Повечето стопани, отглеждащи домашни птици и животни, имат проблем с осигуряването на комбинирани фуражи. Причината е изключително високата им цена. Затова избират по-евтините и по-малко ефективни фуражи. Но често това е причина за забавяне на развитието на птиците и удължаване на времето за отглеждане. Ще се опитаме да помогнем, като ви предложим няколко рецепти за домашно приготвени фуражни смески за домашни патици.
Тъй като се препоръчва патиците до 3-седмична възраст да се хранят само с комбиниран фураж, може да се използва следната компромисна смеска, която съдържа 18% суров протеин и 2700 Ккал. обменна енергия:
- комбиниран фураж - 60%;
- пшеничена ярма - 29%;
- овесена ярма - 3%;
- сенно брашно - 2%;
- сухо мляко - 6%.
След 3-седмична възраст може да се използва заводски комбиниран фураж, съдържащ 15-17% суров протеин и около 2800 Ккал. обменна енергия в следната комбинация:
- комбиниран фураж - 75%;
- пшеничени трици - 13%;
- сенно брашно - 5%
- сушени картофи - 5%;
- или сурови или запарени картофи;
моркови и паша.
След 8-седмична възраст смеските за подрастващи патици съдържат нормално 13,5 суров протеин. В случая може да се използва комбиниран фураж, съдържащ до 20% суров протеин в следната комбинация:
- комбиниран фураж - 20%;
- пшеничени трици - 20%;
- овес (ечемик) - 20%;
- пшеница - 5%;
- сушени картофи - 8%.
Зелена храна или паша, както и други комбинации - според възможностите на стопанина.
Смески без комбиниран фураж
През първите 7-10 дни патиците може да се хранят със смеска от смлени:
- царевица - 30%;
- овес - 30%;
- сухари - 40%;
- калциеви добавки - 3%;
- дървени въглища по възможност - 3%;
- както и по едно твърдо сварено яйце на 10 патета и витамини.
След 7-10 дневна възраст брашнестата смеска се разнообразява, като в нея се включват:
- царевица - 25-40%;
- овес - 15-20%;
- ечемик - 10-15%;
- пшеничени трици - 10%;
- просо, ако има - 10-15%;
- фуражни грах, соя, бакла, фий, бобови и др - 10%.
По възможност смеската може да се обогати с:
- 10-20% шротове;
- 5% смлени кости или месокостно брашно.
Като белтъчни съставки могат да се използват:
- прясна суроватка;
- мляко;
- извара;
- кисело мляко;
- бирена мая или дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи;
- и винаги 0,3% готварска сол и витамини.
В дажбата постепенно се включват ситно нарязани зелени храни:
- зелена коприва;
- детелина;
- косена зелена храна;
- полусварени картофи до 20%, които повишават смилаемостта на фуражите.

Коментари