Огромен качамак от царевично брашно, смляно в 200-годишна воденица, сготвиха в кирковското село Шумнатица. Традиционното ястие беше раздадено на 500 души. Поводът беше първият празник на качамака, организиран от община Кирково. Гиганският качамак беше приготвен от местния мастър-шеф Бриго.

"Използвах 30 килограма брашно от местна царевица, смляна във воденицата, още толкова сирене, 10 кг. масло и 50 кг телешко месо", разкри рецептата готвачът.

68-годишната Шинка Пехливанова пък демонстрира как се приготвя качамак по рецепта, която е научила от дядо си.

"Кипвам водата в тенджера, слагам в нея масло, след което сипвам брашно колкото водата. След това с точилка правя дупки. В зависимост от големината на съда дупките трябва да са 3, 5, 7 или 9, но задължително нечетен брой", разкри Шинка Пехливанова. Тя оставя съда на огъня докато водата в дупките започне да се надига, след което посипва сол във всяка дупка. Оставя качамакът да започне да ври, след което го сваля и започва да го бърка енергично с точилка докато брашното и горещата вода се смесят добре и се почули гладка смес.

"Поставям тенджерата обратно на огъня и оставям за няколко минуди докато качамакът започне да се отделя от дъното. След това разсипвам в чиниите с дървена лъжица и посипвам с пържено тлъсто месо или сирене", каза още Шинка Пехливанова.

Според нея тайната на вкусния качамак се крие в брашното, смляно между камъните на караджейката. Воденицата е на повече от 200 години и е единствената действаща в района. Навремето в Шумнатица е имало 5 воденици, колкото са и махалите на селото.

"Възстановихме воденицата в Пехливанската махала изключително трудно, защото искахме да я запазим в автентичния й вид. Оказа се, че почти няма майстори, които да редят тикли и да работят с камък. Все пак успяхме да се справим", разказа кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, който е инициатор за възстановяването на караджейката.

"В Шумнатица има още 2 воденици, които от десетилетия не са работили. Амбицията ни е да ги възстановим", заяви кметът на Шумнатица Ваньо Трендафилов. Всички в селото наричат неговия съсед Валерий Гюдюлев воденичар, защото той се грижи за караджейката.

"Най-важното е камъкът да се върти бавно. Тогава става най-хубаво и вкусно брашно. То прегаря, ако ритъмът забърза, а това веднага се отразява на качеството", твърди Валерий Гюдюлев.

68-годишната Шинка Пехливанова демонстрира как се приготвя качамак по рецепта, която е научила от дядо си.
68-годишната Шинка Пехливанова демонстрира как се приготвя качамак по рецепта, която е научила от дядо си.
Кметът на Шумнатица Ваньо Трендафилов е амбициран да възстанови още 2 воденици в селото.
Кметът на Шумнатица Ваньо Трендафилов е амбициран да възстанови още 2 воденици в селото.
В селото наричат Валерий Гюдюлев воденичар, защото той се грижи за караджейката.
В селото наричат Валерий Гюдюлев воденичар, защото той се грижи за караджейката.