздов молец е опасен и като пеперуда, и като гъсеница
Шареният гроздов молец е опасен и като пеперуда, и като гъсеница
Шареният гроздов молец е опасен и като пеперуда, и като гъсеница
Шареният гроздов молец е опасен и като пеперуда, и като гъсеница
Пръскането е мероприятие, без което най-често не може да се мине, за да се опази гроздето
Пръскането е мероприятие, без което най-често не може да се мине, за да се опази гроздето