Могат ли да се консумират без опасност за здравето?

Пестеливостта в кухнята е характерна за много домакини. Леко вкисналото мляко често се добавя към сладкиши, омекналите или „тръгнали да се развалят“ плодове и зеленчуци се правят на компоти или се слагат към зеленчукови запеканки. Разбира се, изрязаните парчета с неблагородна плесен се изхвърлят в кофата за боклук. Но безопасно ли е да се използват такива продукти?

Да, в някои случаи всичко това е въпрос на пестеливост и не застрашава здравето, но какво ще стане, ако продуктът е с изтекъл срок на годност? Достатъчна ли е просто топлинна обработка или е по-добре да се изхвърли?

Какво означава срок на годност 

Периодът, през който трябва да използвате продукта, се нарича срок на годност. Производителят го отбелязва на етикета, в строго съответствие със санитарните и техническите разпоредби, както и с помощта на научен анализ. Когато в състава са включени няколко компонента, тогава за основа се взема съставката с най-минимални показатели, т.е. най-кратък срок на годност.

Чрез посочване на срока на годност производителят посочва срока, през който гарантира качеството и безопасността на продукта. Ако решите да използвате продукт с изтекъл срок на годност, всички рискове са на ваша отговорност. Не можете да разчитате на помощта на производителя в случай на негативни последици.

Срок на годност и срок на съхранение:

каква е разликата?

Понякога, освен срока на годност, на етикета е посочен и срокът на съхранение. Това са два различни показателя. Първата обозначава времето, през което продуктът е безопасен. Второто е, когато продуктът е с най-добри вкусови качества и ползи. Например, срокът на годност на хляба е средно 3 дни, а срокът на съхранение варира от 24 до 36 часа в зависимост от вида на брашното. След един ден хлябът забележимо губи аромата си и става твърд, но все още е годен за консумация.

Срокът на съхранение обхваща периода, през който продуктът може да се смята за пресен. Често се посочва след надписа „най-добре преди...“. Този индикатор не може да надвишава срока на годност.

Коефициент на резерв - какво е това?

Разбира се, продуктите не могат да се развалят за една нощ. Когато по време на изпитването се забележат промени в състава заради дълъг срок на съхранение, посочената разлика трябва да се раздели на т.нар. коефициент на резерва. Така установеният срок на годност от съображения за безопасност се оказва малко по-кратък от реалния. Стойностите на коефициента на резерв са фиксирани.

За нетрайни продукти:

  • ако срокът на годност е до 7 дни - 1,5;
  • при срок на годност до 30 дни - 1,3;
  • при срок на годност повече от 30 дни - 1,2;
  • ако продуктът е от категорията бебешка храна за деца до 3 години - 2.

За трайни продукти:

  • ако стоките са зърнени храни, тестени изделия, брашно, консерви, подправки, чай - 1,15;
  • ако продуктът е от категорията бебешка храна за деца до 3 години - 1,5.

Как да изчислим действителния срок на годност

Лесно е да разберете максималната производителност на продукта:

1. Прочетете внимателно етикета и изчислете пълния брой часове, дни или месеци, през които изтича срокът на годност.

2. Умножете полученото число по желаното съотношение на резерва.

Например срокът на годност на зърнените култури е 14 месеца. Умножаваме по 1,15, тъй като продуктът е от категорията трайни и получаваме 16,1 месеца. Приблизително това е времето, в което продуктът действително може да бъде ползван. За съжаление има фактори, които ускоряват развалянето. Грешки по време на транспортиране или неправилно съхранение могат значително да повлияят на тези срокове.

Кога да изхвърлите храната

Просто е необходимо да се разделите със запасите, ако те са придобили негоден за консумация вид и аромат. Нехарактерна консистенция, остра миризма - всичко това показва разваляне на храната.

Друг знак за опасност е мухълът. Дори малко петънце показва активен процес вътре. Понякога не е достатъчно само да се отреже заразената зона, тъй като нишките на гъбичките могат да засегнат и здрави части.

Разбира се, повечето микроорганизми ще умрат при нагряване до 120°C, но токсините ще останат в продукта. Можете да ги неутрализирате с помощта на термична обработка, но ще е необходимо по-високо нагряване и много дълго изчакване.

И така, струва ли си да ядете продукти с изтекъл срок на годност? Невъзможно е да се отговори категорично в полза на едната или другата теория. От една страна, стоките винаги имат срок на годност. И ако отговарят на всички декларирани характеристики, тогава те не представляват голяма опасност за здравето. От друга страна, винаги съществува риск от негативни последици. И само потребителят ще носи отговорност за тях.