Повечето стопани, отглеждащи домашни птици и животни, имат проблем с осигуряването на комбинирани фуражи. Причината е изключително високата им цена. Затова избират по-евтините и по-малко ефективни фуражи. Но често това е причина за забавяне на развитието на птиците и удължаване на времето за отглеждане. Ще се опитаме да помогнем, като ви предложим няколко рецепти за домашно приготвени фуражни смески за домашни патици.

Тъй като се препоръчва патиците до 3-седмична възраст да се хранят само с комбиниран фураж, може да се използва следната компромисна смеска, която съдържа 18% суров протеин и 2700 Ккал. обменна енергия:

  • комбиниран фураж - 60%;
  • пшеничена ярма - 29%;
  • овесена ярма - 3%;
  • сенно брашно - 2%;
  • сухо мляко - 6%.

След 3-седмична възраст може да се използва заводски комбиниран фураж, съдържащ 15-17% суров протеин и около 2800 Ккал. обменна енергия в следната комбинация:

  • комбиниран фураж - 75%;
  • пшеничени трици - 13%;
  • сенно брашно - 5%
  • сушени картофи - 5%;
  • или сурови или запарени картофи;

моркови и паша.

След 8-седмична възраст смеските за подрастващи патици съдържат нормално 13,5 суров протеин. В случая може да се използва комбиниран фураж, съдържащ до 20% суров протеин в следната комбинация:

  • комбиниран фураж - 20%;
  • пшеничени трици - 20%;
  • овес (ечемик) - 20%;
  • пшеница - 5%;
  • сушени картофи - 8%.

Зелена храна или паша, както и други комбинации - според възможностите на стопанина.

Смески без комбиниран фураж

През първите 7-10 дни патиците може да се хранят със смеска от смлени:

  • царевица - 30%;
  • овес - 30%;
  • сухари - 40%;
  • калциеви добавки - 3%;
  • дървени въглища по възможност - 3%;
  • както и по едно твърдо сварено яйце на 10 патета и витамини.

След 7-10 дневна възраст брашнестата смеска се разнообразява, като в нея се включват:

  • царевица - 25-40%;
  • овес - 15-20%;
  • ечемик - 10-15%;
  • пшеничени трици - 10%;
  • просо, ако има - 10-15%;
  • фуражни грах, соя, бакла, фий, бобови и др - 10%.

По възможност смеската може да се обогати с:

  • 10-20% шротове;
  • 5% смлени кости или месокостно брашно.

Като белтъчни съставки могат да се използват:

  • прясна суроватка;
  • мляко;
  • извара;
  • кисело мляко;
  • бирена мая или дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи;
  • и винаги 0,3% готварска сол и витамини.

В дажбата постепенно се включват ситно нарязани зелени храни:

  • зелена коприва;
  • детелина;
  • косена зелена храна;
  • полусварени картофи до 20%, които повишават смилаемостта на фуражите.

В дажбата на патиците постепенно се включват ситно нарязани коприва; детелина; косена зелена храна, както и полусварени картофи до 20%, които повишават смилаемостта на фуражите.
В дажбата на патиците постепенно се включват ситно нарязани коприва; детелина; косена зелена храна, както и полусварени картофи до 20%, които повишават смилаемостта на фуражите.