Причината: иконимическите проблеми и ожесточена конкуренция

Съществуват сериозни проблеми с водещия световен производител на лешници - Турция. Много купувачи от ЕС вече предпочитат други алтернативи, сред които е и Грузия.

Конкуренцията на световния пазар на лешници става все по-ожесточена - броят на големите доставчици се увеличава. Турските производители смятат, че е необходима стратегия за запазване на позициите на страната в международната търговия. EastFruit съобщава за развитието на пазара на лешници въз основа на Mundus-Agri.

"Новините от Турция са опустошителни. Не само че президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на изборите в неделя с мнозинство от 52%, но и конгресът на Международния съвет по ядки и сушени плодове в Лондон миналата седмица дойде като сигнал за събуждане на лешниците.

Прекомерни преносими запаси

Проблемът не е толкова в това, че трябваше да се преразгледа прогнозата за производството в Испания с над 2500 т до 25 000 т след намесата на Almendrave, Асоциацията на износителите на бадеми и лешници в Испания, а по-скоро в прекомерните запаси на Турция в края на сезона. При 215,00 млн. т (на база черупкови) на страната ще се падат 93 % от световните запаси от 230,900 млн. т в края на сезона през 2022/2023 г. Или иначе казано, Турция е единственият голям играч, който не успя да продаде значителни количества от продукцията си през този сезон, въпреки че е абсолютен лидер на пазара.

Тази позиция обаче започва да се накърнява. Доставчиците подчертават, че Турция е загубила много позиции през последните десет години. Тъй като реколтата се очаква да бъде 810 000 т, страната все още може да представлява 63 % от световното производство през 2023/2024 г., което се прогнозира да е 1,825 млн. т, но другите страни производителки със сигурност я настигат.

Международната конкуренция със сигурност ще стане ожесточена и доставчиците вече усещат последиците от нея. Тъй като цените в Азербайджан и Грузия са с до 1 000 долара/кг по-ниски, много купувачи в Европа например заявяват, че предпочитат лешници от тези страни. Американските лешници също се превръщат в задоволителна алтернатива. Доставчиците от Турция знаят, че е необходимо дългосрочно планиране, за да могат да запазят добри позиции в международен план.

Мрачни перспективи

Проблемът обаче е, че пазарът се е откъснал от нормалната динамика на търсенето и предлагането и победата на Ердоган над съперника му Кемал Кълъчдароглу на втория тур на изборите в неделя вещае проблеми в това отношение. Неговата неортодоксална политика по отношение на лихвените проценти ще продължи. В понеделник турската лира вече се колебаеше на исторически минимум спрямо щатския долар и в момента съществува черен пазар на чуждестранна валута.

Ситуацията може още да се влоши, тъй като банките са спрели да отпускат кредити, а държавните банки налагат високи лихви за малки заеми. Тъй като резервите на Централната банка са на рекордно ниско ниво, стана невъзможно да се теглят чуждестранни валути от сметки. Доставчиците съобщават, че ако искат да изтеглят 2000 долара от собствените си сметки, банката ги кара да чакат една седмица за среща, без да има гаранция, че цялата сума ще бъде налична. Очакванията са, че ситуацията ще се влоши, освен ако не се случи чудо, и че много предприятия ще трябва да обявят фалит."