Хибридният картоф ли е новото оръжие в борбата за по-голяма продоволствена сигурност? Хибридната версия на тази популярна култура може да доведе до огромна промяна, особено в селскостопанските региони на Африка. Но тя може да изиграе и важна роля в прехода към устойчиво земеделие на Запад.

В началото на юни, по време на минисимпозиум във Вагенинген беше представена книгата "Въздействието на хибридните картофи: бъдещето на хибридните картофи от системна гледна точка". Няколко оратори подчертаха социалното значение на хибридните картофи.
Книгата е крайният резултат от изследователски проект, озаглавен "Отговорна иновация в нидерландското картофопроизводство (Potarei)". Изследователите анализират техническите иновации, които стоят зад хибридния картоф, и за това как на малките фермери може да се осигури достъп до подходящ изходен материал.

Хибридно развъждане и ботанически семена

Хибридното размножаване ще позволи отглеждането на сортове картофи с нови характеристики, като например сортове, които са устойчиви на определени болести, като така ще се намали необходимостта от пестициди. Използването на хибридни семена като изходен материал за отглеждане на картофи ще направи отглеждането на такива сортове много по-бързо и ефективно.

Хибридните семена ще имат и много други предимства. Например хибридните сортове могат да бъдат размножавани с ботанически семена вместо със семена от картофи, което значително улеснява логистиката на отглеждането. Освен това хибридните семена от картофи могат да се произвеждат в рамките на един сезон, вместо това да отнема пет до осем сезона. За един хектар картофи са необходими само 25 грама семена (за разлика от 2000 килограма семенни картофи), а хибридните семена не пренасят болести и могат да се съхраняват за дълъг период от време.

"Хибридните картофи могат да предизвикат революция в сектора на картофите, особено в страните с ниски и средни доходи", казва Паул Страюк, ръководител на проекта Potarei и професор по физиология на културите. "Хибридните картофи ще окажат най-голямо въздействие върху добивите в отдалечени и труднодостъпни земеделски региони. Очакваме с хибридните картофи да можем да реагираме много по-бързо на нуждите на земеделските стопани, като например устойчивост към страшната болест по картофите Phytophthora. Но също така ще можем да разработим хибридни сортове, които са по-устойчиви на климатичните промени."

Съществува голям потенциал за всички региони на света, в които се произвеждат картофи. Първите резултати обаче се очакват в Африка, тъй като хибридните семена предлагат най-голяма добавена стойност за дребните фермери с ограничени ресурси. Освен това ще бъде много по-лесно да се разпространяват ботанически семена сред дребните земеделски стопани в сравнение със семена от картофи. Но тъй като резистентността се въвежда бързо и надеждно в новите сортове, хибридните картофи ще помогнат и за намаляване на употребата на химически средства за защита на Запад.

Революция в сектора
Изследването разкрива, че с по-бързи системи за селекция и размножаване ще бъде възможно да се произвеждат чисти семена и да се реагира на климатичните промени и бързо променящите се изисквания на пазарите и обществото.

"Въпреки това, за да стане възможна тази революция, системата за производство на картофи, както за семена, така и за посадъчен материал, ще трябва да бъде радикално променена", отбелязва Пим Линдхаут, бивш директор на отдела за научноизследователска и развойна дейност в Солинта и съредактор на книгата. "Такъв преход не е лесен за осъществяване нито тук, в Европа, от нашите високотехнологични фермери, нито от нискотехнологичните дребни фермери в Африка. Ще бъде голямо предизвикателство да се достигне до милионите земеделски производители на картофи в Африка и това ще изисква интензивно сътрудничество между индустрията, правителствата и неправителствените организации ."

"Хибридният картоф може да бъде катализатор на безпрецедентно подобряване на производителността на картофите в Африка", продължава Петер Гилдемахер, експерт по картофите в Кралския тропически институт KIT и също така съредактор на книгата. "В съчетание с ефективна селскостопанска пропаганда, той може да помогне за намаляване на разликата в добивите между Африка и останалата част от света, да удвои доходите на картофопроизводителите и да намали цената на картофите за потребителите. Тази технология предлага коренно различен начин за осигуряване на добър изходен материал за дребните производители на картофи в Африка, което от десетилетия е най-голямото ограничение за отглеждането на картофи на този континент."

Фондация "Сепия“

Пим Линдхаут и Петер Гилдемахер са основатели на фондация "Сепия", която се занимава с това да направи хибридните картофи достъпни за земеделските производители, като се започне от Източна Африка. Целта е да се подобри продоволствената сигурност чрез насърчаване на устойчивото отглеждане на хибридни картофи. Sepia се фокусира върху работата с местните заинтересовани страни, за да демонстрира добавената стойност на хибридните картофи и да обучи земеделските стопани как да отглеждат тези култури.